Του Γ.Γ

Παρακολουθώ για δεκαετίες την πολιτική επικαιρότητα και θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι αντιλαμβάνομαι με πια κριτήρια τα καθεστωτικά ΜΜΕ ιεραρχούν τις ειδήσεις, τον τρόπο με τον οποίο παραπληροφορούν το κοινό στο οποίο απευθύνονται, την μεθοδολογία τους στην κατασκευή μια εικονικής πραγματικότητας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των "προστατών" τους.

Σ' αυτό με βοήθησε η συναναστροφή μου με κάποια άτομα που εργάζονται σ' αυτό τον χώρο, όπως και η ανάγνωση σχετικών βιβλίων. (Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι το βιβλίο του Χρήστου Πασαλάρη, "ΟΙ ΒΑΡΟΝΟΙ ΤΩΝ MEDIA", θα κάνει και τον πιο άσχετο να καταλάβει τις παρασκηνιακές καντρίλιες μεταξύ του πολιτικοεκδοτικου κατεστημένου).

Κάνω αυτή την εισαγωγή με αφορμή μια είδηση που συνάντησα στο μπλοκ μας και η οποία αν δεν θεωρηθεί ανύπαρκτη από τα ΜΜΕ, θα περάσει εντελώς στα "ψιλά". Και όμως είναι τόσο σημαντική. Αναφέρομαι στο τουιτάρισμα του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, με το οποίο χαρακτηρίζει απατεώνα τον επικεφαλής μιας "από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα" όπως αυτοπαρουσιάζεται η Metron Analysis.


Κι αυτό γιατί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς, παρουσίασε στο Mega τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης σύμφωνα με τα οποία το 1/3 των ψηφοφόρων του ΚΚΕ γουστάρει Κούλη, με το εντυπωσιακό 92% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ να δείχνει την ευαρέσκεια του για το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε μια τοποθέτηση ενός βουλευτή γενική και αόριστη που μπορείς να την ξεπεράσεις. Δεν είναι δηλαδή μια εκτίμηση του τύπου "οι δημοσκοπήσεις αποβλέπουν στην χειραγώγηση της λεγόμενης κοινής γνώμης". Εδώ αποδίδεται στον επικεφαλής της Μέτρον Ανάλυσης ότι είναι ένας κοινός απατεώνας με αντικείμενο την δημιουργία "φανταστικών δημοσκοπήσεων". (Το πόσο προσοδοφόρα είναι μια τέτοια λαμογιά δεν γνωρίζουμε)

Πολιτικά και μόνο βλέποντας το ζήτημα -δεν μπαίνουμε στο θέμα τι νομικές συνέπειες θα μπορούσαν να υπάρξουν- εγείρονται κάποια ερωτηματικά που ζητάνε απαντήσεις.

Εχουμε μια σοβαρή επώνυμη καταγγελία ότι η ιδιοκτησία ενός τηλεοπτικού καναλιού πληρώνει έναν απατεώνα για να κατασκευάσει μια δημοσκόπηση που θα ευνοεί το κυβερνητικό κόμμα. Μπορεί αυτό να περάσει ασχολίαστο;Να το δούμε λίγο διαφορετικά και πολύ κακόπιστα. Η "φανταστική δημοσκόπηση" την οποία καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, προβλήθηκε από το Mega το οποίο την παράγγειλε -άγνωστο σε μας το κόστος της - στην εταιρεία του κ. Στράτου Φαναρά.

Είναι γνωστό ότι ο τηλεοπτικός αυτός δίαυλος ανήκει στην Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεν είναι επίσης μυστικό οι σχέσεις της πρωθυπουργικής οικογένειας με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Το ίδιο χρονικό διάστημα με την εμφάνιση της δημοσκόπησης, υπήρξε και η δικαστική απόφαση με την οποία παραδιδόταν πεντακαθαρίδης στην ελληνική κοινωνία και ο Β. Μαρινάκης. Είχε σε βάρος του μια σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούσαν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης» στην υπόθεση «στημένων αγώνων».

Είμαστε δηλαδή τώρα αναγκασμένοι όλοι/ες εμείς να πιστέψουμε ότι ήταν συμπωματική η χρονική συγκυρία της εμφάνισης της δημοσκόπησης, με την αθώωση Μαρινάκη; Να αποδεχθούμε, επίσης, ότι η υποστήριξη που παρέχεται από όλα τα ΜΜΕ που διαθέτει ο εφοπλιστής -εκδότης-καναλάρχης, προς την κυβέρνηση δεν έχει ανταλλακτική αξία;

Προφανώς αναγκασμένοι δεν είμαστε, να δεχθούμε κάτι τέτοιο, Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν διαθέτουμε στοιχεία για να επικαλεστούμε, ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτή η δικαστική ετυμηγορία ήταν πτυχή ενός παρασκηνιακού παζαριού που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης - Μαρινάκη.

Και φυσικά σ' αυτή την περίπτωση θα αμφιβάλαμε στο ότι έχουμε "ανεξάρτητη και αδέσμευτη δικαιοσύνη" 😋

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.