Παρέμβαση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενες Περιοχές Θερμαϊκού Κόλπου για το "ροντέο" με τζιπ που πραγματοποίησε ομάδα στα όρια του υδροβιότοπου της Επανομής:



Εντός του Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή της Επανομής μία παράνομη και καταστρεπτική δράση για το οικοσύστημα, η οποία αφορούσε την κίνηση μεγάλου αριθμού τροχοφόρων οχημάτων 4Χ4 επί των αμμοθινών.
Οι εικόνες που είδαμε στο βίντεο που ανήρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα οι διοργανωτές ήταν σοκαριστικές. Κατόπιν επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με τους διοργανωτές, το βίντεο κατέβηκε. Οι συμμετέχοντες στη δράση, στην οποία πήραν μέρος και μέλη ομάδας πολιτικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, επικαλέστηκαν άγνοια των κανόνων προστασίας και δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον δεν θα προχωρήσουν ξανά σε ανάλογες δράσεις. Ως Φορέας Διαχείρισης στείλαμε στους διοργανωτές επιστολή με την οποία τους ενημερώνουμε για τη σχετική νομοθεσία, καθώς και ότι επιφυλασσόμαστε για την επιβολή κυρώσεων.
Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3939/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και το Άρθρο 13: α) Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες […] β) Δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.
Οι αμμόλοφοι ή θίνες είναι ευαίσθητα και πολύτιμα οικοσυστήματα γεμάτα από ζωή. Προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, για παράδειγμα αποτρέπουν τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και αποτελούν αντιπλημμυρικό φράγμα για το νερό της θάλασσας. Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.