The Ryugyong Hotel in Pyongyang. Credit: Feng Li/Getty Images

του Τζέισον Γουάρντ

Το 1987, ξεκίνησαν οι εργασίες στο ξενοδοχείο Ryugyong Hotel, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγιάνγκ. Το όνομα του ξενοδοχείου σημαίνει «πρωτεύουσα των ιτιών», που ήταν επίσης ένα από τα ιστορικά ονόματα της Πιονγιάνγκ. Έπρεπε να έχει ύψος πάνω από 1000 πόδια, να έχει 3000 δωμάτια, αίθουσα μπόουλινγκ, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και πέντε περιστρεφόμενα εστιατόρια στην κορυφή. Ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 1989.

Αυτό δεν συνέβη.

Είμαστε στο 2021 και το ξενοδοχείο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ψευδώνυμό του έχει γίνει το "Hotel of Doom" καθώς και το "Phantom Hotel" και το "Phantom Pyramid" (Ξενοδοχείο Φάντασμα ή Πυραμίδα Φάντασμα). Το περιοδικό Esquire έγραψε μια ιστορία με τον τίτλο: "Το χειρότερο κτίριο στην ιστορία της ανθρωπότητας."

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι ενδέχεται να ανοίξει.
Γιατί πήρε τόσο καιρό; Και γιατί μια χώρα που δεν υποδέχεται ξένους επισκέπτες χρειάζεται ένα τόσο τεράστιο ξενοδοχείο; Ας δούμε την ιστορία του.

Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο;

Πίσω στις σκοτεινές και σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, η Νότια Κορέα υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα από τους Σοβιετικούς.
Το 1987 η Νότια Κορέα εξελίχθηκε σε μια καπιταλιστική δημοκρατία και επρόκειτο να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988. Οι στρατηγοί στη Νότια Κορέα χαλάρωσαν και μάλιστα διεξήγαγαν ελεύθερες εκλογές. Η χώρα άνοιξε, και άρχισε μια έκρηξη κτιρίων, ειδικά στην πρωτεύουσα, Σεούλ.
Οι δύο χώρες ήταν απίστευτα ανταγωνιστικές και νωρίτερα εκείνη τη δεκαετία ηανταγωνιστικότητά τους επεκτάθηκε ακόμη και σε ποιος είχε τον υψηλότερο κοντάρι σημαίας στα σύνορα.
Εκτός από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1986 μια εταιρεία της Νότιας Κορέας μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή του Westin Stamford στη Σιγκαπούρη. Το ξενοδοχείο ήταν, τότε, το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο.
Έτσι, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε με δύο τρόπους να ανταγωνιστεί τον γείτονά της. Το πρώτο ήταν ότι θα φιλοξενούσε το «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεότητας και Φοιτητών» - ένα είδος σοσιαλιστικής εκδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων που συνέβαινε, σε κάπως τυχαία διαστήματα, από το 1947.
Κατά την προετοιμασία για τους εναλλακτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ξόδεψαν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέους δρόμους, υποδομές και γήπεδο. Η δεύτερη μεγάλη ανακοίνωση αφορούσε την κατασκευή ενός ψηλότερου ξενοδοχείου στον κόσμο - του Ryugyong Hotel 105 ορόφων. Έπρεπε να ανοίξει εγκαίρως για το φεστιβάλ.
Οι εργασίες άρχισαν, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι ο στόχος του 1989 ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και τα σχέδια άλλαξαν. Στη συνέχεια, το ξενοδοχείο ανακοινώθηκε πως θα ανοίξει το 1992, για να γιορτάσει τα 80α γενέθλια του Kim Il-Sung.
Δυστυχώς, παρόλο που το κτίριο είχε φτάσει σε ύψος 1080 ποδιών μέχρι το 1992, τα προβλήματα με τα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής είχαν προκαλέσει πολλές καθυστερήσεις. Μέχρι εκείνο το σημείο, η κατασκευή είχε κοστίσει περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας.
Το κτίριο ήταν ουσιαστικά ένα κέλυφος χωρίς παράθυρα. Στη συνέχεια, η εργασία σταμάτησε εντελώς για 16 χρόνια.

Ο Ψυχρός Πόλεμος τελειώνει και η Βόρεια Κορέα εξαντλείται

Το 1991, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε. Έτσι χάθηκε ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και χορηγός βοήθειας. Μέχρι τότε, οι οικονομίες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας δεν ήταν τόσο διαφορετικές. Ωστόσο, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Βορράς είχε μια μεγάλη οικονομική κρίση.
Από το 1992 έως το 2008, το ξενοδοχείο Ryugyong στεκόταν, μισοτελειωμένο, κυριαρχώντας στον ορίζοντα της Πιονγκγιάνγκ, με έναν σκουριασμένο γερανό σκαρφαλωμένο στην κορυφή.
CAVIT ERGINSOY

Ήταν μια τεράστια ντροπή για την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία απλώς προσπάθησε να την αγνοήσει. Στην πραγματικότητα, προχώρησαν ακόμη και στην διευθέτηση των φωτογραφιών και τη διαγραφή τους από εικόνες της πόλης. Αποκλείστηκε μάλιστα από τους επίσημους χάρτες.
Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς ο σκελετός του κτιρίου αλλοιωνόταν και υπήρχαν εικασίες ότι θα έπρεπε τελικά να καταστραφεί, που ξεκίνησε ο καθόλου κολακευτικός χαρακτηρισμός "Hotel of Doom". Φαινόταν τότε απίθανο να τελειώσει ποτέ.



