Ο Τσιόδρας guest στη σημερινή  έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), λογικά λόγω της επιβεβαιωμένης πλέον έξαρσης.


Δεδομένα έως 4 Αυγούστου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:
- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, *πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση*,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Πού οφείλονται τα αυξημένα νούμερα

Όπως είπε, οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:
Ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ).
Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Αυξήθηκαν τα εγχώρια κρούσματα

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.
Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα» προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, ο καθηγητής τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.
«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τα φάρμακα και το εμβόλιο

Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κοροναϊου, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε.





πηγή 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.