Ένα από τα επιστημονικά όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Perseverance, το σκάφος που προσεδάφισε η NASA στον Άρη, κατόρθωσε να παραγάγει οξυγόνο, μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχημένη εφαρμογή των τεχνολογιών που έχουν σταλεί για δοκιμή στον Άρη, μετά την πρώτη πτήση του μικρού ελικοπτέρου Ingenuity, την περασμένη Παρασκευή.

Το οξυγόνο παρήγαγε μια μονάδα σε μέγεθος οικιακής τοστιέρας, με την ονομασία Moxie, ακρωνύμιο του Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (Πείραμα Επιτόπιας Αξιοποίησης Πόρων).

Η συσκευή παρήγαγε συνολικά πέντε γραμμάρια του αερίου, ποσότητα ίση με εκείνη που θα χρειαζόταν ένας αστροναύτης στον Άρη προκειμένου να αναπνέει για περίπου δέκα λεπτά.



Το σκεπτικό της NASA είναι πως οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη θα έχουν μαζί τους ισχυρότερες εκδόσεις του Moxi, αντί να μεταφέρουν από τη Γη όλο το οξυγόνο που θα χρειάζονταν για να επιβιώσουν στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Επίσης, το οξυγόνο (O₂) αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο των καυσίμων με τα οποία κινείται ένας πύραυλος. Η ώση προκύπτει από την καύση του καυσίμου παρουσία ενός οξειδωτικού στοιχείου, το οποίο θα μπορούσε να είναι το κοινό οξυγόνο.



Το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη, καθώς αντιστοιχεί στο 96% των αερίων που τη συνθέτουν.

Το Moxie είναι σε θέσει να αποσπά άτομα οξυγόνου από μόρια διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία αποτελούνται από ένα άτομο άνθρακα και δύο άτομα οξυγόνου. Το υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Η επιστημονική ομάδα που κατασκεύασε τη συσκευή έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τη μονάδα με διάφορους τρόπους, προκειμένου να εξακριβώσει πόσο καλά αποδίδει. Η προσδοκία είναι πως θα μπορεί να παράγει έως και 10 γραμμάρια οξυγόνου ανά ώρα.

"Το Moxie δεν είναι απλά η πρώτη συσκευή που παρήγαγε οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη, αλλά και η πρώτη τεχνολογία του είδους της που θα βοηθήσει μελλοντικές αποστολές να συντηρούνται από τους τοπικούς πόρους, αξιοποιώντας στοιχεία από το περιβάλλον ενός άλλου κόσμου", ανέφερε η Τρούντι Κόρτες, διευθύντρια επιδείξεων τεχνολογίας και στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνολογίας Διαστημικών Αποστολών της NASA.

"Συλλέγεται ρηγόλιθος, δηλαδή η ουσία που απαντάται το έδαφος, τοποθετείται σε μια μονάδα επεξεργασίας και είτε χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μια μεγάλη κατασκευή ή αλλιώς αντλείται διοξείδιο του άνθρακα -το κύριο συστατικό της (αρειανής) ατμόσφαιρας και μετατρέπεται σε οξυγόνο. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να μετατρέψουμε αυτά τα άφθονα υλικά σε χρήσιμα στοιχεία: καύσιμο, οξυγόνο ή, σε συνδυασμό με υδρογόνο, σε νερό".

Εντωμεταξύ, η NASA ετοιμάζεται για τη δεύτερη πτήση του Ingenuity. Το μικρό αυτό ελικόπτερο έγραψε ιστορία την περασμένη εβδομάδα καθώς πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη, ελεγχόμενη πτήση αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη. Για τη δεύτερη απόπειρά του, το σκάφος θα φτάσει σε ύψος 5 μέτρων, θα κινηθεί πλάγια κατά 2 μέτρα, στη συνέχεια θα επιστρέψει στην αρχική του θέση αιώρησης και τελικά θα προσεδαφιστεί.

Η αποστολή του Perseverance είναι η πιο πολυδιάστατη μέχρι στιγμής: πέρα από τα επιστημονικά πειράματα που θα πραγματοποιήσει το σκάφος επιτόπου, θα συλλέξει δείγματα τα οποία η NASA, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) φιλοδοξεί να επιστρέψει στη Γη μέχρι το 2031 και παράλληλα δοκιμάζονται στην πράξη τεχνολογίες (αξιοποίηση πόρων, πτήση στην ατμόσφαιρα του Άρη) οι οποίες, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, θα βοηθήσουν την ταχύτερη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και θα επισπεύσουν την άφιξη ανθρώπων στο γειτονικό μας πλανήτη, επιτρέποντας την παραμονή τους εκεί για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια από τη Γη.




πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.