Ασφαλές και αποτελεσματικό χαρακτηρίζει ο γιατρός-χειρουργός Δημήτρης Γάκης το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και ακατανόητη τη στάση της ΕΕ να μην το προμηθευτούμε. Μάλιστα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι περισσότερο ασφαλές, καθώς είναι συμβατικού τύπου σε σχέση με τα άλλα που είναι γενετικού τύπου.


Με την ανθρωπότητα να κρατάει την ανάσα της εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και να αναμένει με αγωνία το εμβόλιο που θα τη λυτρώσει, η συζήτηση περιστρέφεται και στις πολιτικές, όπως της Ε.Ε., που αδιαφορεί για τα εμβόλια που είναι έτοιμα να σώσουν τον κόσμο αλλά δεν υπηρετούν τα δικά της συμφέροντα ή άλλων συμμάχων της.

Εύλογα λοιπόν η ερώτηση που πλανάται είναι γιατί η διεθνής κοινότητα δεν ενώνει τις δυνάμεις της, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές και διαμάχες για να αντιμετωπίσει τον εχθρό, δηλαδή τον ιό που με την ίδια δυναμική χτυπά όλη την υφήλιο.

Γιατί η μάχη του εμβολίου εκ των προτέρων αποκλείει επιστημονικές προσπάθειες που ήδη είναι έτοιμες, έχουν ασφάλεια κι αποτελεσματικότητα, όπως συμβαίνει με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V που «γεννήθηκε» στο ιστορικό και διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Γκαμαλέγια το οποίο μετρά δεκάδες νίκες κατά ιών και ασθενειών;

© SPUTNIK / VLADIMIR PESNA

Σύμφωνα με τον MD γιατρό-χειρουργό Δημήτρη Γάκη, ο οποίος υπήρξε διευθυντής στην κλινική μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και διοικητής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» όπου είχε δημιουργήσει και την πρώτη μονάδα αντιμετώπισης λοιμώξεων, η άρνηση της Ε.Ε. έναντι του ασφαλούς και αποτελεσματικού ρωσικού εμβολίου Sputnik V «είναι ακατανόητη».

«Ως οπαδός της Ιπποκρατικής Ιατρικής, αδιαφορώ για την προέλευση του εμβολίου. Με ενδιαφέρει πρώτιστα η ασφάλεια, μετά η αποτελεσματικότητα, μετά το κόστος και καθόλου το αν προέρχεται από τις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Θα προτιμούσα, βέβαια ένα ελληνικό» είπε και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να κατανοήσω πως η Κομισιόν δεν συμπεριλαμβάνει στα υπό μελλοντική προμήθεια και το ρωσικό εμβόλιo (Sputniκ V) που είναι παραδοσιακής τεχνολογίας (όχι με γενετικό υλικό) και η δημοσιευθείσα μελέτη στο Lancet δείχνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, τόλμησε να προχωρήσει στην παραγγελία του ρωσικού εμβολίου, με την Ε.Ε. να απειλεί για κυρώσεις και να ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη παραγγέλνει εμβόλια που φτιάχτηκαν στη Δύση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Γάκης. η τακτική αυτή δεν συνάδει με τον προορισμό της Ιατρικής που είναι η θεραπεία του ατόμου αλλά και αποτελεί… βόμβα στην προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος και να εμβολιαστεί αφού τέτοιες τακτικές δημιουργούν καχυποψίες.

«Θεωρώ αδιανόητη, για την ανοιχτόμυαλη Ευρώπη, την απειλή που εκτόξευσε κατά της Ουγγαρίας για κυρώσεις, αν προμηθευτεί το συμβατικού τύπου, εμβόλιο Sputnik V. Πρόκειται για ανόητη ενέργεια που εκτός των άλλων γεμίζει με καχυποψία τους πολέμιους των εμβολίων και συμβάλλει εκ προοιμίου, στην αποτυχία οιουδήποτε προγράμματος εμβολιασμού» τόνισε.