Η κατασκευή συνεχίζεται… για λίγο

Το 2008, μια αιγυπτιακή κατασκευή που ονομάζεται Orascom συνήψε συμφωνία κατασκευής με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή ενός δικτύου 3G. Η συμφωνία αξίζει 400 εκατομμύρια δολάρια.
Με τη βοήθεια Αιγυπτιακών μηχανικών, ο σκουριασμένος γερανός αφαιρέθηκε και προστέθηκαν γυάλινα και μεταλλικά πάνελ. Μέχρι το 2011, η εξωτερική εργασία ολοκληρώθηκε.
Ένας μηχανικός της Orascom βεβαίωσε ότι δεν είχαν πάρα πολλά προβλήματα με την εσωτερική δομή. Αυτό οδήγησε τους αξιωματούχους να δηλώσουν ότι το ξενοδοχείο θα τελειώσει τελικά το 2012, για να συμπέσει με την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Προέδρου Kim Il-Sung.
Προφανώς υπήρξαν καθυστερήσεις. Τότε, τον Νοέμβριο του 2012, η ​​αλυσίδα Kempinski ανακοίνωσε ότι θα λειτουργούσε το ξενοδοχείο Ryugyong και σχεδίαζε να το ανοίξει μερικώς στα μέσα του 2013. Φαινόταν ότι τα πράγματα προχωρούσαν επιτέλους.
Τον Μάρτιο του 2013, ο όμιλος Kempinski είπε ότι δεν πρόκειται να συμβούν σχέδια για άνοιγμα του ξενοδοχείου. Ισχυρίστηκαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί μόνο αρχικές συζητήσεις και ότι η αγορά δεν προχώρησε.
Αν και αυτό μπορεί να ισχύει, πολλοί σχολιαστές σημείωσαν ότι τον Φεβρουάριο του 2013, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή, η οποία αύξησε σημαντικά τις παγκόσμιες εντάσεις.
Για άλλη μια φορά, η κατάσταση συνεχίστηκε με απραξία.


Θα ανοίξει το ξενοδοχείο Ryugyong; Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι μπορεί να συμβεί.

Προς το τέλος του 2016, υπήρχε μια αναφορά ότι ένας εκπρόσωπος της αιγυπτιακής εταιρείας Orascom είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα. Το 2017 και το 2018 συνεχίστηκαν οι εργασίες περιμετρικά του κτιρίου και κατασκευάστηκαν δρόμοι πρόσβασης.
Τον Ιούλιο του 2018, προστέθηκε μια τεράστια οθόνη LED σε μια ολόκληρη πλευρά του κτιρίου και άρχισε να δείχνει κινούμενα σχέδια και σκηνές ταινιών. Τον ίδιο μήνα, δημιουργήθηκε μια πινακίδα που απλώς έγραφε: «Το ξενοδοχείο Ryugyong» στα Κορεατικά και στα Αγγλικά.
Ο φωτισμός που ξεκίνησε το 2018. Credit: ED JONES / AFP / AFP / Getty Images


Η δραστηριότητα φαίνεται να συνεχίζεται. Ο Simon Cockerell, γενικός διευθυντής του ομίλου Koryo - μιας εταιρείας με έδρα το Πεκίνο που ειδικεύεται στις εκδρομές στη Βόρεια Κορέα - όταν ρωτήθηκε από το CNN για το πιθανό άνοιγμα του ξενοδοχείου Ryugyong, είπε:
«Είναι πολύ δύσκολο να το πεις, γιατί αφού το κτίριο ήταν επενδυμένο με γυαλί, δεν μπορείς να δεις μέσα. Αναμφίβολα κάτι συμβαίνει. Είναι ένα πολύ μεγάλο κτίριο. Δεν είναι απίθανο να ανοίξει κάποιο μέρος του πριν ολοκληρωθεί τελείως. Αν ήταν το κτίριό μου, θα έδινα έμφαση στην κορυφή και στο κάτω μέρος. "
Εάν το "Hotel of Doom" ανοίξει ποτέ, δεν θα είναι πλέον το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Δεν θα είναι καν το ψηλότερο κτίριο στη χερσόνησο της Κορέας, που είναι τώρα ο Lotte World Tower στη Σεούλ (που έχει ύψος 800 πόδια).
Αλλά θα χάσει τον τίτλο του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness για το ότι είναι το ψηλότερο άδειο κτίριο στον κόσμο. Πιθανότατα αυτό θα είναι καλό.


πηγή, μετάφραση: ακτιβιστής



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.