Οι μετοχές της AstraZeneca έγιναν αρνητικές την Τετάρτη, όταν ένας βραζιλιάνικος οργανισμός υγείας, Anvisa, ανακοίνωσε ότι ένας εθελοντής στη μελέτη εμβολίου κορονοϊού απεβίωσε.

Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στο συντονισμό των δοκιμών στα τέλη της Βραζιλίας, δήλωσε ότι ο εθελοντής ήταν Βραζιλιάνος, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές της AstraZeneca, πρωταγωνίστριας στον αγώνα εμβολίων Covid-19, εγκατέλειψαν ένα ελαφρύ κέρδος μετά την ανακοίνωση των ειδήσεων. Οι μετοχές μειώθηκαν κατά περίπου 1% στις συναλλαγές το απόγευμα.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει τον εθελοντή, επικαλούμενος «ιατρικούς κανόνες εμπιστευτικότητας και κλινικών δοκιμών».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «[σημαντικά] ιατρικά συμβάντα αξιολογούνται προσεκτικά από τους ερευνητές της δοκιμής» και «[οι] εκτιμήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της τρέχουσας μελέτης».

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύσσει το εμβόλιο με την AstraZeneca, δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλεια της κλινικής δοκιμής» μετά από αξιολόγηση της υπόθεσης στη Βραζιλία.

«Η ανεξάρτητη αναθεώρηση εκτός από τη βραζιλιάνικη ρυθμιστική αρχή συνέστησε τη συνέχιση των δοκιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Οξφόρδης Alexander Buxton.

Η Οξφόρδη δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του εθελοντή και δεν είναι σαφές εάν ο εθελοντής έλαβε το εμβόλιο. Η Βραζιλία έρχεται δεύτερη στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τουλάχιστον 115.914 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Μια πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση δήλωσε στο Reuters ότι οι δοκιμές θα πρέπει να διακοπούν εάν ο εθελοντής ήταν μέρος της ομάδας που πήρε το εμβόλιο.

Τα νέα έρχονται καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξακολουθεί να έχει κλινική δοκιμή σε τέλη στάδιο από την AstraZeneca σε αναμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να χορηγήσει δεύτερες δόσεις του σχήματος εμβολίων δύο δόσεων σε συμμετέχοντες στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου ότι οι δοκιμές της τέθηκαν σε αναστολή λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν εθελοντή των δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ασθενής πιστεύεται ότι έχει αναπτύξει φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα. Μετά διακοπή μιας εβδομάδας οι δοκιμές συνεχίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επαναλάβουν τις δοκιμές ήδη αυτήν την εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής της από το FDA, ανέφερε το Reuters την Τρίτη, επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμες πηγές.

Η AstraZeneca είναι μία από τις τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες που υποστηρίζονται από τις Η.Π.Α. σε δοκιμές για πιθανό εμβόλιο. Το εμβόλιο της AstraZeneca, που ονομάζεται AZD1222, χρησιμοποιεί γενετικό υλικό από τον κοροναϊό με έναν τροποποιημένο αδενοϊό.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία δημοσίευσε στοιχεία που έδειξαν ότι το εμβόλιο της παρήγαγε μια πολλά υποσχόμενη ανοσοαπόκριση σε μια δοκιμή πρώιμου σταδίου και φάνηκε να είναι καλά ανεκτή.

Το εμβόλιο δεν προκάλεσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε εθελοντές, σύμφωνα με τους ερευνητές εκείνη την εποχή. Η κόπωση και ο πονοκέφαλος ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφεραν. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο, ρίγη και πυρετό. 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.