της Σοφίας Βασιλειάδου

Παρακολουθώντας , Γαλλόφωνα κανάλια (ειδήσεις, συνεντεύξεις ,έρευνες, συζητήσεις), διαβάζοντας τις θέσεις-αποφάσεις οργάνων της Ε.Ε ,δηλώσεις πολιτικών κομμάτων , διαπίστωσα μια διαφορετική αντιμετώπιση του κορονοιού στο εξωτερικό, πιο διευρυμένη, σε σχέση με την Ελλάδα όπου περιοριζόμαστε , μάλλον σκόπιμα, μόνο στον υγειονομικό τομέα( με μικρή εξαίρεση την ΕΡΤ).

Από γαλλόφωνα κανάλια πληροφορήθηκα για:

- Ερευνες και ρεπορτάζ του τρόπου που ο κορονοιος αντιμετωπίζεται σε διάφορες χώρες ανά την υδρόγειο.

- Ερευνες όπου αναδεικνύονται οι ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις .

Οπου διαπιστώνεται ότι ο ιός είναι ταξικός, αφου προσβάλλονται και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κυρίως οι φτωχότερες τάξεις ειδικά στη βόρεια και νότια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Και αυτό βέβαια συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης και το επίπεδο παροχών στη δημόσια δωρεάν υγεία. Καταγράφεται επίσης ότι ως τώρα η διάδοση στην Αφρική είναι περιορισμένη και μεταφερόμενη από λευκούς εκεί, όπου αυτοί κυκλοφορούν. Διατυπώνονται φόβοι ότι αν επεκταθεί η διάδοση στις μικρές αποκομένες περιοχές της ενδοχώρας παμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αμεσα συνδέεται η διάδοση του κορονοιου και με την ευκολη ή όχι προσβαση σε νερό. Σε πολλά μερη της γης, ακομη και εδώ στην Ελλάδα(τσιγγάνοι, πρόσφυγες), η ευκολη πρόσβαση δεν είναι δεδομένη. Βεβαια στην Αφρική προέχει η καταπολέμηση άλλων ασθενειών όπως χολέρα, φυματίωση, πείνα κλπ που συνδέονται με κακη διατροφή , έλλειψη εμβολίων και βέβαια μεγάλη θνησιμότητα. Αυτή όμως δεν μας προβληματίζει όσο το πρόβλημα δεν μεταδίδεται στις δικές μας δυτικές κοινωνίες..

- Προβληματισμούς για την κατάσταση στις εμπόλεμες ζώνες (Συρία, Λιβύη, Υεμένη, χώρες Αφρικής) αλλα και φόβους για τα κεντρα μεταναστών τα οποία αποτελούν βομβα, εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών λειτουργίας. Για τα κέντρα προσφύγων σ την Ελλάδα προβληματίζεται και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητώντας( υποκριτικά;) την αποσυμφόρηση τους.

- Καποιες χώρες όπου υπάρχει εντονη διάσταση απόψεων στους χειρισμούς, μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας (ΗΠΑ, Τουρκία,…). Βλέπουμε στις ΗΠΑ κάποιοι να διαμαρτύρονται στους δρόμους για παύση των μέτρων και άλλοι για ενίσχυση.

-Αυταρχικά καθεστώτα που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να περιορίσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες (Ουγγαρία, Πολωνία,…) ,για υποχρεωτικό εγκλεισμό των κατοίκων (Τσετσενία,..), λογοκρισία ΜΜΕ.

-Ανοιγμα συζητήσεων για το ποσο επιτρεπτή, για την διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, είναι η παρακολούθηση μέσω κινητού τηλεφώνου. Εδώ ξεκινά ένας προβληματισμός κατά πόσο μέτρα για τον κορονοιό μπορούν να οδηγήσουν στη συνεχεια στην παγίωση αντιδημοκρατικών ,αυταρχικών διαδικασιών παρακολούθησης πολιτών για την εδραίωση της όποιας εξουσίας.

-Προβληματισμούς αν συνεχίζει να είναι επιθυμητή η παγκοσμιοποίηση . Με κλειστά σύνορα θα ήταν δυσκολότερη η διάδοση του ιού. Αλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη κατάρευση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο οπου όσοι αντεξουν θα αγοράσουν και θα εξουσιάζουν τους υπόλοιπους.

