Μπορεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ να έγινε διάσημη τον τελευταίο χρόνο λόγω των κινητοποιήσεων που ενέπνευσε για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα έγινε αποδέκτης και βιτριολικών σχολίων τόσο από ισχυρούς ανθρώπους όλου του πλανήτη, με επικεφαλής τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και από πολλούς ανώνυμους.

Τα πάντα, από τον αυτισμό της έως την ηλικία και την εμφάνισή της, έχουν γίνει αντικείμενο χλευασμού. Και στις χειρότερες περιπτώσεις η διαδικτυακή παρενόχληση έφθασε στο σημείο των απειλών και ύβρεων.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Τούνμπεργκ μίλησε σε εκδήλωση στο Μπρίστολ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι την άκουσαν και συμμετείχαν σε μια πορεία γύρω από την πόλη, καλώντας τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν όλοι στη βρετανική πόλη χαρούμενοι με την παρουσία της.

Οι άνθρωποι της εφημερίδας Bristol Post, παρατήρησαν ότι κάθε φορά που δημοσίευαν άρθρα που κάλυπταν τη δράση της Τούνμπεργκ κατακλύζονταν με αρνητικά σχόλια. Έτσι, αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους έχοντας δει μια ανησυχητική αύξηση σε απειλητικά ή βίαια σχόλια στο Facebook σχετικά με την ακτιβίστρια.

Η εφημερίδα ανακοίνωσε τα ονόματα πολλών απ’ αυτούς που απειλούσαν την Τούνμπεργκ, εκθέτοντάς τους. Ορισμένοι ήταν οι ίδιοι γονείς ή παππούδες παιδιών στην ηλικία της 16χρονης Σουηδής. Άλλοι είχαν αυτοκόλλητα στα προφίλ τους με εικόνες που παρότρυναν τους ανθρώπους να «είναι ευγενικοί» - ένα σύνθημα που έχει γίνει δημοφιλές στα κοινωνικά μέσα μετά το θάνατο της τηλεοπτικής παρουσιάστριας Καρολάιν Φλακ.

Για να πάρετε μιαν ιδέα για το τι είδους σχόλια μιλάμε, η εφημερίδα Bristol Post δημοσίευσε κάποια από τα πιο ανώδυνα:

-Τσακίστε τη σκύλα. Αυτό μου ακούγεται θαυμάσιο. Στείλτε την σπίτι της

-Οι γονείς της πρέπει να την χαστουκίσουν με κανένα τούβλο

-Θα έπρεπε να την πιάσουμε και να την κάψουμε. Και σχολιάζει ένας άλλος: γιατί έχεις αποδείξεις ότι είναι μάγισσα;

-Μπορεί κάποιος να την αρπάξει από την κοτσίδα και να την πετάξει στον φράχτη;

Η εφημερίδα επισημαίνει πως παρότι θα έπρεπε αυτό να φαίνεται αυτονόητο, δυστυχώς πρέπει να το πει: μια νέα κοπέλα θα έπρεπε να μπορεί να λέει την άποψή της χωρίς να απειλείται διαδικτυακά με φυσική βία.

Εδώ είναι ο σύνδεσμος για το δημοσίευμα της εφημερίδας


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.