Γράφει ο mitsos175

Ένα κάθαρμα ήταν κάποτε υπουργός. Θα μου πείτε “δεν είναι το μοναδικό κάθαρμα που έγινε υπουργός, ούτε όλα τα καθάρματα είναι υπουργοί”, όμως ο τύπος αυτός είναι ο πιο αδίστακτος.
Πριν 7 χρόνια λοιπόν απολύε εργαζόμενους και εργαζόμενες, που δούλευαν σκληρά για να καθαρίσουν τα κτήρια. Και δεν έφτανε που τους απέλυε, τους ειρωνεύονταν κιόλας!

Να γίνετε εργολάβοι”! Έλεγε σε μια καθαρίστρια. Αν ήμουν εγώ θα του απαντούσα “θα γίνω εργολάβος κηδειών, να σε κάνω πελάτη”.

Η καθαρίστρια προσπάθησε να απαντήσει ευγενικά και με τη λογική να συνεφέρει τον αλαζόνα κηφήνα. Αυτός όμως στην κοσμάρα του!

Επειδή έτυχε να δουλεύω σε εταιρεία καθαρισμού, ξέρω πως υπάρχει κάτι που λέγεται “κεφάλαιο” και που δεν έχουμε όλοι. Πως για να συμμετέχεις σε διαγωνισμό πρέπει να έχεις επιχείρηση, εγγυητικές... ένα σωρό προϋποθέσεις.
Και το κέρδος το βγάζεις από τους πολλούς εργαζόμενους που έχεις σκλάβους και στους οποίους βγάζεις την πίστη. Που άλλοτε τραβάς το ωράριο ώστε να γίνει λάστιχο, άλλοτε δεν πληρώνεις το ΙΚΑ και πολλά άλλα, που αν τα πούμε όλα, θα φύγουμε από το θέμα.
Και το θέμα είναι το κάθαρμα.

Είπα πως είπε ψέματα πως τάχα δεν εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους στην Ελλάδα; Εδώ και πολλά χρόνια ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού κάνουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς και εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, οι οποίοι παίρνουν ψίχουλα και δουλεύουν σα σκλάβοι.
Και βέβαια πολλές φορές γίνεται “μπαλαμούτι”. Πχ αν είσαι του κόμματος, παίρνεις μια απευθείας ανάθεση με όσα φράγκα θες. Ακόμα και πολλαπλάσια από αυτά που θα έδιναν αν έπαιρναν απευθείας τις καθαρίστριες μόνιμες με πλήρεις αποδοχές, βαρέα και ανθυγιεινά ασφάλιση κλπ, κι όχι δουλεύοντας για ψίχουλα προς όφελος του καπιτάλα.

Αλλά και του κόμματος να μην είσαι, μπορείς να συμφωνήσεις να δώσεις αέρα και να πάρεις τη δουλειά αχτύπητη. Να το εξηγήσουμε χοντρικά. Βγαίνει πχ διαγωνισμός 1.000.000. Εκεί που θα γίνει σφαγή πχ έκπτωση 30% λέει ένας “δίνω το 2% (20.000) να φύγετε από τη μέση και υπόσχομαι κι εγώ να μην έρθω να κάνω προσφορά σε δουλειές που ενδιαφέρεστε. Κάνει λοιπόν μια έκπτωση 8% οι άλλοι 7% 6% κλπ, οπότε δίνει συνολικά 10% αντί για 30% που θα έδινε, αν δεν συμφωνούσαν.

Υπάρχει βεβαίως και περίπτωση να μη συμφωνήσουν, αλλά τότε εκείνος που θα πάρει τη δουλειά θα πηδήξει σκληρά τους εργαζόμενους. Ή θα πάρει λιγότερους ή δεν θα τους πληρώσει το ΙΚΑ και διάφορα άλλα κόλπα.

Είχαμε γράψει σχετικά και τότε που ο Μπουτάρης έκανε εκβιασμό στους εργαζόμενους καθαριότητας και που είπαμε πως αν έκανε αυτά που έλεγε, θα πήγαινε φυλακή, καθώς ο ιδιώτης θα στοίχιζε πολύ περισσότερα.

Το κόμμα του υπουργού είχε χάσει τις εκλογές το 2015. Δυστυχώς βγήκαν κάτι μαλάκες ρεφορμιστές, που έκαναν τα ίδια και τα λαμόγια επέστρεψαν.
“Αδιανόητο το Δημόσιο να προσλαμβάνει υπαλλήλους ΥΕ & καθαρίστριες” έλεγε το Μάη του 2017.

Σήμερα λοιπόν μέσω δήμων προσλαμβάνονται χιλιάδες καθαρίστριες, να ξεβρομίσουν τα σχολεία. “Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού, δεν απαιτείται το τυπικό προσόν της κατοχής απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης”!

Καλά κάνουν και παίρνουν καθαρίστριες. Αλλά μια συγνώμη από το Μητσοτάκη, μια παραδοχή πως τότε έλεγε βλακείες, είναι επιβεβλημένη.
Τώρα όμως επειδή έχει αυτός την κουτάλα, κάνει κωλοτούμπες.
Και γιατί με ΣΟΧ (σύμβαση ορισμένου χρόνου); Δηλαδή αν βγει το εμβόλιο του κορονοϊού θα βρωμίσουν οι μαθητές; Ένας λόγος είναι ο εκλογικός εκβιασμός. “Σε πήρα εγώ για να σε κρατήσω θέλω ψήφο”! Το καθίκι παραμένει καθίκι. Τουλάχιστον ξέρουμε πως κάποια πράγματα μένουν σταθερά.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.