του Χρόνη Μακρίδη *

"Η εναλλακτική όταν συναντιέσαι με το τέλος είναι να δεις τα πράγματα αλλιώς και να οργανώσεις τη ζωή σου αλλιώς." (Τσαμουργκέλης Γ.)

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ δύο χρόνια μετά τις εκλογές εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η αντιπολίτευση παραμένει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη χωρίς να είναι σε θέση να αρθρώσει μια ολοκληρωμένη είτε μεταρρυθμιστική, είτε ριζοσπαστική πρόταση για την επόμενη της πανδημίας ημέρα, για την επιστροφή στην κανονικότητα και το βλέμμα στο μέλλον.

Η αμήχανη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι μη σύγχρονες αναλύσεις του και το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν, τον καθιστούν ευάλωτη πολιτική δύναμη μη δυνάμενη να δώσει πειστικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κυρίως αυτές που με συνέπεια υπηρετούν την επιλογή της να επιλέγει την ανάπτυξη μόνο μέσα από την εξυπηρέτηση ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στάσιμο δημοσκοπικά και πολιτικά διεκπαιρεωτικό και γραφειοκρατικό παραμένει και το Κίνημα Αλλαγής.

Προσαρμόζει την προηγούμενη πολύχρονη κυβερνητική του εμπειρία ως ΠΑΣΟΚ σε σημερινή πολιτική πρόταση χωρίς όμως έμπνευση και μεταρρυθμιστική πνοή και συγκεκριμένο διακριτό πολιτικό στίγμα. Θυμίζει το "reunion friends" ή "τα καλύτερά μας χρόνια".

Η χώρα όμως έχει ανάγκη και για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, αλλά και για την πρόοδό της μια προοδευτική, μεταρρυθμιστική ,δυναμική δημοκρατική παράταξη που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις σε μια δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και με στήριξη των αδυνάτων.

Τον Νοέμβριο έχουν ανακοινωθεί εκλογικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής. Έχει μια τελευταία ευκαιρία να αναγεννηθεί. Εφόσον όμως καταφέρει να κάνει κοινωνό αυτής της αναγκαιότητας την πλειοψηφία της κοινωνίας και τους προοδευτικούς πολίτες. Μια κλειστή γραφειοκρατική διαδικασία θα ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια χωρίς προοπτική.

Πρώτη προϋπόθεση επιτυχίας θα είναι η μεγάλη, αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών ως αποτέλεσμα κατανόησης της αναγκαιότητας ύπαρξης μιας ενιαίας σύγχρονης παράταξης από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την σοσιαλιστική -οικολογική αριστερά. Θα ήταν χρήσιμο προσωπικότητες της παράταξης να μπουν μπροστά και να καλέσουν όλο τον δημοκρατικό κόσμο να συμμετάσχει καθιστώντας την εκλογική διαδικασία γιορτή της συμμετοχικής δημοκρατίας. Μόνο έτσι είναι δυνατό να δημιουργηθεί δυναμική ευρύτερου πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος αλλαγής και στην κοινωνία. Όλα από την αρχή με σεβασμό στην ιστορία.

Δεύτερη προϋπόθεση η εκλογική αναμέτρηση των υποψηφίων να αποκτήσει ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Να πραγματοποιηθεί διάλογος στην βάση ολοκληρωμένων πολιτικών προτάσεων που θα προτείνουν οι υποψήφιοι και που θα αποτελέσουν την μήτρα σύνθεσης μιας νέας διακήρυξης για την Ελλάδα του 2030. Είναι σημαντικό οι ασκούμενες πολιτικές να είναι ενταγμένες σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο, μια σύγχρονη 3η του Σεπτέμβρη, που θα εγκριθεί μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο σε ένα ουσιαστικό συνέδριο, ένα σύγχρονο Επινέ,όπου θα πρέπει να καλεσθούν να συμμετέχουν όλες οι κινήσεις, οι ομάδες,οι προσωπικότητες που ενδιαφέρονται. Μια διακήρυξη που θα λειτουργήσει με την εμπνευσμένη, απλή, σαφή μορφή και δομή ως η φλόγα της Αναγέννησης από τις στάχτες.

