Ένας Άγγελος κατέβηκε στην γη για να προστατεύει τα αδεσποτάκια. Με τα χρόνια την αποκαλούν ''Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ''. Αθόρυβη, χωρίς βεγγαλικά, τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα, συνεχίζει ακάθεκτη να σιτίζει πάνω από 100 αδέσποτα στο Σέιχ Σου, κουβαλώντας λίτρα νερού και κιλά τροφής επάνω στο βουνό καθημερινά... πολλές φορές με τη βοήθεια φίλων εθελοντών φιλόζωων. Στο σπίτι της μέσα φιλοξενεί σκυλάκια και γατάκια άρρωστα, άλλα γέρικα, άλλα ανήμπορα να επιβιώσουν στον δρόμο, άλλα που βρέθηκαν από την ίδια στα σκουπίδια μέσα σε κούτες ή σακούλες, κουτάβια τα οποία δεν θα είχαν καμία απολύτως πιθανότητα ζωής... Ένας άνθρωπος ο οποίος θυσίασε την ζωή του, για να αφιερωθεί στο κάλεσμα αυτό της ψυχής της. Εκεί βρήκε παρηγοριά, εκεί γεμίζει η ψυχή της, εκεί είναι όλος της ο κόσμος. Σίγουρα μια θέση στον Παράδεισο θα έχει για εκείνη ο Θεός, για την τεράστια προσφορά της και θυσία για τα εκατοντάδες και πλέον ψυχάκια που έσωσε, σώζει και θα συνεχίσει να σώζει με την βοήθεια όλων μας.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει την κα Τζάνου, πώς θα χαρακτήριζε η ίδια τον εαυτό της με δύο λέξεις?

Είναι δύσκολο να περιγράψεις τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας σκέτους χαρακτηρισμούς. Η πολυπλοκότητα ενός ανθρώπου ίσως να μην χωράει σε μονολεκτικές απαντήσεις. Πολλές φορές οι λέξεις δεν μπορούν να αποδώσουν την αλήθεια μας, όπως το γοβάκι της Σταχτοπούτας. Με νοιάζει να ζω ουσιαστικά κάτω από τις δικές μου επιταγές. Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου σε κάθε επιλογή μου και πάντα σκέφτομαι για το αν έπραξα το λιγότερο ή περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Καθημερινά σιτίζετε και επιβλέπετε ιατρικά πάνω από 100 αδέσποτα στο δάσος του Σέιχ - Σου. Από που αντλείτε ψυχική δύναμη να συνεχίζετε αυτό το δύσκολο έργο?

Η Ψυχική μου δύναμη δεν είναι ορατή από τον καθένα και ούτε μπορούμε να μετρήσουμε το μέγεθός της. Όμως φαίνεται από το αποτέλεσμα του έργου, το οποίο παράγω καθημερινά. Κυρίως η αγάπη για τα ζώα με κρατάει και μου δίνει κουράγιο να συνεχίζω παρά τις αντίξοες συνθήκες. Στη ζωή μας πολλές φορές όλα φαίνονται μαύρα και δύσκολα αλλά πρέπει να ανακτούμε την ψυχική μας δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το οποίο επιλέξαμε να προσφέρουμε. Η ψυχική δύναμη είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και χωρίς αυτή δεν μπορείς να εξασκήσεις τίποτα με επιμονή και υπομονή.

Μιλήστε μας για αυτήν σας την επιλογή στο να είστε η ''μητέρα'' όλων αυτών των ψυχών. Πείτε μας για τις ώρες σας επάνω στο βουνό?

Οι ώρες μου επάνω στο βουνό δεν μετριούνται ποτέ. Καθημερινά επάνω σιτίζω, δίνω φάρμακα, κατεβάζω ζώα στους γιατρούς, δεν αφήνω κανένα άρρωστο και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. 365 μέρες το χρόνο με βροχή, κρύο, χιόνι, καύσωνα.

Ο Δήμος όπου ανήκουν όλα αυτά τα τσιπαρισμένα αδέσποτα, βοηθάει? Και αν ναι, με ποιον τρόπο?

Ο Δήμος Συκεών μέσω του συμβεβλημένου ιατρού κ. Στέφανου Στεφανίδη, στειρώνει, εμβολιάζει και τσιπάρει όλα τα αδέσποτα που ανήκουν στον Δήμο Συκεών και σκυλάκια και γατάκια. Ο Δήμος, δεν σταματάει τις στειρώσεις όλο τον χρόνο. Στειρώσεις, στειρώσεις και μόνο στειρώσεις.

Ποια είναι η λύση στο να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων του Σέιχ Σου αλλά και γενικότερα σε όλη την Χώρα?

Για τα αδέσποτα του Σέιχ Σου έχουμε δώσει αρκετά για υιοθεσία και μακάρι να μπορέσουμε να δώσουμε και άλλα. Προσπαθούμε καθημερινά να συμβάλουμε στον έλεγχό τους ακόμα και σε κάποια καινούρια εγκατάλειψη. Με την υιοθεσία και με τις στειρώσεις.

Υπάρχουν εθελοντές που να στηρίζουν το έργο σας με οποιονδήποτε τρόπο?

