30 Ιανουαρίου, γιορτή των τριών (3) μεγάλων τέκνων της σοφίας και της ελληνοχριστιανικής παιδείας, διδάσκαλοι και πρότυπα της οποίας υπήρξαν οι τρεις (3) Ιεράρχες.Μεγαλωμένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σοφίας συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και προσέφεραν τις βάσεις στη διαμόρφωση της Χριστιανικής παιδείας και πολιτισμού.

Οιτρεις «Φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος»μελετούσαν και καλλιεργούσαν το πνεύμα, αφήνονταςσημαντική πνευματική παρακαταθήκη. Αυτό που κληροδότησαν και οι τρεις τους, περισσότερο απ' όλα, ήταν η μεγάλη σημασία της παίδευσης και της μόρφωσης.

Δεν μίλησαν, όμως, μόνο γι’ αυτά, αλλά και για το τί σημαίνει «σωστός χαρακτήρας». Τί σημαίνει φιλανθρωπία και βοήθεια προς τον αδύναμο συνάνθρωπό μας.

Το έργο των τριών Ιεραρχών είναι πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η Πατρίδα μας δοκιμάζεται πνευματικά, κοινωνικά και οικονομικά.Ωστόσο, εμείς δεν λυγίζουμε και στρέφουμε το βλέμμα προς το μέλλον, που είναι η μαθητιώσα νεολαία μας, όλοι εσείς, αλλά και οι γονείς σας… οι πρώτοι δάσκαλοί σας.

Μιλώντας για το καθήκον των γονιών ο Μέγας Βασίλειος είπε: «Οι γονείς που έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους πρέπει να φροντίζουν, ώστε αυτά να μορφώνονται, ενώ ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πρόσθεσε: «Οι γονείς που δε φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους θεωρούνται φονιάδες. Γιατί η μόρφωση είναι εκείνη που θα καλλιεργήσει την ψυχή του παιδιού». Και, τέλος, οΓρηγόριος ο Θεολόγος επισημαίνει: «Στολίστε τις ψυχές των παιδιών με την κατάλληλη μόρφωση κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν».

Χρόνια Πολλά σε όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό! Όσο περισσότερο τους μοιάσει ο καθένας από εσάς, τόσο οι προοπτικές για μία κοινωνία ανθρωποκεντρική και δίκαιη θα μεγαλώνουν.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.