Στη ζωή πάντα θα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, όσον αφορά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας αλλά και σημαντικότερα ζητήματα που άπτονται της διαβίωσης, της πολιτικής, του πολιτισμού, της αισθητικής κλπ.

Έτσι δεν θα πρέπει να μας ξενίζει πως σχετικά με τον κορονοϊό και τους κινδύνους που δημιουργούνται στη χώρας μας από την εισαγωγή του, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που ξεκινούν από τον τρόμο και φθάνουν έως την πλήρη αδιαφορία.

Πέρα όμως από την προσωπική, ενός εκάστου, άποψη για την σοβαρότητα της κατάστασης και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, θα πρέπει να σεβόμαστε και να δεχόμαστε τις οδηγίες του αρμόδιου οργάνου που φέρει την ευθύνη της αντιμετώπισης του κορονοϊού στη χώρα μας. Οι κίνδυνοι εκτιμώνται και επανεξετάξονται κάθε φορά από ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων που συμβουλεύουν το υπουργείο υγείας και προτείνουν ανάλογα μέτρα τα οποία ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Ανεξάρτητα από την όποια άποψη έχουμε (συνήθως άσχετοι, οι περισσότεροι με το θέμα) οφείλουμε να εφαρμόζουμε τις οδηγίες. Δυστυχώς όμως στις εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού, μερίδα των συμπατριωτών μας αγνόησε επιδεικτικά (η ελληνική μαγκιά...) τις οδηγίες και τις αποφάσεις της πολιτείας για απαγόρευση των εκδηλώσεων, που στόχευαν στον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Και επειδή η άποψη ενός ακόμα έλληνα (του υποφαινόμενου) ίσως μικρή σημασία έχει, αν και εργάστηκε σε κλάδο της δημόσιας υγείας για περισσότερα από τριάντα χρόνια, θα δημοσιεύσουμε την άποψη για το θέμα του Ηλία Μόσιαλου, ιατρού επιδημιολόγου, καθηγητή της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο:



"Επαναλαμβάνω ότι ο νέος ιός δεν είναι γρίπη ούτε πανομοιότυπος με το SARS. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε όμως Να ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ το πιθανό πρόβλημα. Η θνητότητα από το νέο ιό θα είναι μάλλον μεταξύ 0.1 και 1%. Αν όμως είναι 1% και έχουμε πολλά κρούσματα θα έχουμε και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα επηρεαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι. Αν περιορίσουμε τη διασπορά και δεν γίνουμε Βόρεια Ιταλία σύντομα, θα μπορέσουμε να αντέξουμε την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας.
Αυτά που έγιναν σήμερα στην Πάτρα, ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, είναι παράδειγμα μεγίστης ανευθυνότητας. Μου είπαν ότι σε πόλη της βόρειας Ελλάδας έκαναν εκδήλωση για το καρναβάλι σε κλειστό χώρο για να ‘αποφύγουν’ έτσι την απαγόρευση. Ότι το χειρότερο: να έχουμε συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο. Δεν κινδυνολογώ. Ανησυχώ όμως με την επιπολαιότητα μερικών συμπατριωτών μας. Ξέρω ότι στη δημοσιότητα κυριαρχούν τώρα άλλα πολύ σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την Εθνική μας ασφάλεια. Αλλά να μην υποτιμήσουμε τις επιπτώσεις από το νέο ιό. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τη διάδοση. Δεν είναι μαγκιά να παίζουμε με τις ζωές των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι η απόλυτη ανευθυνότητα και γαϊδουριά".



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.