Στα άρματα, στα άρματατα τα οικονομικά, Ευρωπαίοι πολίτες! Οι Ευρωπαικες επιχειρήσεις κινδυνεύουν από ξενα συμφεροντα. Αναμεσα στις πιθανες συνέπειες ενός οικονομικού σοκ μπαινει ένα οξύ ρίσκο για στρατηγικές βιομηχανίες όπως αυτές που σχετίζονται με την υγεία. Αμφισβητείται για πρωτη φορά από την Ε.Ε η παγκοσμιοποίηση. Στην Ε.Ε, στο Ευρωκοινοβούλιο μπαίνει θέμα πως θα προστατευθεί τουλαχιστον ένα τμήμα της οικονομίας, πως θα διασωθούν κάποιες βασικές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πως δεν θα καταρρεύσουν , δεν θα αγοραστουν σε εξευτελιστικές τιμές από ξένα προς την ΕΕ κεφάλαια αλλά και πως δεν θα περιέλθουν ολες στον έλεγχο της Γερμανίας. Δεν πρεπει, λένε, η Γερμανία να συγκεντρώσει τα κλειδιά όλων των σημαντικών επιχειρήσεων της Ε.Ε .

Μήπως ο κορονοιός σταθεί η αφορμή διάλυσης της Ε.Ε; Η Ε.Ε αποδείχθηκε ανεπαρκής. Συνοχή, αλληλεγγύη μεταξυ των λαών ,ειδικά τώρα, ήταν αναγκαία. Δεν αρκεί να παλεψουμε μονο τον ιό αλλα και τις συνέπειες, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομκές, περιβαλλοντικές .Η κακή διαχείριση της φύσης ,η ένταση στην φυτική και ζωική παραγωγή , η καταστροφή των δασών, η διακινηση τροφίμων από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη συμβάλουν σε παρόμοιες καταστάσεις. Μήπως ήλθε η ώρα να αλλάξουμε το μοντελο παραγωγής και κατανάλωσης, να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία.

Στο ευρωκοινοβούλιο προωθούντα αποφασεις , ψηφίσματα,. Μιλάνε για αλληλεγγύη, για ευρωομόλογα. Πέμπτη 23-4-20 το ευρωπαϊκό συμβούλιο με τους επικεφαλής των 27 θα πρεπει να καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα πλάνο επανεκκίνησης της οικονομίας. Δυστυχως όμως δεν κινούνται όλοι στην ίδια κατευθυνση.

Σίγουρα πάντως θα υπάρχουν πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις (Κίνα, Ρωσία, Αμερική, Ευρώπη, Τουρκία;)

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παραγωγούς μασκών; Γιαυτό και ο Ερτογκαν μοιραζει επιδεικτικά στους πολιτες του μασκες. Εμεις επειδή δεν τις εχουμε σε επάρκεια υποστηρίζουμε ότι δεν είναι και τόσο αναγκαίες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε άλλες χώρες είναι αναγκαίες σε άλλες όχι. Θα χαλαρώσουν τα μέτρα; Ναι. Αλλα να υπαρχει και ενας σοβαρός, συνεχής έλεγχος και καταγραφή της κατάστασης.

Συζητείται η επιστροφή στα σχολεία. Ταυτοχρονα όμως διατυπώνεται προβληματισμός για τα μέτρα υγιεινής στα σχολεία, ποσο εφικτά είναι. Παιδοψυχολόχοι αναρωτιούνται πως θα είναι η συμπεριφορά των παιδιών. Καποια βίωσαν ενδοοικογενειακή βία. Κάποια συσσώρευσαν επιθετικότητα μένοντας κλεισμένα σε διαμέρισμα. Κάποια παρακολούθησαν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, καποια όχι, γιατι δεν είχαν τη βούληση ή τις αναγκαίες υποδομές στο σπίτι. Κάποια θα επιστρέψουν τρομοκρατημένα και θα πρεπει καποιος να τα καθησυχάσει. Είναι οι εκπαιδευτικοί προετοιμασμένοι επαρκώς για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση;

Γιατι τα γραφω όλα αυτά; Για να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε και σε άλλες κατευθύνσεις εκτος της άμεσης και βέβαια πολύ σοβαρής , της αποφυγης της μόλυνσης. Για να δείξω ότι ,εκτος Ελλάδας, ασχολουνται και με άλλα θέματα, προεκτάσεις της πανδημίας. Δεν περιορίζονται στον καθημερινό ιατρικό απολογισμό και την καραντίνα. Σοβαρές θα είναι για τους πολίτες και οι επιπτώσεις μιας κατάρρευσης της οικονομίας . Τι θα γίνει με τις εργασιακές συνθήκες και την προστασία των εργαζομένων, την ανεργία και την στήριξη των ανέργων, τ ο ρόλος των τραπεζών; Θα βελτιωθεί η δημόσια υγεία όταν ο ρόλος της αποδείχθηκε καθοριστικός;. Θα αρχίσουμε μήπως να ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, περιβάλλον, εκπαίδευση κλπ; Οι νομοθεσίες που προωθούνται , εν μεσω πανδημίας, φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος.Tα τελευταία δεν πολυσυζητούνται. Καιρός να γίνει μια αρχή.

Βασιλειάδου Σοφία

Πηγες :

Καναλια: FRANCE24, ARTE (Γαλλογερμανικό) , rtbf (Βελγικό).

Εισηγησεις, ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου, France insumise.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.