Ναι υπάρχουν εθελοντές και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς όταν το επιτρέπει ο χρόνος τους. Χωρίς αυτούς το έργο μου θα ήταν ακόμη δυσκολότερο. Τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Πρόσφατα είδαμε στην χώρα μας κακοποιήσεις ζώων με τον κόσμο να ξεσηκώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στην Βουλή και αυτή η οργή του λαού, οδήγησε την Βουλή να ψηφίσει σύσσωμη την αλλαγή νόμου (κακοποίησης ζώου) από Πλημμέλημα σε κακούργημα. Πιστεύετε ήταν σημαντικό βήμα για την φιλοζωική κοινότητα?

Φυσικά και είναι σοβαρό βήμα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα γιατί τα προβλήματα με τα αδέσποτα στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά. Η αυστηροποίηση των ποινών για τον βασανισμό των ζώων θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλα νομοθετήματα τα οποία αφορούν την ευθύνη των Δήμων, την διαχείριση των κονδυλίων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο πολλά κυνοκομεία - καταφύγια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, στα οποία πολλά από τα φιλοξενούμενα ζώα πεθαίνουν μέσα σε αυτά και παραμένουν μαζί με άλλα ζωντανά. Εικόνες ντροπής.

Υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για την στέγαση αδέσποτων? Τόσα κονδύλια ετησίως εγκρίνονται στους δήμους για αυτό το θέμα. Τι συμβαίνει πραγματικά με αυτά τα κόστη? Γίνεται σωστή διαχείριση?

Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν και να διαχειρίζονται τον αριθμό των αδέσποτων ζώων. Συνήθως έχουν βοήθεια από φιλοζωικές ενώσεις, σωματεία και εθελοντές. Πολλοί Δήμοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου, άλλοι λίγο και άλλοι όπως πρέπει.

Αν μπορούσατε να αλλάζατε σελίδα και να αποχωρούσατε από όλη αυτήν την δύσκολη καθημερινή ένταση για τα αδέσποτα, θα το πράττατε?

Το έχω σκεφτεί πολλάκις διότι η υγεία μου δεν μου επιτρέπει πλέον, στον βαθμό δυσκολίας που υπάρχει, να ανταπεξέλθω. Αλλά, σε κάθε δύσκολο περιστατικό είτε το βλέπω μπροστά μου είτε με ειδοποιούν πηγαίνω, όσο κουρασμένη και αν είμαι, γιατί στη σκέψη και μόνο πως το ζωάκι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, δεν υπολογίζω τίποτα.

Υπάρχουν άτομα ή φορείς που θα θέλατε να ευχαριστήσετε δημόσια?

Φυσικά και υπάρχουν άτομα και φορείς όπως: Κτηνιατρική Κλινική Αγαθαγγελίδη. Το petshop88.gr του κ. Κ. Παρασκευόπουλου. Τον συμβεβλημένο ιατρό του Δήμου Συκεών κ. Σ. Στεφανίδη. Τον καθηγήτή του ΑΠΘ κ. Χ. Βερβερίδη, το Γερμανικό Σωματείο NWA της κας Μαρίκας Καμάρη που στέλνει κάθε μήνα τις τροφές για τα περίπου 100 και πλέον αδέσποτα του Σέιχ Σου καθώς και τους νονούς της Γερμανίας των ζώων αυτών, τον κ. Παναγιώτη Μήλα, το ιατρείο του κ. Δ. Μαντζιου και τον Μαέστρο της ΣΟΝΕ κ. Ευάγγελο Αραμπατζή. Τέλος όλο τον κόσμο και τους φίλους τους διαδικτυακούς και όχι μόνο, οι οποίοι όπως έχω πει δημόσια πολλές φορές, δεν περπατάνε ούτε πίσω μου ούτε μπροστά μου αλλά πλάι μου.


Σας αποκαλούν η ''Αγία των Αδέσποτων''. Αλήθεια, αν πάθετε κάτι? Έχετε σκεφτεί τι θα απογίνουν τόσα στόματα? Το έχει σκεφτεί ο Δήμος σας? οι φίλοι σας? οι εθελοντές? ο κόσμος?

Είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Όταν είμαι επάνω στο Βουνό τα μιλάω και τους λέω. ''Να παρακαλάτε εσείς τον Θεό να με έχει γερή, γιατί εσείς είστε τα πιο αθώα πλάσματα και εσάς θα σας ακούσει''. Έχω ανεβεί επάνω στο βουνό πολλές φορές και με 40 πυρετό για να μην μείνουν νηστικά…

Πόσα σκυλάκια και γατάκια έχετε σώσει? Αν θυμάστε...

Μακάρι να μπορούσα να θυμηθώ ή μακάρι να κρατούσα τον αριθμό. Αμέτρητα… και συνεχίζω όσο είμαι γερή.

Με ποιον τρόπο μπορεί ο κόσμος να επικοινωνήσει μαζί σας?

Στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook στέλνοντας προσωπικό μήνυμα: Voula Tzanou

Τέλος, ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που βοήθησε και ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά μας, ώστε να τοποθετηθούν ταΐστρες στα σημεία σίτισης. Χωρίς τη βοήθεια και την μέγιστη στήριξη του κόσμου σε κάθε περιστατικό, δεν θα τα καταφέρναμε στον βαθμό που θέλουμε πάντα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

Παρουσίαση - επιμέλεια: Ένας Ήρωας για τους αδέσποτους φίλους μας




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.