© SPUTNIK / MAKSIM BOGODVID

Επιπλέον, ο κ. Γάκης κρίνοντας τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο παραγωγής τα διαχωρίζει στα συμβατικά και στα γενετικού τύπου (RNA ή DNA).

«Οι μορφές των εμβολίων, μέχρι σήμερα, περιείχαν ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς ή νεκρούς οργανισμούς, ή αντιγονικά τμήματα των μικροοργανισμών. Στόχος ήταν να προκαλέσουν την αντίδραση του οργανισμού αφενός με την δημιουργία αντισωμάτων έναντι του βλαπτικού παράγοντος (χυμική ανοσία) και αφετέρου να δημιουργήσουν κύτταρα μνήμης (κυτταρική ανοσία), τα οποία σε μελλοντική προσβολή του οργανισμού, θα κινητοποιήσουν ταχύτατα την άμυνα του. Τέτοια συμβατικά εμβόλια είναι το Ρωσικό Sputnik-V, το Βρετανικό της Οξφόρδης το Κινεζικό Sinovac κ.ά.» ανέφερε, τονίζοντας ότι:

«Τα εμβόλια γενετικού υλικού (RNA ή DNA) είναι πρωτοεμφανιζόμενα. Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε σε πολίτες και επιστήμονες η εμφάνισή τους, δεν μπορεί παρά να μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς η μεγάλη σύντμηση των χρόνων και των διαδικασιών που ακολουθήθηκε, κάτω από την πολιτική, δημοσιογραφική και κοινωνική πίεση. Αυτό όμως για τους υπεύθυνους επιστήμονες δεν είναι αρκετό. Θα περιμένουμε να δούμε την πλήρη δημοσίευση των δεδομένων των μελετών, ώστε να πεισθούμε πρώτιστα για την ασφάλεια και δευτερευόντως για την αποτελεσματικότητα (αυτήν μπορούμε να την επαυξήσουμε με επαναληπτικές δόσεις, αν χρειαστεί). Τότε μόνο θα το συστήσουμε στους πολίτες».

© SPUTNIK / ALEXEY SUHORUKOV

Περαιτέρω, ο κ. Γάκης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εμμονή της ηγεσίας της Ευρώπης «να ελεγχθούν τα εμβόλια μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και μετά να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες-μέλη. Θα θυμίσω ότι η αυτονομία των χωρών μελών επιτρέπει και, κατ’ εμέ, επιβάλλει τον έλεγχο τον έλεγχο κάθε φαρμάκου από έμπιστα εργαστήριά της. Πολύ περισσότερο ένα εμβόλιο γενετικού υλικού όπως το RNA, που παρήχθη στο άψε-σβήσε. Προσωπικά, θα ήθελα να δουν την αλληλουχία των βάσεων που περιέχει το RNA τους και να δοκιμαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου το τι πρωτεΐνες παράγει όταν μπει στο κύτταρο αυτό το μόριο RNA».

Ο κ. Γάκης επισημαίνει επίσης ότι στην πολύχρονη καριέρα «ως μαχητής της υγείας», όπως είπε χαρακτηριστικά, «είδα εκατοντάδες "θαυματουργές θεραπείες" που ξεσήκωσαν ντόρο στα μέσα ενημέρωσης, να έρχονται και να παρέρχονται και αρκετές από αυτές εκ των υστέρων να χαρακτηρίζονται και ως επιζήμιες» προσθέτοντας όμως ότι «δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, και πολύ περισσότερο γιατρός, που να είναι κατά των εμβολίων».

«Αν σήμερα φθάνουμε τα 80 έτη και λέμε νέος 70 ετών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εμβόλια που εξάλειψαν τους εφιάλτες της ανθρωπότητας, και στα αντιβιοτικά. Να θυμίσω ότι στην αρχαιότητα γράφτηκε το περίφημο "γέρων τεσσαράκοντα ετών"» κατέληξε.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.