Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία για να σώσουν τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα μετά τον ισχυρό σεισμό που μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.



Μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό της τάξης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα (4:53 ώρα Ελλάδος) την Αλβανία, ήταν 21 νεκροί. Ανάμεσά τους πάνω από 600 είναι οι τραυματίες, τεράστιες ζημιές έχουν καταγραφεί σε κτίρια,ενώ έχουν διασωθεί 42 άτομα. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβιζομένων.

Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό που σημειώνεται στην Αλβανία τους τελευταίους δύο μήνες. Στις 21 Σεπτεμβρίου, η χώρα είχε πληγεί από σεισμό 5,6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.

© AFP 2019 / GENT SHKULLAKU


Σεισμός στην Αλβανία

© AFP 2019 / GENT SHKULLAKU

Σεισμός στην Αλβανία

Αρκετά κτίρια κατέρρευσαν ειδικά στο Δυρράχιο εγκλωβίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων κάτω από τα χαλάσματα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, ανέφεραν ότι ένιωσαν τη δόνηση.

Λίγες ώρες μετά ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,4 Ρίχτερ με το επίκεντρο της νέας δόνησης να εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, στην Αδριατική θάλασσα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ενώ στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας σημειώθηκε νέος σεισμός 4,7 ρίχτερ περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων.

Μέχρι το απόγευμα ο αριθμός των μετασεισμών ανερχόταν σε πάνω από 100. 

Διάσωση από τα χαλάσματα

Συγκλονίζουν τα βίντεο με τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να διασώσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια. Ένα από αυτά καταγράφει την διάσωση ενός μικρού αγοριού.

Εκκληση βοήθειας

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει διεθνή βοήθεια, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους σεισμοπαθείς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Εγκέλαδο», ώστε να επιχειρούν ανεμπόδιστα οι επιχειρήσεις διάσωσης.

«Είναι δραματικές στιγμές. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοκ» έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Ελληνική βοήθεια στην Αλβανία

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης, αναχώρησε για Αλβανία η ελληνική βοήθεια με δύναμη 26 διασωστών από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ οδικώς μετέβη στη γειτονική χώρα δύναμη 14 διασωστών από την ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής βοήθειας για την Αλβανία.

«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές» τόνισε, μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα».

Ο Δένδιας στο Δυρράχιο

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε από το Δυρράχιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε την Αλβανία που επλήγη από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο κ. Δένδιας στο μήνυμά του ανέφερε ότι επισκέφθηκε το Δυρράχιο, επίκεντρο του σεισμού, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπογράμμισε την παρουσία των δύο μονάδων της ΕΜΑΚ για τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

«Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ» σημείωσε.

Ευχαριστίες Ράμα

Την ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση που δέχθηκε άμεσα από την Ελλάδα εξέφρασε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. «Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών».

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.