του STEPHEN BRYEN/ Ασία Times/
Eπιμέλεια: Μιχαήλ Στυλιανού

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου είναι γνωστό ως “Belladonna”, ένα δηλητηριώδες φυτό που παίρνει το όνομά του από τις γυναίκες της Αναγέννησης που χρησιμοποίησαν το εκχύλισμα του για βάμματα που διέστελλαν τις κόρες των ματιών τους, για να τις κάνουν πιο ελκυστικές.

Ενώ belladonna μεταφράζεται σε “όμορφη γυναίκα” στα ιταλικά, στα ρωσικά έχει μια δεύτερη έννοια: είναι το όνομα ενός ρωσικού ηλεκτρονικού συστήματος εμπλοκής που τώρα πιστώνεται με την κατάρριψη τουλάχιστον εννέα τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar που χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Αν αληθεύει –και κανείς δεν το έχει αρνηθεί– το σύστημα λειτουργεί τώρα γύρω από την ευαίσθητη ρωσική στρατιωτική βάση στο Gyumri της Αρμενίας, μακριά από την περιοχή συγκρούσεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στα ρωσικά, η Μπελαντόνα είναι γνωστή ως “Κρασούκα”. Το σύστημα εμπλοκής Krasukha μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αρμενία για να αντιμετωπίσει την επιτυχή χρήση τόσο οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το Bayraktar όσο και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, όπως το ισραηλινής κατασκευής γνωστό ως Harop .

Οι Τούρκοι έχουν διαφημίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του Μπαϊρακτάρ σε τρία πολεμικά θέατρα – Συρία, Λιβύη και τώρα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίντεο της φονικής δράσης του drone με την ανατίναξη τανκς, θωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών και τον θάνατο πολλών στρατιωτών.

Το Μπαϊρακτάρ είναι ένα αρκετά συμβατικό οπλισμένο drone, που πλοηγείται στην περιοχή-στόχο χρησιμοποιώντας GPS. Το σύστημα πολυφασματικής κάμερας Wescam MX-15D που φέρει κατασκευάζεται στον Καναδά, ενώ ο κινητήρας BRP-Rotax ισχύος περίπου 100 ίππων παράγεται στην Αυστρία.

Ο Καναδάς έχει σταματήσει την πώληση του συστήματος κάμερας Wescam στην Τουρκία λόγω της χρήσης του σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Καναδάς έχει σιωπήσει σχετικά με τις εξαγωγές κινητήρων Rotax, αν και η αυστριακή εταιρεία παραγωγής των ανήκει στην μητρική καναδική εταιρεία Bombardier Recreational Products. (σ.σ ανακοινώθηκε τελικά ότι “κόβονται” και οι κινητήρες από τους Καναδούς).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα του Bayraktar που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Το Krasukha είναι ένας ευρυζωνικός πολυλειτουργικός σταθμός παρεμβολών που κατασκευάζεται από το kret («ραδιο ηλεκτρονικές τεχνολογίες επαγρύπνησης), τμήμα του ομίλου Rostec. Από το 2014, η εταιρεία υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία και στην Κριμαία.

Το συγκρότημα KRET αποτελείται από περισσότερες από 70 εταιρείες-μέλη στον τομέα της ηλεκτρονικής, κατανεμημένες σε όλη τη Ρωσία, ενώ η ίδια λειτουργεί ως κατασκευαστική εταιρεία χαρτοφυλακίου με περίπου 50.000 υπαλλήλους.

Το Krasukha σχεδιάστηκε κυρίως για να προστατεύει περιοχές μέσα και γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας, όπου ο ισχυρός πομπός του μπορεί να αδειάσει τα αερομεταφερόμενα ραντάρ. Οι Ρώσοι, ωστόσο, έχουν επίσης βρει το krasukha αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Krasukha χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην υπεράσπιση της Αεροπορικής Βάσης Hmeymim στη Συρία που δέχθηκε επίθεση από σμήνη εξοπλισμένων drones. Μια προηγηθείσα παρόμοια επίθεση είχε προκαλέσει σοβαρές ζημίες στην βάση, καταστρέφοντας μερικά αεροσκάφη και προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στους Ρώσους για την ευπάθεια της βάσης. Σε βαθμό που το ρωσικό υπουργείο αμύνης έφερε στη Ρωσία μερικά από τα drones που είχαν καταρριφθεί και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την διάδοση της τεχνολογίας των ιπταμένων ρομπότ στην Μέση Ανατολή.

