Ένας σημαντικός καλλιτέχνη, που δεν τον γνωρίζαμε παρά μόνο μέσα από τα δημιουργήματά του, πληροφορηθήκαμε πως πέθανε (κι αυτό καθυστερημένα) πριν πέντε μέρες, σε ηλικία 95 ετών.

Πρόκειται για τον Gene Deitch ή ολοκληρωμένα Eugene Merril Deitch, αμερικανός-Τσέχος εικονογράφος, animator, καλλιτέχνης κόμικς και σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Ο Ντιτς ήταν γνωστός για τη δημιουργία κινούμενων σχεδίων κινούμενων σχεδίων όπως Munro, Tom Terrific και Nudnik, καθώς και το έργο του για τη σειρά Popeye και Tom and Jerry.

Ζούσε από 1959 στην Πράγα, όπου και τελείωσε τη ζωή του.

Στην Τσεχοσλοβακία επισκέφθηκε για ένα ταξίδι δέκα ημερών, γνώρισε την σύζυγό του Zdenka και παρέμεινε για όλη τη ζωή του εκεί.
Γεννήθηκε στο Σικάγο στις 8 Αυγούστου 1924, γιος του πωλητή Τζόζεφ Ντιτς και Ρουθ Ντέλσον Ντιτς. Το 1929, η οικογένεια μετακόμισε στην Καλιφόρνια, και ο Ντίτς πήγε στο σχολείο στο Χόλιγουντ. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Λος Άντζελες το 1942.

Κατά την διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του είχε αποσπάσει πολλά και σημαντικά βραβεία με κορυφαίο το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους για το «Murno» (1960). Λίγα χρόνια αργότερα θα είναι και πάλι υποψήφιος για το ίδιο βραβείο, αυτή τη φορά για τις ταινίες του «Here's Nudnik» and «How to Avoid Friendship». Επιπλέον, το 2004, τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στο animation.

Παράλληλα, κατά την διετία 1961 – 1962, σκηνοθέτησε 13 επεισόδια της αγαπημένης όσο και διαχρονικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Tom & Jerry» αλλά και κάποια του επίσης δημοφιλέστατου «Popeye the Sailor», ήρωες που μεγάλωσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, δεκαετίες αργότερα, να μεγαλώνουν νέες γενιές παιδιών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.