της Θεοδώρας Καρακιουλάχ

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής «Ροτόντα» στην Θεσσαλονίκη για εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, αιματηρών συμπλοκών και επιθέσεις σε περαστικούς.

Οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής αλλά και των καταστηματαρχών είναι πολλές, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζουν με τον φόβο σε μια περιοχή η οποία έχει γίνει στέκι ναρκομανών, η διακίνηση των εξαρτησιογόνων ουσιών γίνεται απροκάλυπτα, δημιουργούνται καθημερινά φασαρίες και συμπλοκές μεταξύ των διακινητών και δεν λείπουν οι επιθέσεις σε ανυποψίαστους περαστικούς οι οποίοι έχουν πέσει θύματα κλοπών.

Τα τελευταία χρόνια τα λουκέτα στα καταστήματα έχουν αυξηθεί διότι όπως λένε οι καταστηματάρχες η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται μπροστά στα καταστήματά τους και υπάρχει φόβος από τους πελάτες.

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο Μαγκαζίνο μίλησε ο Γιώργος Βένης, δημοσιογράφος και κάτοικος της περιοχής, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει συχνή παρουσία της αστυνομίας αλλά δεν αρκεί διότι τους συλλαμβάνουν και την άλλη μέρα τους αφήνουν ελεύθερους.

«Καθημερινά, ακόμα και τις πρωινές ώρες, όχι μόνο τις βραδινές, υπάρχει μια συγκεκριμένη συμμορία, γιατί τα πρόσωπα είναι συγκεκριμένα, όλοι αλλοδαποί, οι οποίοι πουλούν «μαύρο». Οι πελάτες είναι κυρίως φοιτητές, είναι περαστικοί, δεν τους ενδιαφέρει αν υπάρχει κόσμος ή ότι υπάρχουν μαγαζιά. Η περιοχή έχει τέσσερα πάρκα όπου πολλά μικρά παιδιά παίζουν εκεί και δεν δίνουν σημασία. Υπάρχει αστυνομική παρουσία αλλά το πρόβλημα είναι ότι όταν έρχεται η αστυνομία και κυρίως οι δικυκλιστές, επειδή έχουν μικρές ποσότητες τις οποίες τις ξεφορτώνονται, τους συλλαμβάνουν για εμπόριο και την άλλη μέρα είναι ελεύθεροι».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει τις φασαρίες που γίνονται καθημερινά μεταξύ των διακινητών για ξεκαθάρισμα, όπως ποιος πούλησε τι, και επειδή και οι ίδιοι πολλές φορές είναι χρήστες, εμπλέκονται σε επικίνδυνες φασαρίες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μαχαίρια είτε λοστούς, τραυματίζοντας ακόμα και περαστικούς.

«Έχουν κλείσει καταστήματα διότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με αυτά τα επεισόδια. Οι κοπέλες ιδίως ή νεαρά παιδιά έχουν δεχτεί επιθέσεις.

Αυτοί που διακινούν είναι κατά κύριο λόγο Αλγερινοί, Μαροκινοί, Αφγανοί και πρόκειται για νεαρά άτομα το πολύ 20 -22 χρονών τα οποία καθοδηγούνται από διακινητές».

Η παρουσία της αστυνομίας λένε οι κάτοικοι είναι συχνή αλλά δεν αρκεί. «Μπορεί να έρθει η αστυνομία, να τους ελέγξει και σε πέντε λεπτά με το που θα φύγει η αστυνομία, να είναι στο ίδιο σημείο και να πουλούν ναρκωτικά. Αυτό που ζητούν και οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες είναι μια μόνιμη αστυνομική παρουσία, τουλάχιστον τις βραδινές ώρες και για αποτροπή και για να νιώθουν ασφαλής οι πολίτες. Η αστυνομία έρχεται αλλά επειδή ξέρουν ότι αν τους συλλάβουν, την άλλη μέρα θα είναι ελεύθεροι, δεν δίνουν σημασία» επισημαίνει ο Γ.Βένης.

Για την διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντα στην Θεσσαλονίκη, την εγκληματικότητα αλλά και τα λουκέτα των καταστημάτων, έκανε ερώτηση στην Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κος Κυριάκος Βελόπουλος.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε απάντησή του, κάνει λόγω για ειδικά επιχειρησιακά σχέδια στην περιοχή αναφερόμενο σε εκατοντάδες συλλήψεις, πολλές εξ αυτών κακουργηματικού χαρακτήρα, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Καθίσταται δε γνωστό ότι, κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου τ.ε., από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ., στην περιοχή της Ροτόντας - Καμάρας - πλατείας Αγ. Γεωργίου, βεβαιώθηκαν τριακόσιες εβδομήντα έξι (376) παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, εκ των οποίων οι τριάντα μία (31) σε βαθμό κακουργήματος, συνελήφθησαν συνολικά τριακόσια πενήντα τέσσερα (354) άτομα και κατασχέθηκαν 2,33 γραμμάρια ηρωίνης, 0,3 γραμμάρια κοκαΐνης, 2.181,52 γραμμάρια κάνναβης, 278 χάπια και το χρηματικό ποσό των 1.996,50 ευρώ» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


πηγή: ΡΘ





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.