Οι Ρώσοι μπορεί επίσης να παραπονέθηκαν για την Κίνα, η οποία προμήθευσε τις μηχανές, τις κάμερες, τους δέκτες GPS και τα ραδιόφωνα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από τους Τζιχαντιστές και άλλους επί τόπου στην Συρία. Αλλά, φυσικά, δεν ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα με τον σύμμαχό τους στο Πεκίνο. Για την ιστορία, οι Ρώσοι είπαν ότι τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές.

Ο ρωσικός Τύπος ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar καταρρίφθηκαν στις ή περί τις 19 Οκτωβρίου. Μερικές φωτογραφίες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν έχουν κυκλοφορήσει από την Αρμενία και έχουν εμφανιστεί στον ρωσικό Τύπο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν κατεστραμμένα αερόπλοια bayraktar, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επλήγησαν από αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το σύστημα παρεμβολής Krasukha προκάλεσε τις καταρρίψεις.



Αυτές οι φωτογραφίες της 1ης Οκτωβρίου 2020 δείχνουν επάνω ένα τουρκικό drone Bayraktar TB2 στην αεροπορική βάση Γκεσίτκαλέ, κοντά στην Αμμόχωστο και κάτω ένα ιρανικής κατασκευής drone Shahed-129.

Η έκδοση του Krasukha που χρησιμοποιείται στην Αρμενία είναι το τελευταίο μοντέλο Krakushka-4. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε φορτηγό, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την υπεράσπιση ρωσικών βάσεων. Όπως είναι γνωστό, δεν χρησιμοποιείται από τις αρμενικές δυνάμεις, ούτε αναπτύσσεται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Κραsούκα εμποδίζει τις επικοινωνίες κατά τον ίδιο τρόπο που τυφλώνει τα ραντάρ, αλλά δεν ελέγχει τα αποκομμένα drones. Φαίνεται ότι το τουρκικό Μπαϊρακτάρ δεν έχει την δυνατότητα επαναπατρισμού εάν χάσει την επαφή με την βάση του και εάν το σύστημα GPS έχει νεκρωθεί. Τα περισσότερα drones χρησιμοποιούν το GPS για να επιστρέψουν στην βάση τους.

Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο γύρω από τη στρατιωτική βάση Gyumri, η οποία στην Αρμενία βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και περίπου 487 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη μεγάλη βάση του Αζερμπαϊτζάν στη Γκάντζα.

Η αναφερόμενη εμβέλεια επικοινωνίας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι 150 χιλιόμετρα, οπότε οι Αζέροι και οι Τούρκοι θα έπρεπε να μεταφέρουν τη βάση απογείωσης τους αλλού για να βρίσκονται εντός επιχειρησιακής εμβέλειας, εκτός εάν το εύρος επικοινωνιών είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρθηκε.

Αλλά το βαθύτερο ερώτημα είναι γιατί οι Αζέροι και οι Τούρκοι να στέλνουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε ρωσικές βάσεις, διακινδυνεύοντας την είσοδο της Ρωσίας στη σύγκρουση. Το Gyumri χρησιμεύει ως έδρα της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης που ελέγχεται από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.

Στάλθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια αποστολή χωρίς επιστροφή για να πετάξουν πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή και να θέσουν τους Ρώσους σε επιφυλακή; Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις φωτογραφίες των αεροσκαφών που συνετρίβησαν δεν υπάρχει κανένα σημάδι από πυραύλους αέρος-εδάφους, όπως το MAM-L έξυπνο μικρό-όπλο ( smart micro-munition)που κατασκευάστηκε από το Ροκεστάν της Τουρκίας.

Ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε η Τουρκία έχουν προβεί σε δήλωση σχετικά με την κατάρριψη εννέα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους μέσα ή γύρω από το Γκιούμρι. Η ρωσική κυβέρνηση επίσης δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.