Εντύπωση προκαλεί η επιλεκτική, καθυστερημένη και ίσως "χλωμή" απάντηση της διοίκησης Τσαμασλή δια της Γενικής Γραμματέως του Δήμου κ. Νατάσας Κασάπη, σε ανάρτηση της Πάτης Πασχαλίδου, σχετικά με την επιλογή της θέσης εγκατάστασης (;) της Μονάδας Επεξεργασίας Βιολυμάτων στο Μεσημέρι.
Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η μοναδική απάντηση που εμμέσως δίδεται, έστω και μέσω facebook, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες βοά ο τόπος για την μεθοδευμένη(;) αλλαγή τοποθεσίας της ΜΕΒΑ.
Ενδιαφέρον έχει η αρχική ανάρτηση της πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η παρέμβαση της νυν Γενικής Γραμματέως και η ανταπάντηση της κ.Πασχαλίδου.


Patty Paschalidou
18 Μαρτίου στις 2:44 μ.μ. ·

ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ όλοι μαζί οι κάτοικοι του Μεσημερίου στην προσπάθεια χωροθέτησης της 2ης ΜΕΒΑ στο Μεσημέρι.
Αιφνιδιασμένη και η ίδια, εδώ και τρεις σχεδόν μέρες, προσπαθώ να συλλέξω το υλικό και την αλληλογραφία που αφορά στην εν λόγω χωροθέτηση.
Εντύπωση μου κάνει το γεγονός, πως ένας τόσο έμπειρος φορέας, όπως ο ΦοΣΔΑ, προχωρά σε ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του χώρου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας? Πώς δαπανώνται χρήματα σε μελέτες?
Τί άραγε μπορεί να είχε ο ΦοΣΔΑ "στο νου του", και ποια η σκοπιμότητα χωροθέτησης 2ης ΜΕΒΑ (στο Μεσημέρι), αφού η πρώτη θα γίνει τόσο κοντά στον Άγιο Αντώνιο?
Και πως με περισσό θράσος ο ΦοΣΔΑ, αναφέρει σε έγγραφό του, ότι πρώτα θα συντάξει την ΜΠΕ, και μετά θα ζητήσει την παραχώρηση κατά χρήση του χώρου.
Πως στην τελική είναι τόσο σίγουρος ότι θα είναι σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο?
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΥΡΙΟΙ να ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!!!
Βέβαια, εντύπωση προκαλεί η ολιγωρία σε ότι αφορά τη διαδικασία της διαβούλευσης της ΜΠΕ, και η διαβίβαση της μόλις προχτές το απόγευμα, στις 16-03-21 -αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνικό αίτημά μου στη Γενική Γραμματέα του Δήμου, για κοινοποίηση της αλληλογραφίας-, από το Δήμο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την Επιτροπή διαβούλευσης, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τη Δημ. Επιτροπή Διαβούλευσης, για την εκ του νόμου γνωμοδότηση.
Σημειώνω ότι το εν λόγω έγγραφο αφίχθη ως επείγον στις 18-12-20 στο Δήμο Θερμαϊκού, από την Περιφ. Κεντρικής Μακ. - Μ.Ε.Θ. , για γνωστοποίηση και διαβούλευση.........., στην πορεία όμως «κάπου σκόνταψε…..»
Με μεγάλη μου όμως χαρά, μαθαίνω ότι σήμερα, έστω και με καθυστέρηση λήφθηκε ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ, που τάσσεται ΚΑΤΑ της χωροθέτησης ΜΕΒΑ. (σας παραθέτω και την τοποθέτηση του Προέδρου).
Κύριοι να είστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χωροθέτηση ΜΕΒΑ , αλλά θα κινηθούμε στο πλαίσιο του νόμου αναζητώντας πιθανές ευθύνες σε κάθε εμπλεκόμενο.

Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μεσημερίου για το θέμα:



Νατάσα Κασάπη 27/3/21

Από τις 7-1-2021 υπάρχει δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Δήμου με την ανακοίνωση και τον φάκελο της Μελέτης, επίσημο ψηφιακό τόπο για τις ανακοινώσεις του Δήμου. Τα σημεία που εμφανίζεται η δημοσίευση είναι δύο, στην Αρχική σελίδα και στην ενότητα του μενού ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
Στις 16-3-2021 επικοινωνήσατε τηλεφωνικά, ρωτήσατε για την σχετική αλληλογραφία και ενημερώσατε πως θα την ζητήσετε εγγράφως.
Το γεγονός πως στις 16-3-2021 στάλθηκε έγγραφο προς τους φορείς εκπροσώπησης- Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, δεν σχετίζεται με την επικοινωνία σας. Προκύπτει από λήξη της προθεσμίας προς την υπηρεσία για να ανταποκριθεί.
Είμαστε εδώ για το κοινό καλό και για τους πολίτες. Ο Δήμος ουδόλως αδιαφόρησε. Η εν λόγω περίπτωση παρακολουθείται μερα-μερα για ένα και μόνο λόγο, η Διοίκηση επιθυμεί να ακουστούν οι απόψεις όλων γιατί στοχεύει στη βέλτιστη χωροθέτηση και στη μη όχληση.
Οι απόψεις που έχουν κατατεθεί στο Δήμο μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς και ο ΦΟΔΣΑ θα κληθεί να τις απαντήσει.

