Του Μιχαήλ Στυλιανού

Την Παρασκευή, 10η ημέρα εισόδου στην 3η δεκαετία του 21ου Αιώνα,συνέβη συγκλονιστικής βαρύτητας γεγονός, που διέφυγε της προσοχής και επισήμανσης των «εγκρίτων» διεθνών μέσων ενημέρωσης, μολονότι σημαδεύει αφάνταστης κρισιμότητας καμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Ουάσιγκτον, επιτελικός εγκέφαλος των 700 και πλέον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε πολλές δεκάδες χώρες πέντε ηπείρων, εξέπεμψε μήνυμα εξαγγελίας της εισαγωγής ενός «επαναστατικού» νέου δόγματος γεωπολιτικής, που ανατινάσσει εκ θεμελίων το παγκόσμιο νομικό οικοδόμημα του Διεθνούς Δικαίου και θεμελιώδεις αρχές πολιτισμένης συνύπαρξης των εθνών, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.

Ερχόμενη ως επακόλουθο τής έμπρακτης ανατροπής διεθνούς εθιμικού κανόνα, ότι δεν αποφασίζεται και δεν εκτελείται δολοφονία ηγετικού παράγοντα άλλης χώρας υπό καθεστώς ειρήνης με την πληττόμενη, η απόφαση και ανακοίνωση της Παρασκευής από την εκπρόσωπο του Στέητ Ντιπάρτμεντ ήρθε υπό μορφή απαντήσεως στο αίτημα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης του Ιράκ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δελτίο Zero Hedge μετέδωσε την σχετική είδηση υπό τον ακόλουθο τίτλο:

Οι ΗΠΑ Απορρίπτουν Αίτημα του Ιρακινού Πρωθυπουργού να Συζητήσουν την Αποχώρηση των Αμερικανικών Στρατευμάτων:
«Είναι Δικαίωμά μας να Μείνουμε Ως Δύναμη της Αρετής.»

Το δελτίο αναφέρει ότι την Πέμπτη ο Ιρακινός ηγέτης τηλεφώνησε στον Αμερικανό υπουργό των εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο και του εισηγήθηκε επίμονα την αποστολή στο Ιράκ αντιπροσωπείας για την προετοιμασία μηχανισμού προς εκπλήρωση του ψηφίσματος του κοινοβουλίου της χώρας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Σε παράφραση προηγουμένων δηλώσεων του υπουργού Αμύνης Μαρκ ΄Εσπερ, το Στέητ Ντιπάρτμεντ ετόνισε την Παρασκευή ότι « Είναι δικαίωμά μας, ως Δύναμης της Αρετής» στην περιοχή να διατηρήσουμε την «κατάλληλη παρουσία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή»,με δήλωση της εκπροσώπου του Μόρταν Όρταγκους. Πρόσθεσε ότι αποχώρηση στρατευμάτων δεν προβλέπεται σε συνομιλίες με αξιωματούχους του Ιράκ.

«Οποιαδήποτε αντιπροσωπεία του Ιράκ θα προορίζεται να συζητήσει πώς να επαναδεσμευθεί στον στρατηγικό δεσμό μας -όχι να συζητήσει αποχώρηση στρατευμάτων , αλλά την κατάλληλη διάταξη στην Μέση Ανατολή», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η φρασεολογία της έδειχνε να απαντά στην δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενεργούν χωρίς την άδεια του Ιράκ»

Η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι «η Αμερική είναι μια Δύναμη της Αρετής για την Μέση Ανατολή» και όπως δήλωσε ο υπουργός, είμαστε δεσμευμένοι να προστατεύσουμε Αμερικανούς, Ιρακινούς και άλλους συμμάχους μας».

Το Ζero Hedge υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είχε πρόσφατα αναγγείλει την ολική εξόντωση του «εδαφικού χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, που επί έτη χρησίμευσε ως η βασική δικαιολογία του Πενταγώνου για την παρουσία του στο Ιράκ.

Σημειώνει επίσης το Ζero Hedge ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ στην σχετική ανακοίνωσή του κατήγγελλε ότι αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιράκ και αμερικανικά αεροπλάνα ρομπότ περιφέρονται στον εναέριο χώρο του «χωρίς την άδεια των κρατικών αρχών και αυτό αποτελεί παραβίαση των διμερών συμφωνιών».

Το αμερικανικό δελτίο Ζero Hedge, προφανώς λόγω εθνικού εθισμού στις πρωθόρμητες και δεσποτικές καινοτομίες της Ουάσιγκτον στα αιματηρά πλέον πεδία του Διεθνούς, του Ποινικού και του Αστικού Δικαίου, ξεχνά να αναφερθεί στην απρόσκλητη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στις πετρέλαιο-παραγωγικές επαρχίες της Συρίας, η να εξετάσει τις βραχυπρόθεσμες προεκτάσεις και συνέπειες της υποχρεωτικής αμερικανικής παρουσίας (σε υπηρεσία της Αρετής) στις πολλές δεκάδες χωρών του κόσμου που «φιλοξενούν» τις αμερικανικές βάσεις (αρχίζοντας από Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ) αλλά και τις σχετικά μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.