Για ακόμη μια φορά συνεδρίασε του Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού σήμερα με τον "βουβό" τρόπο, μέσω ανταλλαγής emails.Μετά από 2,5 μήνες δεν κατάφερε η διοίκηση να ανακαλύψει την τεχνολογία και να συνεδριάζει μέσω τηλεσυνδιασκέψεων. Έτσι η εημέρωση είναι ελλιπής και ευτυχώς παρατάξεις με ανακοινώσεις τους γνωστοποιούν τα διαμειφθέντα.

Πολύ σωστά αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ" Θεόδωρος Τζέκος, ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι συνεδριάσεις ακόμα και διαζώσης, τηρουμένων των μέτρων που ορίζονται και με προστατευτικές ενδεχόμενα μάσκες, χωρίς παρατηρητές, στην αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία προσφέρεται γι' αυτό.

Παραθέτουμε την ενημέρωση του επικεφαλής του "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ":



Η 7η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2020 έγινε σήμερα. Δυστυχώς ακόμη μια φορά η διαδικασία έγινε δια περιφοράς. Αυτό σημαίνει ότι μας στάλθηκε η ημερήσια διάταξη και οι εισηγήσεις στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και απαντήσαμε (πάλι με email) εάν ψηφίζουμε ή όχι τα θέματα με σχετικές παρατηρήσεις. Χωρίς συζήτηση, χωρίς διάλογο, χωρίς ερωτήσεις κλπ, μέσα από μια διαδικασία που προφανώς περιορίζει το επίπεδο της τοπικής μας δημοκρατίας. Σίγουρα είναι κατανοητή η δυσκολία της περιόδου που διανύουμε. Ωστόσο, τη στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι -και όμοροι- κατάφεραν να προσαρμοστούν τεχνολογικά στα νέα δεδομένα, εμείς γιατί όχι; 
Σε κάθε περίπτωση εάν είναι τόσο προχωρημένο για το δήμο μας, θα μπορούσαμε να συνεδριάσουμε χωρίς κοινό και τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, που είναι αρκετά μεγάλη για 33 συμβούλους. Εδώ φυσικά έρχεται και το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων και της πάγιας θέσης μας να μεταδίδονται αυτές με εικόνα και ήχο από την ιστοσελίδα του δήμου, κάτι που δεν είναι δύσκολο ούτε δαπανηρό, δείχνει όμως την αντίληψη περί δημοσιότητας και διαφάνειας των διαδικασιών. Ας ελπίσουμε να δούμε γρήγορα την εξέλιξη αυτή από την παρούσα τουλάχιστον διοίκηση. 

Επί της ουσίας των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου θα σχολιάσουμε 2 θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την πρόταση μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο δήμο μας κατά 30%, ύστερα από έγγραφο του υπουργείου οικονομικών για κατάθεση γνώμης από το δήμο Θερμαϊκού. Η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου δε δεσμεύει σίγουρα το υπουργείο, αλλά ακόμα και εάν υπάρχει μια περίπτωση να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα σίγουρα αυτό πρέπει να γίνει με ένα τεκμηριωμένο έγγραφο που αναλυτικά θα εκθέτει τους λόγους της αιτούμενης μείωσης, αλλιώς μιλάμε για μια τυπική διαδικασία που γίνεται απλά για να γίνει (παραθέτουμε την εισήγηση). 

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την νέα προγραμματική σύμβαση για τα επόμενα 2 έτη με τους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Ανατολική ΑΕ για την ανακύκλωση. Ως παράταξη ψηφίσαμε τη νέα σύμβαση αλλά το θέμα της ανακύκλωσης σηκώνει πολύ συζήτηση, καθώς είμαστε ο τελευταίος δήμος σε ποσότητες ανακύκλωσης μεταξύ των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τον προτελευταίο. Ο ρόλος μας στην ομάδα αυτή των δήμων πρέπει να αναβαθμιστεί, να διεκδικήσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών και να ανεβάσουμε σταδιακά τις επιδόσεις μας στην ανακύκλωση. Και στον τομέα αυτό η διοίκηση έχει μια μεγάλη πρόκληση…. 

Πριν από τις τοποθετήσεις μας -με email όπως είπαμε- στο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε από το δήμαρχο ενημέρωση για το ζήτημα που συζητήθηκε τελευταία σχετικά με τη μεταφορά των προσφύγων ή μεταναστών σε ξενοδοχείο του δήμου μας για το οποίο ο ίδιος έλαβε σχετική πρωτοβουλία με επιστολή προς το υπουργείο. Αναμένουμε λοιπόν σχετική ενημέρωση.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.