Αναμφισβήτητα, το 2020 δεν ήταν η ιδανική χρονιά για την αγορά εργασίας εξαιτίας της πανδημίας και ενόσω περιμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή που διανύουμε, ίσως βρεις ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Linkedin και αφορούν στις φετινές πιο περιζήτητες δουλειές που "κυκλοφορούν" εκεί έξω. H εν λόγω ετήσια αναφορά της πλατφόρμας επιβεβαιώνει κάτι που λίγο πολύ, όλοι υποψιαζόμασταν. Για να κατανοήσουμε ποιοι τομείς πρόκειται να παρουσιάσουν άνθιση, πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της αλλαγής που έχουν υποστεί οι ζωές μας κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης. Κατά πόσο βέβαια, αυτές οι περιζήτητες δουλειές του 2021 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως dream jobs, είναι μία άλλη συζήτηση.

Αναλυτικά η λίστα:

15. Επιστήμη δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη

Η επιστήμη των δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει τις διαδικασίες ανάλυσης και διαχείρισης πληροφοριών εταιρειών σε διάφορους τομείς, είναι ένα πεδίο μεγάλης προβολής τα τελευταία χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι . Το Μπιλμπάο, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη είναι οι πρωτεύουσες του τομέα.

14. Προσωπικοί και επαγγελματικοί μέντορες

Το 2020 αν μη τι άλλο ενθάρρυνε την αυτοδιδασκαλία, και υπάρχουν εκείνοι που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες, αλλά με διαφορετικό τρόπο: χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές τους ως μέντορες ή προπονητές για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με το LinkedIn, και στην προκειμένη περίπτωση, το Μπιλμπάο, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη πρωτοστατούν.

13. Ειδικοί μηχανικοί

Η επαγγελματική πλατφόρμα επιβεβαιώνει ότι η μηχανική που σχετίζεται με το cloud computing και την ανάπτυξη λογισμικού, μεταξύ άλλων τεχνολογικών ειδικοτήτων, έχει αναπτυχθεί κατά 63% τους τελευταίους μήνες, με τη Microsoft και την IBM να είναι μεγαλύτεροι "εργολάβοι".

12. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Ένας ακόμη τομέας που μπήκε στο μικροσκόπιο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης είναι η ψυχική υγεία. Το 2020 ήταν μια χρονιά συνειδητοποίησης σχετικά με τη σημασία του να επισκεπτόμαστε επαγγελματίες ειδικούς, και την ανάγκη να έχουμε ολοένα και περισσότερη πρόσβαση σε αυτούς.

11. Αυτοαπασχολούμενοι με εξειδίκευση στο ψηφιακό περιεχόμενο

Η επαγγελματική αγορά δείχνει ότι η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου από αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους έχει αυξηθεί το 2020 και θα συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση και το 2021: κοινωνικά δίκτυα, podcasts, blogs και η λίστα ολοένα και εμπλουτίζεται.

10. Επαγγέλματα στο λιανεμπόριο

Τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα σχεδόν "συμπυκνώθηκαν" εντός 2020. Μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκαν σε χώρους υποχρεωτικής επίσκεψης για βασικά προϊόντα, των οποίων οι πελάτες πολλαπλασιάστηκαν εν μία νυκτί λόγω έλλειψης πρόσβασης σε άλλα καταστήματα. Ανάμεσα στις πιο απαιτητικές θέσεις είναι αυτή του ταμία και του ανεφοδιαστή.

9. Τεχνολογία

Τα στοιχεία του Linkedin αναφέρονται σε ένα ευρύ πεδίο, αν και στη συνέχεια υποδεικνύουν συγκεκριμένους τομείς, όπως οικονομικούς, φαρμακολογικούς, ενεργειακούς, ψυχαγωγικούς κ.ο.κ.

8. Επιχειρηματικοί σύμβουλοι

Εν ολίγοις: Σύμβουλοι ανάπτυξης και διαχείρισης επιχειρήσεων, διαχείριση προϊόντων, εταιρική στρατηγική κλπ. Απόλυτο παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία όπου η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Γρανάδα αποτελούν εστίες πρόσληψης ειδικών σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, με αύξηση της ζήτησης που ξεπερνά το 50% και μέση ηλικία 36 ετών.

7. Ειδικοί στο digital marketing

Ένας τομέας που δεν λείπει από οποιαδήποτε λίστα ζήτησης εργασίας το 2021 είναι το ψηφιακό μάρκετινγκ. Όλες οι εταιρείες έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και κατά τη διάρκεια του 2020 το χρησιμοποιήσαμε περισσότερο από ποτέ, επομένως το πεδίο εφαρμογής, οι πωλήσεις και η σχέση με τον χρήστη είναι το κλειδί.

6. Μεσίτες και real estate

Παρόλο που το απόθεμα ακινήτων των επιχειρήσεων υποφέρει από αβεβαιότητα, κατά το LinkedIn, η κατοικία και ό,τι συνεπάγεται αυτής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατά καιρούς άλλωστε, έχουμε αναλύσει διεξοδικά το πώς η τηλεργασία αλλάζει το στυλ, τη ζωή, την τοποθεσία και τα πόστα των εργαζομένων.

5. Εξυπηρέτηση πελατών

Όπως προαναφέρθηκε, το 2020 κάναμε τα πάντα online, από αγορές έως γραφειοκρατικές διαδικασίες, και αυτό θα ήταν αδιανόητο χωρίς τη δουλειά των ειδικών στην εξυπηρέτηση πελατών.

4. Ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε γιατί το ηλεκτρονικό εμπόριο υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματικούς τομείς τον τελευταίο χρόνο και γιατί θα εξακολουθήσει να παίζει ουσιαστικό ρόλο αναφορικά με τις θέσεις εργασίας που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2021.

3. Επαγγελματίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η υγειονομική περίθαλψη αναδείχθηκε μακράν στο πιο απαιτητικό επάγγελμα του 2020 και η αγορά εργασίας της είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες. Η ζήτηση για κλινικές δοκιμές και θέσεις βοηθών εργαστηρίου έχει αυξηθεί κατά 62%, ειδικά στις γυναίκες.

2. Επαγγελματίες με ιατρική εξειδίκευση

Συνεχίζουμε με τον τομέα της υγείας, αυτή τη φορά με τους γιατρούς που έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση. Οι προσλήψεις τους έχουν υπερδιπλασιαστεί και αυτό ως γεγονός έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια, ειδικά στο νοσηλευτικό τομέα.

1. Εκπαίδευση

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το επάγγελμα που θα αναπτυχθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες θα είναι η εκπαίδευση. Γιατί; Η υγειονομική κρίση οδήγησε τη διδασκαλία σε ψηφιακά περιβάλλοντα και στρατηγικές που μέχρι πρότινος δεν εφαρμόζονταν εκτεταμένα με αποτέλεσμα μέσα στο 2020 η ζήτηση για ειδικούς να έχει υπερβεί το ποσοστό της τάξεως του 90%.


πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.