Λονδίνο:  Οι ειδικοί σε θέματα υγείας από πολλές χώρες έχουν απορρίψει ισχυρισμούς ότι το COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση και καταδίκασε συναφείς θεωρίες συνωμοσίας.

"Είμαστε επιστήμονες της δημόσιας υγείας που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την εμφάνιση της νέας νόσου του κορονοϊού του 2019 (COVID-19) και ανησυχούμε βαθιά για τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια υγεία και ευημερία", ανέφεραν 27 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν με δήλωσή τους στο Lancet, ένα παγκοσμίου φήμης γενικό ιατρικό περιοδικό.

Η δήλωση δεν επικρίνει μόνο συγκεκριμένους ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση της μόλυνσης, αλλά πολλές θέσεις σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν επικρίνει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για έντονο έλεγχο, επειδή διαθέτει εργαστήριο στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας - επίπεδο βιοασφάλειας 4 - και οι ερευνητές τηςμελετούσαν τους κοροναϊούς από τους νυχτερίδες, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που είναι πιο κοντά στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Οι εικασίες περιελάμβαναν την πιθανότητα ότι ο ιός βιοτεχνοποιήθηκε στο εργαστήριο ή ότι ένας εργαστηριακός εργάτης μολύνθηκε κατά το χειρισμό μιαςνυχτερίδας και έπειτα μεταβίβασε την ασθένεια σε άλλους εκτός του εργαστηρίου. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου επέμειναν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιδημίας και του εργαστηρίου τους.

Μιλώντας ιδιαίτερα για την «αξιοσημείωτη προσπάθεια» των κινέζων επιστημόνων και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα, τον περιορισμό του αντίκτυπου και την ανταλλαγή πληροφοριών, σημείωσαν ότι «η ταχεία, ανοικτή και διαφανής ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με αυτό το ξέσπασμα απειλείται τώρα από φήμες και παραπληροφόρηση γύρω από την προέλευσή της. 

"Οι επιστήμονες από πολλές χώρες έχουν δημοσιεύσει και αναλύσει γονιδιώματα του αιτιολογικού παράγοντα και «καταλήγουν συντριπτικά στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κορονοϊός προέρχεται από άγρια ζώα, όπως και πολλά άλλα εμφανιζόμενα παθογόνα», αναφέρει η δήλωση."

Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από επιστολή των προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ και από τις επιστημονικές κοινότητες που εκπροσωπούν", πρόσθεσε η δήλωση.

"Είμαστε μαζί για να καταδικάσουμε έντονα τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι το COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση", δήλωσαν, τονίζοντας ότι "οι θεωρίες συνωμοσίας δημιουργούν φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία μας στην καταπολέμηση αυτού του ιού".

"Οι επιστήμονες εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην έκκληση του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus «να προωθήσουμε επιστημονικά στοιχεία και ενότητα ενάντια στην παραπληροφόρηση και τις εικασίες».
πηγή & πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.