Το πανάρχαιο ελληνικό ρήμα άρχω σημαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια κυβερνώ, εξουσιάζω, ηγεμονεύω, οδηγώ. Έτσι, αυτοί που εξουσιάζουν, ασκούν μια εξουσία, ηγεμονεύουν, κυβερνούν, (καθ)οδηγούν κλπ., αποτελούν τις Αρχές, είναι δηλαδή οι Αρχηγοί, οι Άρχοντες, οι πρώτοι ανάμεσα σε άλλους. 

Οι αρχαίες Αρχαί, σήμερα αποκαλούνται Αρχές και με πρώτο συνθετικό το αρχ- ή αρχι- χρησιμοποιούμε και σήμερα εκατοντάδες λέξεων που έχουν σχέση με την Αρχή και τις σημασίες της. 

Έτσι λέμε: αρχίατρος, αρχιδιάκονος, αρχιτέκτων, αρχάγγελος, αρχισυντάκτης, αρχιερεύς, αρχιεπίσκοπος, αρχιφύλαξ, αρχιμάγειρος, αρχιπέλαγος, αλλά και αρχιμαφιόζος, αρχικλέφταρος κλπ. Άλλες πανάρχαιες λέξεις χρησιμοποιούνται λιγότερο ή και καθόλου, π.χ. αρχιγόης=αρχιαπατεώνας, αρχίθεος= ο απ’ αρχής θεός ή ο αρχηγός των θεών, αρχιγέρων=ο πρόεδρος της γερουσίας, αρχιπάτωρ=αρχηγός της οικογένειας, αρχισυβώτης= ο πρώτος των χοιροβοσκών, αρχιβασσάρα=η αρχιβακχεύτρια, αρχιμύστης=ο αρχηγός των μυστών, αρχιτρίκλινος=ο συμποσίαρχος κλπ. 

Όμως, από τον μέγα Αριστοφάνη διασώθηκε (δημιουργήθηκε;) και η λέξη Αρχίδιον, ως υποκοριστικό της Αρχής και για να χαρακτηρίσει κάποια μικρή εξουσία ή κάποιο μικρό αξίωμα της πόλης ή του κράτους. Με τον όρο Αρχίδια, νοούνται όλοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μικρά τους αξιώματα και τις μικρές τους εξουσίες, για να δυναστεύσουν, να ταλαιπωρήσουν ή να εξουσιάσουν τους υπόλοιπους συνανθρώπους. Αρχίδια δηλαδή ήταν οι σκληροί κλητήρες του Δήμου στην αρχαία Αθήνα, αρχίδια και οι σωματώδεις (Θράκες και Σκύθες συνήθως) υπάλληλοι του Δήμου, αρχίδια και οι επιστάτες των δούλων που ήταν σκληρότεροι από τα αφεντικά τους. 

Σήμερα, κατ’ αναλογία, αρχίδια είναι οι διάφοροι εισπράκτορες των χρεών όταν εμφανίζονται ως ψυχροί εκτελεστές, αρχίδια κάποια όργανα της τάξεως που φέρονται ως αγροίκοι σερίφηδες, αρχίδια οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που θέλουν να εξουσιάζουν (και όχι να διδάσκουν) τους μαθητές, αρχίδια οι δημόσιοι υπάλληλοι που ηδονίζονται όταν στέλνουν ένα πολίτη να μαζέψει 10 άχρηστες υπογραφές και του λένε «έλα σε 15 μέρες», αρχίδια οι υπαξιωματικοί που φέρονται ως αρχιστράτηγοι, αρχίδια οι γονείς που δυναστεύουν τα παιδιά τους, αρχίδια και όσοι γιατροί εκβιάζουν τους ασθενείς τους, αρχίδια και τα μικρά κρατίδια-μορφώματα που βρυχώνται σε γείτονες κλπ. κλπ. 

Μυριάδες αρχίδια γύρω μας και ανάμεσά μας, πίσω μας και μπροστά μας. 

Γι’ αυτό, όταν κάποιος υπαλληλάκος σας φερθεί ως δικτάτωρ ή όταν ο θρασύς οδηγός Ι.Χ. κλείσει με το αυτοκίνητό του το πεζοδρόμιο ή την στροφή και παρεμποδίζει την κυκλοφορία, μη διστάσετε να τον χαρακτηρίσετε Αρχίδιον. Είναι ο ορισμός του. 

Κι αν σας παραπέμψει στο δικαστήριο επειδή φωνάξατε «βρέ αρχίδι(ον), πως φέρεσαι έτσι;», μη διστάσετε να δηλώσετε ότι «εγώ είμαι νομοταγής και υπακούω στις νόμιμες Αρχές, όμως ο κύριος αυτός άσκησε μια καταχρηστική και παράνομη εξουσία εις βάρος μου, ως Αρχίδιον». 

Η αθώωση πρέπει να θεωρείται βέβαιη.


πηγή 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.