Η ανταπάντηση: "Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσομπάνη"

Patty Paschalidou 27/3/21

Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι αγαπητή Κυρία, την ανάγκη σας για ετεροχρονισμένη απάντηση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η χωροθέτηση ΜΕΒΑ στο Μεσημέρι.
Θεωρώντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τουναντίον ότι θα πρέπει να βρει όλους ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ απέναντι στο ενδεχόμενο χωροθέτησης ΜΕΒΑ, σε προηγούμενη ανάρτηση μου δεν θέλησα να θίξω ΛΑΘΗ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ, ενδεχομένως ΔΟΛΟ, και …. και … και …..
Παρόλο που αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, ότι όλη η διαδικασία παρουσιάζει παραλείψεις που σας βαρύνουν!!!
Λοιπόν κύριοι, ΜΗΝ ΞΥΝΕΣΤΕ στην ΓΚΛΙΤΣΑ του ΤΣΟΜΠΑΝΗ!!!!
ΛΑΘΗ, έγιναν….
ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ επίσης….
ΔΟΛΟΣ ; θα φανεί …..
Αλήθεια τι ακριβώς εμποδίζει την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης να εισάγει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση, αφού εμείς ως Δήμος δεν αποστείλαμε απόψεις;
Γνωρίζετε προφανώς ότι η μη απάντησή μας, δεν υποχρεώνει καμιά υπηρεσία να την αναζητήσει, αλλά απεναντίας θεωρείται ως «θετική».
Και μη μου αντιτάξετε το έγγραφο σας περί αιτούμενης παράτασης που ζητήσατε, αυτό μάλλον αποτελεί δική σας πατέντα…. Αν σας την έδωσαν, παρακαλώ να μας την γνωστοποιήσετε.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κοινότητα Μεσημερίου ενημερώθηκε επισήμως, στις 16-03-21, μόλις μετά από το τηλεφωνικό μου αίτημα –της ίδιας ημέρας- για κοινοποίηση εγγράφων του θέματος.
Προς επίρρωση των λεγομένων μου, αποτελεί και το γεγονός ότι ούτε και εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είχαμε κάποιου είδους ενημέρωση. Προφανώς και η ανάρτηση της ΜΠΕ στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί το άλλοθι σας!! Γι αυτό σπεύσατε εξάλλου στις 16-03-21 να ενημερώσετε την επιτροπή διαβούλευσης. Αλήθεια τι ρόλο νομίζετε ότι επιτελούμε εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μήπως της «γλάστρας»;
Τόσο δύσκολο ήταν για ένα θέμα υψίστης σημασίας να ενημερωθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Τελικά μήπως «Θεία επιφοίτηση» επήλθε στον Φο.Σ.Δ.Α. και επέλεξε το συγκεκριμένο ακίνητο; Βεβαίως και όχι. Κάποιος, κάποιοι του το επέδειξαν. Και μη μου αντιτάξετε το επιχείρημα ότι ο Φο.Σ.Δ.Α. θέλει πρόσβαση στην Ε.Ο. Θεσ/νικης – Μουδανιών.
Πραγματικά αυτό μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού, και όχι για να παρέχουμε διευκολύνσεις σε οποιοδήποτε φορέα.
Εξάλλου η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας, πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετεί το Δήμο Θερμαϊκού, άρα με ποια λογική η χωροθέτηση γίνεται στο άκρο του Δήμου, με άμεσο αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους;
Προφανώς και μας ενδιαφέρουν οι περιβαλλοντικές δράσεις ανακύκλωσης, ενεργειακής αξιοποίησης και κυκλικής οικονομίας, που θα προάγουν τον Δήμο μας, αλλά μόνο όταν αυτές θα αποτελούν προϊόν ζυμώσεων του Δήμου, που θα βρίσκουν σύμφωνους τους Φορείς μας, τους κατοίκους μας, και προπάντων, όταν θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του ΔΗΜΟΥ μας.
Γι΄ αυτό λοιπόν παρατήστε το πληκτρολόγιό σας και το ρόλο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ασχοληθείτε μ’ αυτό που πραγματικά ορίζει η θέση σας. Αξιοποιείστε τα δεδομένα, το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου, ώστε όλοι μαζί, -θέτοντας και τον εαυτό μου στη διάθεσή σας-, να αντιταχθούμε στο ενδεχόμενο χωροθέτησης της ΜΕΒΑ.
Εξάλλου το έχω ξαναπεί,
Για τον ΤΟΠΟ μας, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ και μόνο ΕΜΕΙΣ!!!!!




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.