Κι όταν θα σε ρωτήσουν:
«Πού χτυπά στους αιώνες, η καρδιά της Ελλάδας;»
Εσύ, δείξε τους το Καστελλόριζο!

Και πές τους για την δόξα, το κλέος, για τους καραβοκύρηδες του, που όργωναν την Μεσόγειο, για τα πλούτη του και για τον πανάρχαιο Ελληνικό πολιτισμό του!

Και πες τους, για τα απέραντα Καστελλορίζικα κτήματα που είχαν οι Καστελλοριζιοί, στην Ελληνική Γη των Μύρων της Λυκίας, ως τον ξεριζωμό του 1922!

Και πές τους για τους μεγάλους Καστελλοριζιούς Ευεργέτες, τους Σαντραπέ, και τόσους άλλους, που μέσα στην μαύρη σκλαβιά, έχτιζαν σχολεία Ελληνικά και μεγαλοπρεπείς Ελληνικούς Χριστιανικούς Ναούς!
Για να κρατήσουν όρθια, το Ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική ψυχή των σκλαβωμένων Καστελλοριζιών!

Και πες τους, για την επανάσταση των Καστελλοριζιών στα 1913, ενάντια στον Τούρκο δυνάστη!

Και πές τους, για τον τρίχρονο ξεριζωμό-εξορία, 1942-1945, όλου του πληθυσμού του Καστελλορίζου!

Και πες τους, για την Κυρά της Ρω!

Και πές τους, για τον Καστελλοριζιό ήρωα Νικόλαο Σάββα, που εκτέλεσαν οι Ιταλοί στη Ρόδο!

Και πες τους για τα βάσανα, για τους βομβαρδισμούς, για τις προσφυγιές, τις πίκρες, τις καταστροφές, τους ξεριζωμούς, τις σκλαβιές, τις διώξεις, που υπέστησαν στους αιώνες των αιώνων οι Έλληνες Καστελλοριζιοί, για να απαρνηθούν την Πατρίδα τους!

Κι αυτοί, δεν λύγισαν ποτέ!
Στάθηκαν βράχοι ακλόνητοι πάνω στους βράχους τους, ζούσαν και ανέπνεαν, ζούν και αναπνέουν,
για την δοξασμένη Ελλάδα!

Ακούστε το μικρό βίντεο, μολονότι τελειώνει απρόοπτα! Στην επίσκεψη μου στο Καστελλόριζο τον Ιούλιο, με είδε η κυρία Μαρία που περιεργαζόμουν και φωτογράφιζα το μνημείο των Καστελλοριζιών προσφύγων που πνίγηκαν στο ναυάγιο του Empire Patrol στις 29-9-1945, καθώς επέστρεφαν στη πατρίδα τους, μετά από τρία χρόνια καθολικού ξεριζωμού και εξορίας, όλου του πληθυσμού! Με ρώτησε γιατί ενδιαφερόμουν, μου είπε ότι η ίδια ήταν στο ναυάγιο κι εγώ, άδραξα την ευκαιρία να την μαγνητοσκοπήσω! Η ίδια που ήταν στο ναυάγιο, επέζησε, αλλά έχασε τις δύο μικρότερες αδερφούλες της!

Προσκυνώ τα πάθη σου Λαέ μου!
Και δοξάζω την αδούλωτη Ελληνική ψυχή σου!

Αδούλωτο, υπερήφανο, Ελληνικό Καστελλόριζο!
Για πάντα!🇬🇷

Ευαγγελία Μ. Παναή
Φιλόλογος - Επιχειρηματίας
Παραδείσι Ρόδος
Πλεύση Ελευθερίας Δωδεκανήσου

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.