Η αυθόρμητη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης Μπορίσοφ και της ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Εδώ και 64 ημέρες οι πολίτες της Βουλγαρίας βρίσκονται στις πλατείες και διαμαρτύρονται ειρηνικά. Η πολιτειολόγος δρ Λυδία Τζορμπανόβα δέχτηκε να μας εξηγήσει τους λόγους, το χρονικό και το κλίμα αυτής της πρωτοφανούς για τα δεδομένα της γείτονος κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας, με τον δικό της τρόπο μέσα από την καθημερινή συμμετοχή της στα συλλαλητήρια.

ΧΡ.Κ.


Κατεβήκαμε στους δρόμους και τις πλατείες ενάντια στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, κατά της διεφθαρμένης διακυβέρνησης της χώρας και ενάντια στη συστηματική, ακόμη και βάναυση, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βουλγαρία. Οι πολίτες ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ και τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Η διαμαρτυρία είναι επίσης κατά του Ιβάν Γκέσεφ*, γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας.

Στις 9 Ιουλίου, ο γενικός εισαγγελέας Γκέσεφ, καταπατώντας το βουλγαρικό Σύνταγμα, σε μια προσπάθεια δυσφήμησης του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, επέτρεψε την εισβολή στην προεδρία ένοπλων αξιωματικών σε μια εξειδικευμένη αστυνομική επιχείρηση.

Αυτή η άνευ προηγουμένου εισβολή έπρεπε να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος GERB, με στόχο να πειστεί ο απλός πολίτης ότι η εξουσία στη Βουλγαρία ανήκει μόνο σε ένα πρόσωπο, τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Ωστόσο, με αυτήν του την ενέργεια ο εισαγγελέας Γκέσεφ κατάφερε να επιτύχει το αδιανόητο: να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικά πολιτικά φάσματα και να τους οδηγήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αρκετές ώρες στην πλατεία μπροστά από την Προεδρία, στη Σόφια, ως ένδειξη αυθόρμητης υπεράσπισης του προέδρου Ράντεφ και ενάντια στο ολιγαρχικό μοντέλο της κυβέρνησης.

Μοντέλο μαφίας

Δεν είναι τυχαίο ότι το μοντέλο διακυβέρνησης που κατάφερε να δημιουργήσει ο Μπορίσοφ –και μέσω του οποίου παραμένει στην ηγεσία του κράτους τα τελευταία 10 χρόνια– χαρακτηρίζεται σοβαρά διεφθαρμένο κυβερνητικό μοντέλο μαφίας. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρίας ο διαχωρισμός μεταξύ αριστερού και δεξιού πολιτικού χώρου δεν φαίνεται πολύ βαθύς. Ο πρόεδρος Ράντεφ υποστήριξε τη διαμαρτυρία και συναντήθηκε με τους διαδηλωτές πολλές φορές· και με διαγγέλματα προς το έθνος εξέφρασε την υποστήριξή του.

Η αυθόρμητη διαμαρτυρία στη Βουλγαρία δεν έχει ξεκάθαρο ηγέτη, διοργανώθηκε από μια ομάδα διανοουμένων που εδώ και χρόνια εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην κυριαρχία του Μπορίσοφ και του GERB. Κάθε βράδυ στο βάθρο μπροστά από το πλήθος απευθύνουν ομιλίες άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης· απλοί πολίτες, νέοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, καμία από τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός του GERB, δεν προσπαθεί να «κλέψει», να καρπωθεί τη διαμαρτυρία ή να την καπελώσει…

Στις 10 Ιουλίου, ο Μπορίσοφ πραγματοποίησε αντιδιαδήλωση από υποστηρικτές του κόμματός του, καθώς και υπαλλήλους του κράτους και της δημοτικής διοίκησης. Υπήρξε κλιμάκωση των εντάσεων, σύγκρουση μεταξύ των διαδηλωτών και αργά το βράδυ σύγκρουση με την αστυνομία. Οι νέοι ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν! Αυτό ήταν και το πρώτο σημάδι ότι ο φόβος άρχισε να σπάει. Στις 2 Σεπτεμβρίου, πολίτες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στη Σόφια για εθνική διαμαρτυρία με αφορμή την προσπάθεια του Μπορίσοφ να υποβάλει σχέδιο νέου Συντάγματος της Βουλγαρίας!

Στόχος του, να παραμείνει στην εξουσία και να αναβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Στην αρχική του έκδοση, στο κεφάλαιο για τα πολιτικά δικαιώματα, το σχέδιο αμφισβητούσε την ισότητα των φύλων και αφαιρούσε τον ορισμό του «κράτους πρόνοιας».

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το βουλγαρικό Κοινοβούλιο και προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο των βουλευτών. Η αστυνομία τούς απομάκρυνε με φορτηγό ασκώντας και σωματική βία εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα στη Σόφια. Τελικώς, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει πίσω το αρχικό σχέδιο.

Η κυβέρνηση φοβάται ήδη σοβαρά για το μέλλον της, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη να κάνει τα χειρότερα. Ο Μπορίσοφ δηλώνει συνεχώς, σε καθημερινή βάση, ότι δεν θα παραιτηθεί, διανέμει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό σε διάφορες ομάδες συμφερόντων για να εξαλείψει τις εντάσεις και ταυτόχρονα δεν τολμά να βγει δημόσια. Κατακλύζεται από φόβο και πανικό! Μάλιστα αποκάλεσε τους διαδηλωτές «λαθρέμπορους, μαφιόζους και τρομοκράτες»…

Η Βουλγαρία είναι η χώρα με την υψηλότερη φτώχεια στην Ε.Ε., η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης και βιώνει δραματική δημογραφική κατάρρευση, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η μετανάστευση των Βουλγάρων παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής κατάρρευσης, ο Μπορίσοφ, η κυβέρνηση του GERB και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να κυριαρχούν αλαζονικά στη χώρα και να καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεχίζουν να εξαντλούν κρατικούς πόρους και ευρωπαϊκούς πόρους απολαμβάνοντας προσωπικές παροχές μέσω της διακυβέρνησης της χώρας και των συστημάτων διαφθοράς. Συνεχίζουν την πολιτική καταστολή και τη δίωξη των υποστηρικτών άλλων, αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων. Στη Βουλγαρία, οι επιχειρηματικότητα «καταληστεύεται». Είναι κοινό μυστικό ότι για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις πρέπει να υπαχθούν στις διεφθαρμένες πρακτικές της κυβέρνησης.

Κλείνει τα μάτια

Η χώρα εξουσιάζεται από τη μαφία. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στη διεφθαρμένη, απάνθρωπη και σκληρή διοίκηση της Βουλγαρίας σε μια εποχή που αυτή η κυβέρνηση έχει βεβηλώσει και συνεχίζει να βεβηλώνει το Σύνταγμα της χώρας και να καταπατά συστηματικά το δίκαιο της Ε.Ε. και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Βουλγαρίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος.


*Ο Ιβάν Γκέσεφ είναι ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2019. Η επιλογή του ήταν αμφιλεγόμενη και προκάλεσε ένα κύμα δυσαρέσκειας, όχι μόνο σε νομικούς κύκλους αλλά και στην κοινωνία των πολιτών. Υπάρχουν εύλογες υποψίες για τη σύνδεση του Γκέσεφ με διάφορους εγκληματικούς κύκλους και με Βούλγαρους πολιτικούς που κατέχουν τεράστια δύναμη.


πηγή 
AP Photo/Valentina Petrova


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.