Σε απελπιστική κατάσταση έχει οδηγήσει την Ινδία η πανδημία του κορονοϊού. Η χώρα κατέγραψε την Τετάρτη πάνω από 2.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και σχεδόν 300.000 κρούσματα. Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς στον κόσμο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, με μόνο τις ΗΠΑ -όπου είχαν καταγραφεί 297.000 μολύνσεις τον Ιανουάριο- να έχει καταγράψει υψηλότερο.

Η Rajeshwari Devi, 58 ετών, πέθανε την Κυριακή ενώ περίμενε δύο ημέρες για να λάβει οξυγόνο, να βρει ασθενοφόρο και κρεβάτι σε νοσοκομείο Covid-19.

Συνέχισε να περιμένει και να κοιμάται, αλλά ήταν πολύ αργά όταν έφτασε η βοήθεια. Μεταφέρθηκε σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείου στις 16 Απριλίου όταν το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου είχε καταρρεύσει. Η αξονική τομογραφία της έδειξε ότι είχε αναπτύξει χρόνια πνευμονία.

Αλλά χωρίς την, απαραίτητη από τα πρωτόκολλα, έκθεση Covid, το νοσοκομείο αρνήθηκε να την παραλάβει. Πέρασε περίπου 36 ώρες στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης με υποστήριξη οξυγόνου στη βόρεια ινδική περιοχή Robertsganj. Το προσωπικό εκεί είπε στην οικογένειά της ότι υπήρχε έλλειψη οξυγόνου και ότι έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο ή καμία βεβαιότητα για κρεβάτι.

Η απελπισμένη οικογένεια την μετέφερε με το αυτοκίνητό τους σε ένα νοσοκομείο όπου ένα κρεβάτι είχε διατεθεί μετά την παρέμβαση ενός πολιτικού. Δεν είχε υποστήριξη οξυγόνου στο αυτοκίνητο - πέθανε λίγα λεπτά πριν μπορέσει να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Η Ashish Agrahari, ο γιος της, λέει ότι η μητέρα του "θα είχε την ευκαιρία να επιβιώσει εάν η θεραπεία είχε δοθεί εγκαίρως".


Συναρπαστικές ιστορίες όπως αυτή έρχονται από ολόκληρη την Ινδία, καθώς ένα δεύτερο κύμα Covid σπέρνει τον όλεθρο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το κύμα αποδεικνύεται πιο μολυσματικό και θανατηφόρο σε ορισμένες πολιτείες, αν και το ποσοστό θανάτου της Ινδίας από τον ιό είναι ακόμη σχετικά χαμηλό.

Ωστόσο, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του νομού καταρρέει εν μέσω της αύξησης των περιπτώσεων - οι γιατροί λένε ότι είναι δύσκολο για αυτούς να "δουν το φως στο τέλος του τούνελ αυτή τη φορά"

Απότομη αύξηση των περιπτώσεων
Η αύξηση των αριθμών περιπτώσεων ήταν εκθετική στο δεύτερο κύμα.


Στις 18 Ιουνίου πέρυσι, η Ινδία κατέγραψε 11.000 περιπτώσεις και τις επόμενες 60 ημέρες, πρόσθεσε 35.000 νέες υποθέσεις κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Στις 10 Φεβρουαρίου, στην αρχή του δεύτερου κύματος, η Ινδία επιβεβαίωσε 11.000 περιστατικά - και τις επόμενες 50 ημέρες, ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν περίπου 22.000 περιστατικά. Αλλά τις επόμενες 10 ημέρες, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν απότομα με τον ημερήσιο μέσο όρο να φτάνει τα 89.800.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η ταχεία αύξηση δείχνει ότι το δεύτερο κύμα εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα σε όλη τη χώρα. Ο Δρ A Fathahudeen, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας Covid της πολιτείας της Κεράλα, δήλωσε ότι η άνοδος δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη δεδομένου ότι η Ινδία απογοητεύει όταν οι καθημερινές λοιμώξεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν σε λιγότερες από 20.000 από την κορυφή των 90.000 τον Σεπτέμβριο.

Μεγάλες θρησκευτικές συγκεντρώσεις, η επανέναρξη των περισσότερων δημόσιων χώρων και πολυσύχναστες προεκλογικές συγκεντρώσεις κατηγορούνται για την αύξηση. Ο Δρ Fathahudeen είπε ότι υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια τον Φεβρουάριο, αλλά "δεν τα λάβαμε σοβαρά υπ'όψη μας".

"Είπα τον Φεβρουάριο ότι η covid19 δεν είχε πάει πουθενά και ένα τσουνάμι θα μας έπληττε εάν δεν λαμβάνονταν επείγουσες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης. Δυστυχώς, πράγματι ένα τσουνάμι μας έχει πλήξει τώρα", πρόσθεσε.

"Μια ψευδαίσθηση κανονικότητας μας κατέλαβε και όλοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και αξιωματούχων, δεν έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν το δεύτερο κύμα."

Έλλειψη κρεβατιών

Πολλές πόλεις της Ινδίας αναφέρουν χρόνια έλλειψη νοσοκομειακών κλινών. Είναι επίσης εμφανείς οι απελπισμένες κραυγές για βοήθεια σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Ενοχλητικές αναφορές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για άτομα που πεθαίνουν χωρίς έγκαιρη θεραπεία προέρχονται από όλη τη χώρα.

Αρκετές κρατικές κυβερνήσεις λένε ότι δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις, αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα είναι δύσκολο να συμβαδίσει αυτή η προσπάθεια με τον ρυθμό του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων.

Η Ινδία αναφέρει   περισσότερα από 150.000 κρούσματα εδώ και μέρες. Ανέφερε 273.810 περιστατικά τη Δευτέρα - τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας.

Οι πληγείσες πόλεις όπως το Δελχί, η Βομβάη και το Αχμενταμπάντ έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική σε άλλες πόλεις, όπως το Lucknow, Bhopal, Kolkata, Allahabad και Surat. Ο εμπειρογνώμονας της δημόσιας υγείας Anant Bhan λέει ότι οι αξιωματούχοι δεν εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο με τα λιγότερα περιστατικά covid για να ενισχύσουν τις υποδομές του συστήματος υγείας.

"Δεν πήραμε μαθήματα από το πρώτο κύμα. Είχαμε αναφορές για κάποιες πόλεις που εξαντλήθηκαν οι κλίνες νοσηλείας ακόμη και στο πρώτο κύμα και αυτό θα έπρεπε να ήταν αρκετά καλός λόγος για να είμαστε προετοιμασμένοι για το δεύτερο κύμα", είπε.

Προσθέτει ότι φαίνεται να υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με την προμήθεια οξυγόνου και βασικών φαρμάκων. "Χρειαζόμαστε μια ενοποιημένη απάντηση και οι πόροι πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των κρατών".

Ο Δρ Fathahudeen λέει ότι η προσθήκη κρεβατιών μόνο δεν είναι αρκετή. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρεβάτια διαθέτουν εγκατάσταση οξυγόνου. Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές για να διαχειριστούμε επιπλέον κρεβάτια ", προσθέτει.

πηγή: BBC


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.