Η άρνηση του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή να ενημερώσει υπεύθυνα (το ευνοϊκό σενάριο) ή η απόκρυψη για περισσότερο από ένα χρόνο (το κακό σενάριο) της πρόθεσής του να εγκατασταθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Μεσημέρι είναι η αιτία για το άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για το θέμα.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω είχαμε πολυποίκιλες αντιδράσεις από διαφόρους γνωρίζοντες, με αποτέλεσμα πολλοί δημότες να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει.
Ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.

Το 2016 εκπονήθηκε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρησης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Θερμαϊκού. Σύμφωνα με την απόφαση 106/2016 του δημοτικού συμβουλίου με ψήφους 21 υπέρ και 1 κατά (της Λαϊκής Συσπείρωσης) εγκρίθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (φωτο1).
φωτο1

Σύμφωνα με το ΤΣΔΑ , ένα πολυσέλιδο έντυπο (φωτο2), προβλέπεται η λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης και επεξεργασίας βιοαποβλήτων (οργανικά και υλικά κλαδεμάτων) επίσης η δημιουργία δύο Πράσινων Κεντρικών Σημείων. Μάλιστα το έργο προγραμματίστηκε να γίνει στην περιοχή του τριεθνούς, που βρίσκεται στο αγροτεμάχιο αρ 6450 της Επανομής και είναι σε παρακείμενη θέση με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων. Η πρόταση προέβλεπε την διαχείρηση 5.000 τόνων βιοαποβλήτων.

φωτο 2

Υπάρχει αναγκαιότητα για την δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων;


Νομίζουμε πως ναι, προκειμένου σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των πολιτών για διαλογή των αποριμμάτων στην πηγή και τοποθέτησης τωκ καφέ κάδων, ώστε τα οργανικά απόβλητα (τροφές κλπ) αλλά και τα προϊόντα κλαδεμάτων κλπ αφενός να μην επιβαρύνουν τους ΧΥΤΑ αλλά και να μεταμορφωθούν σε χρήσιμο προϊόν.
Προς υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος, που προέβλεπε το ΤΣΔΑ, υπήρξε η σύμφωνη γνώμη αλλά και η υποσχόμενη χρηματοδότηση του ΦΟΔΣΑ καθώς και η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καλαμαριάς, ο οποίος θα εξυπηρετείτο μεταφέροντας και τα δικά του βιοαπόβλητα.


Με τη νέα διοίκηση λέγεται ότι υπήρξε αλλαγή πλεύσης στον Δήμο Θερμαϊκού σχετικά με την πιθανή χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Λέγεται μάλιστα ότι ο λόγος που ήδη από τα τέλη του '19 συμφωνήθηκε η μεταφορά της μονάδας στο Μεσημέρι (και έτσι ξεκίνησε η ΜΠΕ για εκεί) δεν ήταν μόνο   η εξυπηρέτηση των δύο άλλων δήμων (Καλαμαριάς και Πυλαίας) με μικρότερες διαδρομές αλλά ίσως να έπαιξαν ρόλο και οι κυριότητες σε παρακείμενα αγροτεμάχια.
Γεγονός είναι πάντως πως με βάση την τροποποίηση του χώρου έγινε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου από τον ΦΟΔΣΑ (Οκτώβρης '20),  η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Δήμου Θερμαϊκού.


Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι γιατί αφού η ΜΠΕ είναι αναρτημένη εδώ και περισσότερο από 2 μήνες, τώρα έχει αναδειχθεί σε σημείο έριδας; Προφανώς ή γιατί υπάρχουν αργά αντανακλαστικά ή γιατί δεν ενημερώνεται κανείς από το σάιτ του Δήμου (ούτε καν οι αιρετοί).

Ένα σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι γιατί ο δήμαρχος που προφανώς από τον Δεκέμβριο του 2019 γνωρίζει δεν έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ ή διαβούλευση στην τοπική κοινωνία το θέμα; Φανταζόμαστε ότι δεν ξεχάστηκε απλά .....
Υπάρχει απάντηση κ. Τσαμασλή;

Ένα άλλο επίσης ερώτημα είναι προς τον κ. Τζέκο: Γιατί αφού και εσείς ψηφίσατε, ως φαίνεται, το ΤΣΔΑ και συμμετείχατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν γνωρίζατε το αγροτεμάχιο στο οποίο προβλεπόταν η εγκατάσταση της Μονάδας Κομποστοποίησης;

Τί μέλλει γενέσθαι;


Προφανώς τίποτα δεν είναι οριστικό αυτή τη στιγμή. Έστω κι αν έχει προηγηθεί η σύνταξη της ΜΠΕ.
Το θέμα θα πρέπει να έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει για τη θέση εγκατάστασης της ΜΕΒΑ.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.