Τρίτη προϋπόθεση η σφυρηλάτηση της δυναμικής ενότητας στην βάση της σύνθεσης των ιδεών και των απόψεων, με δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία και περιθωριοποίηση των ισορροπιών και συμφωνιών των μικροτιμαριούχων που οδηγούν στον βάλτο της κινούμενης άμμου. Η πρόοδος της χώρας χρειάζεται δυναμικό στρατηγικό σχέδιο, σταθερά και με συνέπεια βήματα και αποτέλεσμα. Χρειάζεται σύγχρονο, μεγάλο, οργανωμένο φορέα προοδευτικών αλλαγών, τομών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται περίσσεμα ψυχής και μεγάλη προσπάθεια.

Οι προκλήσεις της εποχής είναι πολλές και πολυποίκιλες.

Γεγονός είναι ότι οι συνεχείς κρίσεις επηρεάζουν όλη την Υφήλιο, την Ευρώπη και την χώρα μας. Σε αυτήν την συγκυρία ή θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για εθνική ανάταξη ή θα παραμείνουμε στάσιμοι και θα κυλήσουμε στην παρακμή.
Ο πλούτος ολοένα και συγκεντρώνεται σε ελάχιστες επιχειρήσεις και ολοένα λιγότερα άτομα. Οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, δημιουργούν νέες προκλήσεις και προοπτικές. Πλέον είναι τεράστιες οι οικονομικές, στρατιωτικές και οι τεχνολογικές δυνατότητες των 'Μεγάλων Δυνάμεων". Προκαλούν αλλαγές στο εποικοδόμημα και την βάση. Στο πολιτικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Δίνουν δυνατότητες μεγάλων ανατροπών ,ανάπτυξης αλλά και σοβαρών κινδύνων και περιθωριοποίησης. Μεγάλα ζητούμενα η ενεργειακή και η ψηφιακή δημοκρατία σε ένα περιβάλλον ρευστής παγκόσμιας γεωπολιτικής συγκυρίας και έντασης μεταξύ των ΗΠΑ-Κίνας -Ρωσίας, μιας ανολοκλήρωτης Ευρώπης που ακόμη δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα και μιας Τουρκίας που επιδιώκει ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης με αναφορά σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο και απειλή στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο προοδευτικός κόσμος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει προϋποθέσεις ,πλειοψηφίες και να κατευθύνει με σταθερή πορεία στην δίκαιη ανάπτυξη με αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Η συντήρηση αντιστέκεται, αγκυρώνει το παρελθόν, δημιουργεί συνθήκες επικυριαρχίας και υπερκερδών στις παγκόσμιες εταιρείες και στα κατά χώρα πολιτικά και επιχειρηματικά υποκαταστήματά τους. Οι επιλογές αξιοποίησης των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης στην χώρα μας από την κυβέρνηση της ΝΔ το επιβεβαιώνει. Η νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ και η πρότασή του για αναδιανομή με γενναία φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων παράλληλα με γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προσδιορίζει κατεύθυνση και δείχνει αποφασιστικότητα. Και στην πατρίδα μας ο κοιμώμενος γίγαντας, η δημοκρατική, προοδευτική παράταξη χρειάζεται ένα Big Bang. Χρειάζεται γενναίες πρωτοβουλίες, που θα υπερβαίνει τα κατεστημένα. Που θα την επανασυγκροτούν, θα εμπνέουν, θα κινητοποιούν, θα δημιουργούν κινηματικές συνθήκες και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Για να ξαναγίνει πλειοψηφική δύναμη και φορέας εξουσίας που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην συνολική ανάταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο μιας στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι ευκαιρίες δημιουργούνται για να αξιοποιούνται. Διαφορετικά επέρχεται το τέλος και η αποδοχή της μοίρας.


* πρώην γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α' Θεσσαλονίκης



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.