Τις τελευταίες μέρες, η χώρα μας βιώνει το «πετσί» της την κακοκαιρία του «Λέανδρου». Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία σημείωσε μεγάλη πτώση, ενώ σε αρκετά μέρη κατεγράφησαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Όσοι ήταν τυχεροί δε χρειάστηκε να βγουν από το σπίτι τους για να δουλέψουν, είτε λόγω τηλεργασίας, είτε γιατί το χιόνι και το κρύο δε τους το επέτρεψε. 

Η τύχη αυτή όμως είναι άγνωστη έννοια για τους διανομείς, οι οποίοι με κρύο και με ζέστη συνεχίζουν να δουλεύουν ασταμάτητα, εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη όπου το κρύο είναι τσουχτερό και το χιόνι δεν έχει λιώσει σε πολλές περιοχές, οι διανομείς εργαζόταν κανονικά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που οφείλουν οι επιχειρήσεις να παρέχουν. 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του Άγγελου Αθανάσιου Σακαλή, διανομέα στο επάγγελμα, όπου δείχνει τα ταλαιπωρημένα χέρια του από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει καθημερινά. 


Ο ίδιος μιλώντας στην parallaxi σημείωσε πως είναι διανομέας τα τελευταία 22 χρόνια και από την πείρα του διαπίστωσε πως αν ο κάθε εργαζόμενος δεν προστατευτεί μόνος του, σχεδόν καμία επιχείρηση δε θα του δώσει τα βασικά μέσα για να δουλέψει ασφαλής. «Δεν δίνει κανείς τίποτα. Ούτε ρούχα ούτε τίποτα. Εδώ δεν παίρνουν ένσημα και δώρα κάποιοι», τόνισε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ίσως οι επόμενες γενιές, βιώσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο επάγγελμα του διανομέα. 
Ο κ. Σακαλής υποστήριξε ότι όσοι είναι χρόνια στο επάγγελμα, γνωρίζουν πολύ καλά τις κακουχίες του, αλλά καλό είναι να τις μαθαίνει και ο κόσμος γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «νομίζει ότι κάνουμε βόλτα». 

Αναρωτήθηκε εύλογα μάλιστα πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος αν για 10 ώρες κάνει αύτη τη «βόλτα» μέσα στο κρύο και το χιόνι. 

«Εν μέσω χιονόπτωσης και παγετού εκατοντάδες συνάδελφοι μας αναγκάζονται, μετά τις πιέσεις και τις εντολές της εργοδοσίας να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για το μεροκάματο. Χωρίς καμία ντροπή και κανένα ενδοιασμό οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου για άλλη μια φορά πρωτοστατούν στην όξυνση της επίθεσης προς τους εργαζόμενους», αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων και προσθέτει: 
« Χωρίς εξοπλισμό, χωρίς μετρα προστασίας, με παγετό και χιόνια στους δρόμους, οι συνάδελφοι μας παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γραμματα για μεροκάματα πείνας. Καθιστούμε υπεύθυνους τις εταιρείες και τους εργοδότες για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί σε συνάδελφό μας!».





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.