Με συμπληρωμένους τους πέντε μήνες της νέας διοίκησης και με διαμορφωμένη μια εντύπωση που λέει  πως μάλλον θετικό είναι το πρόσημο αξιολόγησής της από μέρος των δημοτών, θα επιχειρήσουμε να απευθύνουμε τέσσερα ερωτήματα που μας μεταφέρθηκαν και χρήζουν εξηγήσεων.

Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος - Πόσο κι από ποιές πηγές;

Είναι αλήθεια πως φέτος ήταν πιο φωτεινή από περασμένες χρονιές η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του δήμου Θερμαϊκού.Δεν μιλάμε για εντυπωσιακές αλλαγές αλλά ένα κλικ παραπάνω στα λαμπιόνια υπήρχε. Και για πρώτη φορά αξιοποιήθηκε με διάφορες δεντροειδείς σιδερένιες - και κακόγουστες κατά την ταπεινή μας άποψη - φωτισμένες κατασκευές ο τσιμεντένιος χώρος του πρώην Συνεταιρισμού, δίπλα στο Δημαρχείο. 
Η ερώτηση αναφέρεται στο ποσό που διατέθηκε και στην πηγή και τον τρόπο με τον οποίο εκταμιεύθηκε. Λέγεται πως κόστισε δεκάδες χιλιάδες (από 10 έως και 30 ακούστηκε). Προφανώς είναι υψηλό το κόστος για τα λαμπάκια. Και επειδή λέγεται πως μας άλλαξαν τα φώτα (με τα led) ας μην το κάνουν και με τα λαμπιόνια των γιορτών.
Κάποιες πάλι κακιές γλώσσες διαδίδουν πως δεν πληρώθηκε το έξοδο από τον δήμο (δεν βρήκαμε κανένα σχετικό κονδύλι στην διαύγεια) και ότι δήθεν πληρώθηκε από προμηθευτή δημοτικής επιχείρησης. Είναι έτσι; Γιατί αν είναι έτσι πάλι οι δημότες θα το επιβαρυνθούν. Κατανοητό;

Τι μέλλει γενέσθαι με την ΤΕΘ;

Δημοτικός σύμβουλος με δημόσια ανάρτησή του εξέφρασε φόβους του πως η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται σε "κλείσιμο" της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού, της Ανώνυμης Εταιρίας με το μηδενικό έργο και τα σημαντικά χρέη.Έτσι εικάζεται πως είναι στις προθέσεις του δημάρχου να μεταφερθούν τα χρέη στον δήμο (δηλ. στους δημότες) που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο ....
Βέβαια εξ όσων γνωρίζουμε υπήρξε υπόσχεση (να το πούμε δέσμευση;  ) του δημάρχου να δοθεί η διοίκηση της ΤΕΘ σε δημοτικό σύμβουλο συνεργαζόμενο με την παράταξη του δημάρχου. Προφανώς ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο. Ποιό από τα δύο;
Να προσυπογράψουμε το αξίωμα πως "Στις ανώνυμες εταιρίες τα λάθη και τα κακά αποτελέσματα τα πληρώνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι". Γνωρίζουμε πως ορισμένοι ήταν άμισθοι αλλά ορισμένοι άλλοι κατείχαν θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ταυτόχρονα. 
Και φυσικά συμμεριζόμαστε την άποψη πως σε μια απόφαση κατάργηση της εταιρίας, εφόσον δεν έχει πρόβλημα νομιμότητας, το λιγότερο που θα έπρεπε να συνοδεύει τη σχετική πρόταση θα ήταν η έγγραφη παραίτηση από οικονομικές απαιτήσεις, όσων συνέβαλαν εκούσια ή ακούσια στην οικονομική κατάρρευση και απαξίωση της εταιρίας.

Υπάρχει αδιαφορία για την Επανομή;

Δεν είναι τελείως καινούργιο νέο. Από παλιά υπήρχε θυμόμαστε μια αυξημένη ευαισθησία των Επανομιτών πως μάλλον είναι υποτιμημένη η παρουσία του τόπου στα δρώμενα του δήμου Θερμαϊκού. Κατά καιρούς επίδοξοι "τοπάρχες" είχαν διαμηνύσει την δυσαρέσκειά τους σε αποφάσεις δημαρχών.
Χωρίς να θεωρούμε πως είναι κακό - τουναντίον μάλιστα - μας αιφνιδίασε ένα ποστάρισμα τοπικού συμβούλου εξ Επανομής που αυτοβούλως έθεσε τον εαυτό του υπό την ηγεσία του Αντώνη Καζάκη, προκειμένου να διεκδικηθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την "μάνα" Επανομή.
Επειδή όμως μαθαίνουμε πως μετά από τα υποκαταστήματα τραπεζών και το αστυνομικό τμήμα που εξαφανίστηκαν, η εγκατάλειψη φαίνεται και από λάθη ή και απλές παραλείψεις της διοίκησης Τσαμασλή, που έχουν όμως αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης,  οι γηγενείς που συμμετέχουν στο Τοπικό Συμβούλιο τα "έχουν πάρει" κοινώς. Ίσως γι' αυτό ήρθαν πιο κοντά .... πρώην αντίπαλοι.
Μαθαίνουμε λοιπόν πως από τον Δεκέμβριο δεν έχει καλυφθεί με δημοτικό υπάλληλο η διεκπεραίωση οικονομικών εκρεμμοτήτων των δημοτών στην Επανομή, αφού η διοίκηση Τσαμασλή δεν φρόντισε να αναθέσει τα αντίστοιχα καθήκοντα σε υπάλληλο. Αποτέλεσμα να αναγκάζονται κάτοικοι για την αναπροσαρμογή τετραγωνικών να έρχονται στην Περαία.
Επίσης η έξωση που επιχειρήθηκε να γίνει στους Ναυτοπροσκόπους, που είχαν ένα μικρό χώρο στην Αγορά της Επανομής δημιούργησε εκνευρισμό στο Τοπικό με αποτέλεσμα το αντίστοιχο θέμα της Ημερήσιας διάταξης τελικά να αποσυρθεί.


Λειτουργεί το γραφείο τύπου;

Είναι πλέον διαπιστωμένο πως κάτι δεν πάει καλά με την επικοινωνία του δήμου. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την επικοινωνία του δημάρχου, που με συχνή χρήση των κοινωνικών δικτύων προβάλλει τις προσωπικές του επαφές και δραστηριότητες.
Επειδή όμως βλέπουμε πως υπάρχει μια ελλιπής και επιλεκτική, έως  παρεξηγήσιμη τακτική μετάδοσης ειδήσεων που αφορούν τους δημότες θα θέλαμε να γνωρίζουμε τους λόγους. 
Και φυσικά να απαιτήσουμε την τυπικότητα, κανονικότητα και δημοκρατικότητα του γραφείου τύπου.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.