Με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρα έγινε η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιδείνωση και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες. Έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε» προσθέτοντας ότι «ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3».

«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές» είπε και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο». Για τους δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων τόνισε ότι εμφανίζουν «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανησυχητική» και επισήμανε ότι «οι περιοχές αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πολλή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Ακούγοντας την κυρία Παπαευαγγέλλου να περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης θα περίμενε κανείς ότι θα ληφθούν, επιτέλους, ουσιαστικά μέτρα που αφορούν το σύστημα Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Κι όμως, η κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό επιλέγει μόνο την ένταση των περιοριστικών μέτρων, ορισμένες φορές χωρίς καν να εξηγείται επαρκώς ο σκοπός τους (π.χ απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα σε συγκεκριμένες περιοχές).

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση καταλήγει, τελικά, πάλι σε επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, πετώντας την ευθύνη κυρίως στην περιβόητη ατομική ευθύνη (αυτή τη φορά υποστηρίζοντας ότι τη διασπορά κάνουν οι… κρυφές συγκεντρώσεις στα σπίτια).

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω μέτρα:

Mέχρι τις 6 το απόγευμα θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.Στις κόκκινες περιοχές εντάσσεται από αύριο η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:

– Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

– Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

– Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

– Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

– Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

– Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

– Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

– Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

– Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω: Ο δήμος Εορδαίας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Σπάρτης, ο δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Ρεθύμνης, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο δήμος Τεμπών.
Υπόθεση όλων μας η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων τώρα!

Είναι φανερό πως φαίνεται να ζούμε πάλι μια ίδια κατάσταση: Η πανδημία σε έξαρση και η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαχειριστικά και περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, ενώ δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα χαρίζει, με αφορμή την πανδημία αλλά και ανεξάρτητα από αυτή, εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες, κλινικάρχες και διοδιούχους.

Είναι ξεκάθαρο, πια: Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είναι επικίνδυνοι. Είναι υπόθεση όλων μας, είναι υπόθεση του λαού να διεκδικήσει αυτά που έπρεπε να ήταν αυτονόητα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.
Επιτάχυνση με κάθε τρόπο της διαδικασίας των εμβολιασμών χωρίς «άριστες» εξαιρέσεις.
Διορισμοί γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, εδώ και τώρα.
Κατάστρωση κεντρικού κρατικού οργανογράμματος για την ένταξη όλου του ιατρικού κλάδου σε ένα σχέδιο απόκρουσης της πανδημίας.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας εδώ και τώρα.
Δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ και στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό.
Πρόγραμμα μαζικής και δωρεάν διάθεσης τεστ για όλο τον πληθυσμό για την όσο πιο γρήγορη γίνεται «χαρτογράφηση» της διασποράς του ιού.
Ειδική μέριμνα για ελέγχους σε ευαίσθητους χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας.
Περισσότερα και ταχύτερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
Αποσυμφόρηση του συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες με προσλήψεις εκπαιδευτικών και υλικοτεχνική υποδομή.
Τήρηση με αυστηρότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς.

Δεν πάει άλλο. Είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα, τώρα!
πηγή: imerodromos.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.