Την ώρα που οι Τούρκοι γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο για έρευνες Στο πρακτορείο ειδήσεων Arab News μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την εμφατική παρουσία του στην Άγκυρα και τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε μια συνέντευξη που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπεραμύνεται μεν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέροντας όμως πως η χώρα μας "δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο". Η δήλωση αυτή κρίνεται ως άκρως παρεξηγήσιμη την ώρα που οι Τούρκοι προχωρούν διαρκώς σε "γκριζάρισμα" περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ερευνητικά τους πλοία και προκαλώντας Ελλάδα και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Arab News, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως "η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο", ενώ αναφέρθηκε και στο Αιγαίο λέγοντας ότι "είναι ένας παράδεισος στη γη" και "δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού".


"Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και θα ήταν πολύ πιο κοστοβόρο σχετικά με μια αντίστοιχη διαδικασία, όπως για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία. Έτσι, από οικονομικής σκοπιάς, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου".

"Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου" είπε ο ΥΠΕΞ, ξεδιπλώνοντας ένα αν μη τι άλλο στρατηγικό λάθος σε μια πολύ κακή χρονική συγκυρία. Εντύπωση πάντως προκαλεί η διαρροή - απάντηση κύκλων του ΥΠΕΞ το οποίο κάνει λόγο για "απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων Δένδια για τα ενεργειακά", χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της αντιπολίτευση μέχρι την ώρα που έγινε η απαντητική διευκρίνηση.
Κύκλοι ΥΠΕΞ: Απόπειρα παρερμηνείας

Για απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, "κατά τη διάρκεια της άκρως επιτυχούς επίσκεψης για την Άμυνα και την Εθνική Οικονομία στη Σαουδική Αραβία", όπως επισημαίνουν, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, διευκρινίζουν:

1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

2) Οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη.

3) Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.