Για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο ρατσιστικό αποκλεισμό στην πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, κατηγορεί την Διοίκηση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης η Ε.Ν.Ι.Θ για την εντολή που έδωσε στο προσωπικό των ασθενοφόρων να μην εισέρχονται στα camps των προσφύγων. Σύμφωνα με την οδηγία της διοίκησης του ΕΚΑΒ θα παραλαμβάνουν ασθενείς από την πύλη εισόδου διαφορετικά θα εισέρχονται μόνο με συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Η καταγγελία της Ε.Ν.Ι.Θ.:


Καταγγέλουμε την διοίκηση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη που αυθαίρετα αποφάσισε να δώσει εντολή να μην επιτρέπεται στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να εισέρχονται εντός των camps των προσφύγων παρά μόνο με την συνοδεία αστυνομίας και σε αντίθετη περίπτωση να προσέρχονται οι ασθενείς στην πύλη του camp. 

Η εντολή αυτή αποτελεί έναν απαράδεκτο και αδικαιολόγητο ρατσιστικό αποκλεισμό στην πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας στερώντας τους ακόμα και το στοιχειώδες (και συνταγματικά κατοχυρωμένο) δικαίωμα στην επείγουσα περίθαλψη. 
Όσο κι αν η διοίκηση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη αποφεύγει με διαδικαστικές προφάσεις να κοινοποιήσει στην ΕΝΙΘ το «εσωτερικό έγγραφο», την ύπαρξη του οποίου δεν αρνείται, το υπουργείο υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ οφείλουν να δώσουν δημόσια απάντηση. 

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι εγκληματίες αλλά θύματα των πολέμων και της φτώχειας και έχουν αυξημένη νοσηρότητα λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους. Όσοι βρίσκονται σε camps έχουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην πρόσβαση σε δομές υγείας λόγω της απομόνωσης τους, της έλλειψης μεταφραστών και της ανεπαρκούς συγκοινωνίας. 

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δεν κινδυνεύουν από τους πρόσφυγες αλλά από τις ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων που δυσχεραίνουν το έργο τους και τους φέρνουν αντιμέτωπους με τα παράπονα των ασθενών, εντός και εκτός camp. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που συνεχίζοντας την πολιτική των κλειστών συνόρων και της Ευρώπης-φρούριο που εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, κλιμακώνει τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. 
Ήδη έχει δυσκολέψει την έκδοση ΑΜΚΑ και τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ανάβοντας το πράσινο φως για νέες ξενοφοβικές απαγορεύσεις και περιορισμούς. 
Η καταστολή απέναντι στους πρόσφυγες πάει χέρι χέρι με την υποχρηματοδότηση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας που εφαρμόζει το υπουργείο υγείας. 
Οι ρατσιστικές εντολές, απαγορεύσεις και περιορισμοί δεν θα περάσουν. 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης όπως και οι συνάδελφοι μας πανελλαδικά έχουμε δηλώσει ρητά ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη ζωή και την υγεία όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το εάν έχουν ΑΜΚΑ και χαρτιά. 

Διεκδικούμε προσλήψεις και χρηματοδότηση για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες σε υγεία ντόπιων και μεταναστών. 

Άμεση λειτουργία δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας υγείας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα camp και όχι μεγαλύτερη αστυνόμευση.

Ζητάμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ανοίξουν οι πόλεις για τους πρόσφυγες, τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα και τα νοσοκομεία για τους ασθενείς. 

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, τα συνδικάτα των υγειονομικών και του ΕΚΑΒ και όλες-ους τις-ους εργαζόμενες-ους να καταδικάσουν τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς και να σταθούν αλληλέγγυοι σε όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης. 

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η ρατσιστική εντολή του ΕΚΑΒ Δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.