του ακτιβιστή

Εκ προοιμίου είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε πως εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς κατοίκων του καταυλισμού των ρομά, στα τσαΐρια της Περαίας, και της αδιαφορίας τους για την επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης - ως απόρροιας των συνεχών καύσεων - δημιουργήθηκε μια εχθρότητα εναντίον τους από μια μεγάλη μερίδα των δημοτών της Περαίας.
Που προφανώς δικαιολογείται αλλά διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και της αδράνειας των αυτοδιοικητικών αλλά και των κρατικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και την καταστολή των παραβατικών ενεργειών.
Έχει καταγραφεί η πρόθεση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Θερμαϊκού, από την προεκλογική ήδη περίοδο, με μια σειρά δηλώσεων (μερικών, που ανασκευάστηκαν ευτυχώς, ενταγμένων στη σφαίρα του ρατσισμού) να "τελειώνει" με το πρόβλημα των ρομά και του καταυλισμού τους.



Διαπιστώσαμε από χθες, μετά την μεσημεριάτικη πυρκαγιά στο χώρο του παράνομου, αλλά λειτουργούντος με την ανοχή των πάντων για περισσότερο από 30 χρόνια οικισμού, ρεπορτάζ και αρθρογραφία, πολεμικές ιαχές και επιβραβεύσεις μέσω των σόσιαλ μίντια από φίλα προσκείμενους στον Γιώργο Τσαμασλή για επιχείρηση απομάκρυνσης των ρομά, με κατεδάφιση των παραγκών τους ή και με πυρπόλησή τους.
Τα κείμενα δε που έπεσαν στην αντίληψή μας επέπνεαν την βεβαιότητα πως είναι ζήτημα ωρών ή ημερών η πλήρης απομάκρυνση των ρομά από τον θύλακα όπου πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει.
Επισκεφθήκαμε σήμερα το πρωί τον καταυλισμό και με ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ, ηχητικές καταγραφές αλλά και με απόψεις που διαμορφώνουμε, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες.



Μάλιστα καταγράψαμε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση (κόντρα θα λέγαμε) του δημάρχου - που βρέθηκε στον τόπο των αποκαϊδιών του τελευταίου πυρπολημένου παραπήγματος - με ρομά που δηλώνουν πως δεν θα φύγουν αν δεν τους παραχωρηθεί χώρος καθαρός κι αξιοπρεπής για το μεγάλωμα των παιδιών τους.



Πριν όμως από οποιαδήποτε κρίση να πληροφορήσουμε πως όσοι αποχώρησαν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με όλους τους παραμένοντες - και είναι 20 με 25 οικογένειες - ήταν ξένοι και ίσως να το έκαναν προκειμένου να αποφύγουν τους επανειλημμένους αστυνομικούς ελέγχους της τελευταίας εβδομάδας.



Εκείνο που παραμένει μυστήριο είναι η προέλευση των δραστών των πυρπολήσεων των παραγκών. Αν εξαιρεθεί η αστήρικτη υπόθεση πως ελάχιστοι από τους αποχωρήσαντες έβαλαν φωτιά στις κατασκευές που ζούσαν, είχαμε πολλές μαρτυρίες για εσκεμμένη πυρπόληση από ανθρώπους εκτός οικισμού.
Μάλιστα αυτό που εξοργίζει είναι πως η σημερινή πρωινή πυρκαγιά (όπως κι άλλη χθες) έγινε σε παράγκα που κατοικείτο από οικογένεια με τρία παιδιά και ένα βρεφάκι 2 μηνών που με την μητέρα τους κοιμόταν την ώρα εκδήλωσής της. Το ίδιο συνέβη και με παράπηγμα γηραιού ρομά.


Ο εκσκαφέας λοιπόν που επιμελήθηκε τον καθαρισμό γύρω από την αυτοσχέδια κατοικία το έκανε για να μην υπάρξει επέκταση ενδεχόμενης πυρκαγιάς προς άλλες παράγκες.
Και βέβαια δεν ισοπεδώνονται παραπήγματα, ακόμα κι αυτά που έχουν εγκαταληφθεί από τους προσωρινούς ενοίκους τους. Αυτό κάποιοι από τους ρομά το ζητούσαν για να μην έρχονται "ξένοι" που ευθύνονται όπως μας έλεγαν για την παραβατικότητα των καύσεων κλπ



Οι γηγενείς ρομά δεν είναι αντίθετοι με την μετακίνησή τους σε άλλο τόπο (μάλλον όμορο επιθυμούν) που να καθαριστεί από την δημοτική αρχή και περιφραχθεί ώστε να αποκλειστεί η είσοδος "ξένων" στοιχείων.
Πολλοί άλλοι όμως είναι πυρ και μανία με τον Γιώργο Τσαμασλή θεωρώντας πως η παρέμβαση με τα γκρέιντερ της Περιφέρειας  είναι η πρώτη πράξη του έργου που λέγεται "οριστική απομάκρυνση από τα τσαΐρια".
Να σημειώσουμε πως υπήρξαν και έμμεσες απειλές προς το νέο δήμαρχο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ρατσιστής και του απέδιδαν πολλά κοσμητικά επίθετα.



Εν κατακλείδι θα συνιστούσαμε ψυχραιμία προς άπαντες. Πιστεύουμε πως δεν είναι σώφρον να εκδιώκεις ανθρώπους από τα σπίτια τους, ακόμα κι αν έχεις λόγους, χωρίς προηγουμένως να  έχεις φροντίσει να βρεις τον τόπο που θα πρέπει να πάνε, με όρους υγιεινής διαβίωσης.
Ούτε φυσικά μας αφήνει ασυγκίνητους το δράμα οικογενειών με καμμένα υπάρχοντα και μωρά παιδιά, που θα στριμωχτούν ( ; ) σε διπλανές παράγκες.


















Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Βλέπεις μαυρομάτη λοιπόν πως ο Τσαμασλής έχει αποτελέσματα και μάλιστα πολύ γρήγορα; Γι΄αυτό τον ψήφισε ο κόσμος και σένα σού΄δωσε τα παππούτσια στο χέρι. Απλά, πολύ απλά είναι τα πράματα μαυρομάτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.