Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου επισκεπτών από 26 ευρωπαϊκές χώρες σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Η απαγόρευση ισχύει για τους ταξιδιώτες από χώρες που είναι μέλη της Σένγκεν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και άλλες χώρες εκτός Σένγκεν δεν επηρεάζονται. Απαλλάσσονται επίσης οι πολίτες των ΗΠΑ.

Η ΕΕ καταδίκασε τα μέτρα, τα οποία ανέφερε ότι ελήφθησαν «μονομερώς και χωρίς διαβούλευση».

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή τα μεσάνυχτα EDT (0400 GMT) και σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται για αδράνεια σχετικά με τον κοροναϊό.

Υπάρχουν ήδη 1.135 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού στις ΗΠΑ, με 38 θανάτους μέχρι στιγμής.


Τι άλλο είπε ο Αμερικανός πρόεδρος;

"Αυτή είναι η πιο επιθετική και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένας ξένος ιός στη σύγχρονη ιστορία", δήλωσε σε τηλεοπτική διεύθυνση του Οβάλ Γραφείου την Τετάρτη.

Διευκρινίζοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν κατάφερε να λάβει «τις ίδιες προφυλάξεις» με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ιού.

Στην ομιλία του είπε ότι όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη θα ανασταλούν, αλλά με μια ύστερη προεδρική ανακοίνωση αργότερα δήλωσε ότι αυτό θα ισχύει μόνο για όποιον είχε βρεθεί σε χώρα της Σένγκεν τις 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Ο κ. Trump ανέφερε επίσης ότι η αναστολή θα ισχύει και για τα φορτία που προέρχονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Και ααργότερα στο tweet το ακύρωσε με δήλωση πως το εμπόριο "δεν θα επηρεαστεί καθόλου".

Η ομιλία περιελάμβανε σχέδια για την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και ο πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να απελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια.

Ο Πρόεδρος Trump είπε για τους περισσότερους Αμερικανούς ότι ο κίνδυνος ήταν "πολύ, πολύ χαμηλός" προσθέτοντας, "κανένα έθνος δεν είναι πιο προετοιμασμένο ή πιο ανθεκτικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες".




Η απάντηση της ΕΕ

Στην απάντησή της η ΕΕ δήλωσε ότι ο κοροναϊός ήταν "μια παγκόσμια κρίση που δεν περιορίζεται σε καμία ήπειρο και απαιτεί συνεργασία παρά μονομερή δράση".

"Η ΕΕ αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η αμερικανική απόφαση για επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης λήφθηκε μονομερώς και χωρίς διαβουλεύσεις", δήλωσε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula Von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι "ανησυχητικό" ότι ο Πρόεδρος Trump δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει την έλλειψη δοκιμαστικών κιτ για την ανίχνευση του κορωναϊού στις ΗΠΑ.

Η Νάνσυ Πελόζι

"Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τον αμερικανικό λαό να είναι ασφαλής και να εξασφαλίσει την οικονομική του ασφάλεια είναι ο πρόεδρος να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ίδιου του κορωναϊού", δήλωσε σε δήλωσή του η ηγέτης της Βουλής Νανσί Πελόσι και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμι.


Σχετικά με την απαγόρευση ταξιδιών, ο Lawrence Gostin, ειδικός της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Georgetown, δήλωσε: "Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι εξίσου ασφαλές με τις ΗΠΑ, κάτι που δεν θα έχει αντίκτυπο στις ΗΠΑ ... τα μικρόβια δεν σέβονται τα σύνορα".


Πόσο άσχημα έχουν πληγεί οι ΗΠΑ;

Η ανησυχία για το ξέσπασμα αυξήθηκε μετά την επιβεβαίωση ορισμένων νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι προσπάθειες περιορισμού έχουν αρχίσει σοβαρά. Στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Νέα Ροκέλ, βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε μια εστία.

Η Εθνική Φρουρά θα παραδώσει τρόφιμα σε μερικά άτομα που έχουν πει να απομονωθούν εκεί.

Ο κυβερνήτης του κράτους της Ουάσινγκτον έχει επίσης απαγορεύσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε αρκετές επαρχίες. Το βορειοδυτικό κράτος είναι το επίκεντρο της έκρηξης στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει 24 από τουλάχιστον 38 θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σταματά το ΝΒΑ

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Εθνική Ένωση Μπάσκετ (NBA) ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εποχή μετά τα παιχνίδια της Τετάρτης το βράδυ. Η απόφαση ήρθε μετά από έναν παίκτη για το Utah Jazz που είχε δοκιμαστεί θετικά για τον ιό.

Θετικός ο Τομ Χάνκς και η σύζυγός του

Ο ηθοποιός που κέρδισε Oscar Tom Hanks, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, η ηθοποιός και η τραγουδίστρια Rita Wilson, είχαν προσβληθεί από τον ιό στην Αυστραλία



Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η επιδημία «θα επιδεινωθεί» και αυτό εξαρτάται από την ικανότητα συγκράτησης των προσβεβλημένων.

Το υψηλό ιατρικό κόστος καθιστά τον ιό ιδιαίτερα προβληματικό στις ΗΠΑ - πολλοί Αμερικανοί αποφεύγουν να επισκέπτονται το γιατρό τους λόγω της επιβάρυνσης των ιατρικών εξετάσεων. Η έλλειψη αδειών μετ 'αποδοχών είναι άλλη ανησυχία, όπως και οι φόβοι για τον αριθμό των απαραίτητων εξετάσεων.

Ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ομάδα εργασίας που συντονίζει την κρίση, δήλωσε ότι "οποιοσδήποτε Αμερικανός μπορεί να δοκιμαστεί, χωρίς περιορισμούς, σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού" και ότι οι ασφαλιστές είχαν υποσχεθεί να αντισταθμίσουν τις χρεώσεις.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.