Βαθιά εκτεθειμένος εμφανίζεται ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και ο διοικητής του, Γεώργιος Κούτρας από τις καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καθώς η συμπεριφορά του διοικητή δοκιμάζει ακόμα και την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία της ΕΝΙΘ, την οποία έχει αποστείλει στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση, «από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του (σ.σ. ο διοικητής), αντί να συναντηθεί και να γνωριστεί με τους διευθυντές, τουλάχιστον, των τμημάτων του νοσοκομείου, αντί να ενημερωθεί για τη λειτουργία και τις πολλές και σοβαρές ανάγκες του Νοσοκομείου, ασχολείται ανελλιπώς ακόμη και εν μέσω πανδημίας covid-19, με την “αναβάθμιση” της Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ καθώς και την αναβάθμιση – μετεγκατάσταση του Φυσικοθεραπευτηρίου».

Όπως αναφέρουν, ο διοικητής προχώρησε μέσα στον Μάρτιο και εν μέσω της πανδημίας σε «αναβάθμιση» της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής κλινικής με ορθοπεδικό εξοπλισμό αξίας 260.000 ευρώ με χρήματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στο άνοιγμα επιπλέον ορθοπεδικών κρεβατιών, δημιουργώντας ντόμινο μετεγκαταστάσεων στο νοσοκομείο, που είχε ως αποτέλεσμα έως και την παράλυση λειτουργιών του. Οι νοσοκομειακοί ιατροί περιγράφουν σοβαρά πλήγματα τόσο για το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, όσο και για το Ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται, αντιμετωπίζει αυταρχικά και επιθετικά τους γιατρούς, και μάλιστα συνήθως του διευθυντές που επιχειρούν να εκθέσουν τα προβλήματα, δίνει εντολές σε γιατρό για να εξεταστεί «δικός του» ασθενής, ενώ απειλεί ακόμα και την πρόεδρο της ΕΝΙΘ που εργάζεται στην κλινική με δικαστικές διώξεις, αντιδρώντας στον έλεγχο της συνδικαλιστικής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω διοικητής είχε προκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο τις έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων, όταν με απόφασή του, νοσηλεύτρια που δεν ανήκει καν στο Γεννηματά αλλά στη διασυνδεδεμένη μονάδα του «Άγιος Δημήτριος» και δεν πληροί τα απαραίτητα προσόντα, τοποθετήθηκε διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

«Η μετακίνηση είναι παράνομη, ήρθε με μπιλιετάκι απ’ έξω» ανέφερε τότε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, τονίζοντας πως «εμείς θα κυνηγήσουμε συνδικαλιστικά το θέμα και φυσικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο διοικητικό εφετείο. Δυστυχώς τα ίδια ξηλώματα έγιναν στον “Αγιο Παύλο” αλλά και στο ΑΧΕΠΑ» και, όπως διευκρινίζει, «τα περιμέναμε βέβαια, αλλά όχι κι έτσι. Πού είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια; Μόνο κριτήριο είναι η πολιτική ένταξη; Δηλαδή τι να περιμένουμε στην αξιολόγηση;».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:


Προς– ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Β. Κικίλια– ΟΕΝΓΕ-ΜΜΕ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον διοικητή του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Γεώργιο Κούτρα, μεγαλοϊδιώτη φυσικοθεραπευτή, στο επάγγελμα, για τις απαράδεκτες, έως άκρως επικίνδυνες ενέργειες και παρεμβάσεις του στο Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» όσο και για την, επιεικώς, απαράδεκτη συμπεριφορά του προς γιατρούς και γενικά εργαζόμενους του Νοσοκομείου.
 

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω Διοικητής, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αντί να συναντηθεί και να γνωριστεί με τους διευθυντές, τουλάχιστον, των τμημάτων του νοσοκομείου, αντί να ενημερωθεί για τη λειτουργία και τις πολλές και σοβαρές ανάγκες του Νοσοκομείου, ασχολείται ανελλιπώς ακόμη και εν μέσω πανδημίας covid-19, με την “αναβάθμιση” της Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ καθώς και την αναβάθμιση – μετεγκατάσταση του Φυσικοθεραπευτηρίου.

