Σε 24ωρη απεργία προχωρούν, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο ασφαλιστικό Βρούτση. Την απεργία έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, όπως επίσης και πολλά άλλα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες της χώρας. Στο πλαίσιο της απεργίας, χειρόφρενο βάζουν αστικά λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και μετρό λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία. Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, η ΣΤΑΣΥ, η ΠΕΝΕΝ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Λογιστών, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και πολλές άλλες.

Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως.

Ανακοινώσεις για την απεργία και τη συμμετοχή σε αυτήν εξέδωσαν σειρά από συνδικαλιστικές παρατάξεις, μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, το ΜΕΤΑ κλπ καθώς και σειρά από κόμματα και οργανώσεις του αριστερού, προοδευτικού και πατριωτικού αντισυστημικού χώρου.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά απεργοσπαστικό ρόλο διαδραματίζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.

Η ΑΔΕΔΥ έχει συγκέντρωση 11 π.μ στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη, το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια 10.30 π.μ και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το ΜΕΤΑ 10.30 στα Χαυτεία στην Αθήνα και η ΛΑ.Ε 11.00 π.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.



ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Συγκέντρωση 18/2 στις 11:00 στο Αγ. Βενιζέλου


Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει τις επιθέσεις στους εργαζόμενους, αυτή τη φορά με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο νόμος Βρούτση, αποτελεί την φυσική συνέχεια ή μια προσπάθεια θωράκισης του προηγούμενου εκτρωματικού νόμου Κατρούγκαλου (κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ θα καταργούνταν άμεσα, καθώς επρόκειτο για έναν άδικο και αναποτελεσματικό νόμο. Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως όχι μόνο δεν διαφωνούσαν ως προς τα σκληρά μέτρα του ν. Κατρούγκαλου, αλλά πως είχαν ήδη εμπνευστεί πολλά χειρότερα και βαρύτερα.

Μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις. Μας λένε ψέματα! Η πραγματικότητα φανερώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς: από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ε.Ε. μέσω μνημονιακών δεσμεύσεων έχουν θέσει τον στόχο της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ από το 17,3% που βρισκόταν το 2016 στο 12,5% μέχρι το 2030!

Βασικά σημεία-κλειδιά του νέου αντί-ασφαλιστικού νόμου είναι τα εξής:

· Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς εξαιρέσεις.

· Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του εφάπαξ και ταυτόχρονα για τη λεηλασία των 7δις αποθεματικών που έχει το ΕΤΕΑΕΠ. Ταυτόχρονα διατηρούνται οι μειώσεις που έφτασαν το 50% στις επικουρικές και 42% στο εφάπαξ.

· Μειώνονται από το 2021 οι εισφορές των εργοδοτών άρα και των μισθών και των συντάξεων.

· Ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση και για τις συντάξεις και για τις παροχές υγείας. Η χρηματοδότηση (ασφαλιστικές εισφορές) θα είναι ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και το ύψος της σύνταξης θα εξαρτάται από την απόδοση της «αξιοποίησης» των εισφορών από διάφορες επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες που θα πουλούν ελκυστικά πακέτα ασφάλισης.

· ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ δεν θα πάρουν πάνω από 2εκ. χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ μόλις 250χιλ. συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις και μόλις 60χιλ συνταξιούχοι(με πάνω 30 έτη ασφάλισης) θα δουν μικρές αυξήσεις από την αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης.

· Καταργείται η 13η ελεημοσύνη Τσίπρα.

Η ασφάλιση είναι κατάκτηση των εργαζομένων και βασικός πυλώνας για μια κοινωνία. Υπερασπίζεται και προβλέπει την περίθαλψη και επιβίωση όλων, μέσα από τον κοινό κουμπαρά της κοινωνικής ασφάλισης. Με αυτό το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης τερατούργημα, οι όποιες παροχές, συντάξεις ακόμα και η υγειονομική περίθαλψη θα είναι ανάλογες του τι έχει δώσει ο κάθε ένας, ανάλογα με το πορτοφόλι του, το πόσα χρόνια πλήρωνε και το πόσα έχει μαζέψει στον «ατομικό κουμπαρά».

Να μπούμε άμεσα σε Απεργιακό Αγώνα!

Να βάλουμε τέλος στην απογοήτευση και τις «ατομικές λύσεις», που έχουν επιτρέψει σε αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση να τσακίσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε!

§ Να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό Βρούτση! Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

§ Δημόσια, δωρεάν, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (Σύνταξη-Υγεία-Πρόνοια) για όλους! Πλήρη ασφάλιση για όλους (ντόπιους και μετανάστες) χωρίς προϋποθέσεις.

§ Πλήρη σύνταξη, ίση με τον τελευταίο μισθό στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Β.Α.Ε.

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.