Η “αναβάθμιση” της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής κλινικής αφορά 1) σε συμπλήρωση σε διαγωνισμό μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, ορθοπεδικού εξοπλισμού αξίας 260000 Ευρώ, τον Μάρτιο εν μέσω πανδημίας covid-19, χωρίς να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι υπόλοιπες ανάγκες του Νοσοκομείου και 2) στο άνοιγμα τριών (3) επιπλέον Ορθοπεδικών κρεβατιών. Ιδιαίτερα για την υλοποίηση του δεύτερου δημιουργείται ένα “ντόμινο” μετεγκαταστάσεων, που οδηγεί στη δυσλειτουργία, έως παράλυση, λειτουργιών του νοσοκομείου, όπως:Μετεγκατάσταση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου για στέγαση του γραφείου των γιατρών της Ορθοπεδικής με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργική διαταραχή και το περιττό κόστος, σε βάρος αναγκών του νοσοκομείου που έχουν άμεση προτεραιότητα. 
Επιχειρεί τη συρρίκνωση του Ακτινολογικού τμήματος με την εκχώρηση απαραίτητων λειτουργικών χώρων του για άλλη χρήση, στα πλαίσια των σχεδίων του. Να σημειωθεί ότι το Ακτινολογικό απέκτησε το 2019 σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών, με ιδιαίτερη έμφαση στους παιδιατρικούς ασθενείς. Ο εξοπλισμός παραμένει “στα κουτιά” χωρίς εγκατάσταση, ιδιαίτερα του ακτινοσκοπικού μηχανήματος, γεγονός που έχουμε καταγγείλει ως ΕΝΙΘ στην 3η ΥΠ,Ε, λόγω κινδύνου που προέκυψε σχετικά με την έκβαση ασθενών, αλλά και του αξονικού για τον οποίο η σύμβαση λήγει το επόμενο διάστημα. Συγχρόνως αρνείται την προετοιμασία των χώρων για την υποδοχή των άλλων μηχανημάτων, μέχρι να γίνει η “αναδιαμόρφωση” του νοσοκομείου. 

Η άποψή μας είναι, ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις χώρου, στελέχωσης και εξοπλισμού, πρέπει να ανοίγονται νέα κρεβάτια για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Δεν είναι όμως δυνατόν, ελλείψει χώρου, προκειμένου να ανοίξουν τρία (3) επιπλέον κρεβάτια σε συγκεκριμένη κλινική, να διαλύεται ή να υποβαθμίζεται η λειτουργία ενός νοσοκομείου. Την αναγκαιότητα ανάπτυξης κρεβατιών μιας ειδικότητας σε κάποια περιοχή, πρέπει με σοβαρότητα να την δει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις ΥΠΕ στα πλαίσια των πληθυσμιακών αναγκών, προβαίνοντας στον ανάλογο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση και δεν εναπόκειται στις βλέψεις κανενός.
 

Επιπλέον:Αντιμετωπίζει αυταρχικά και επιθετικά γιατρούς, συνήθως διευθυντές, που επιχειρούν να του εκθέσουν προβλήματα, ιδιαίτερα σχετικά με τη λειτουργία των τμημάτων σε καθεστώς πανδημίας από covid-19.Δίνει εντολή σε γιατρό, αιρετό εκπρόσωπο στο ΔΣ του Νοσοκομείου και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ να εξετάσει και να περιθάλψει “δικό του ασθενή” και στη συνέχεια, όχι μόνο την απαξιώνει τελείως, αλλά επιπλέον την προπηλακίζει λόγω της συνδικαλιστικής θέσης.Απειλεί την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, η οποία συμπτωματικά εργάζεται στο ίδιο Νοσοκομείο, με δικαστική δίωξη, προσωποποιώντας στο άτομό της την ίδια την ΕΝΙΘ και τον αγώνα που δίνει για την κατά το δυνατόν εύρυθμη, αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας covid-19,.
 

Επειδή:Ο Διοικητής του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» κ. Γ. Κούτρας καταχρώμενος την εξουσία που του έχει δοθεί:Στοχεύει στην αποδυνάμωση ή τη διάλυση άκρως αναγκαίων λειτουργιών του νοσοκομείου, βάζοντας την εξυπηρέτηση αλλότριων σχεδιασμών πάνω από τις ανάγκες των ασθενών .Συμπεριφέρεται σαν να είναι το Νοσοκομείο ιδιοκτησία του την οποία μπορεί να μοιράζει και να κληροδοτεί κατά το δοκούν και όχι δημόσια κοινωνική δομή που περιθάλπει ασθενείς.Με την αυταρχική και επιθετική συμπεριφορά του, έχει δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και αντιπαλότητας στους εργαζόμενους, που επηρεάζει την απρόσκοπτη λειτουργία και συνεργασία τουΑπαξιώνει τους γιατρούς, ιδιαίτερα τους Διευθυντές, στα πλαίσια του «εγώ αποφασίζω», όπως κατ΄ επανάληψη δηλώνει, ενώ δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει σε έγγραφά διευθυντών σχετικά με σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των τμημάτων.Εκφράζει άκρατη εκδικητικότητα απέναντι σε όσους τάσσονται υπέρ της ακεραιότητας και εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, αμφισβητώντας τις ενέργειές του.
 

Επειδή, επιπλέον, θεωρούμε τελείως υποκριτικές τις ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα προς τους “ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες”, όσο υφίστανται Διοικητές για τους οποίους αυτοί οι “ήρωες” αντιμετωπίζονται σα γρανάζια προσωπικής τους εξυπηρέτησης και απαξιώνονται για το ρόλο τους στην περίθαλψη
 

Θεωρούμε τις ενέργειες του Διοικητή του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ως άκρως επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία.Ζητάμε να επιληφθούν των ευθυνών τους οι διοικητικοί και πολιτικοί του προϊστάμενοι, η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και απαιτούμε τις άμεσες ενέργειές τους.
 

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ Θεσσαλονίκη 12-5-2020ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΙΘ) αρ. Πρωτ.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.