Εκείνα τα μαγικά χρόνια του '80. 
Εκείνη τη μακρινή δεκαετία αλλά και στις αρχές της επόμενης, οι καλοκαιρινές διακοπές περιλάμβαναν ελεύθερο κάμπινγκ στο δεύτερο πόδι. Πλατανίτσι, Καβουρότρυπες, Πορτοκάλι. Πραγματικά εξωτικές παραλίες. Πού αλλού; Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!!
 
Πέρισυ, μετά από πολλά χρόνια επισκέφθηκα με την οικογένειά μου τις Καβουρότρυπες για ένα απογευματινό Σαββατιάτικο μπάνιο.
Οποία απογοήτευσις ....
Όχι για την θάλασσα που εξακολουθεί να είναι υπέροχη, ούτε για τα κρυστάλλινα νερά, και φυσικά ούτε για τις υπέροχες μυρουδιές του πεύκου δίπλα στη θάλασσα, την ανθισμένη σουσούρα και τα σπάνια κρίταμα που παραδόξως εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το σοκ ήταν μεγάλο από την καταπάτηση των ελάχιστων αμμώδων παραλιών από beach bar που φυσικά με άδεια της δημοτικής αρχής  άπλωσε στους άλλοτε ελεύθερους κολπίσκους ξαπλώστρες, μη επιτρέποντας ούτε να περάσεις από εκεί, ανέπτυξε φασαριόζα γεννήτρια για τις ανάγκες φωτισμού και των ψυγείων του και ηχοβολούσε την άλλοτε ήρεμη ατμόσφαιρα με τα ντεσιμπέλ της άθλιας κατά βάση μουσικής του.

Η βουτιά έγινε μετ' εμποδίων, όπως ήταν φυσικό και προσπάθησα να εξηγήσω στα παιδιά μου πως "παλιά ήταν διαφορετικά".

Να όμως που κάποια παιδιά αυτές τις μέρες δεν αρκέστηκαν σε κάποια ανάλογη πολίτικαλ και σόσιαλ κορέκτ αντιμετώπιση.
  
Πήγαν στις Καβουρότρυπες και άπλωσαν τις πετσέτες τους, όπως προφανώς και είχαν δικαίωμα εκ του νόμου, στην αμμουδιά στο Πορτοκάλι.
Το παράδοξο είναι πως η διαχειρίστρια του μπαρ   τους ζήτησε να αποχωρήσουν από το σημείο, λέγοντάς τους ότι είναι παράνομοι, πώς είναι ιδιωτική παραλία και ότι προσβάλλουν τα παιδιά που εργάζονται στο κατάστημα, όπως αναφέρει ένας από την παρέα σε επιστολή που απηύθυνε στον δήμαρχο Σιθωνίας.

Όπως συνεχίζει, ο ίδιος αρνήθηκε, ωστόσο, λίγο αργότερα η ίδια επέστρεψε και τους ζήτησε να φύγουν. Τελικά, αποχώρησαν για να μην δημιουργήσουν επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει στην επιστολή του, η «συγκεκριμένη επιχείρηση έχει τοποθετήσει τις ξαπλώστρες τις στο μισό μέτρο από την ακτογραμμή, καταλαμβάνει το 100% της παραλίας, προκαλεί ηχορύπανση με ηχητικά μέσα (μουσική + ηλεκτρογεννήτρια)» και ζητά από την δημοτική αρχή να παρέμβει.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας δείχνει την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου
  
Ο δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Πάρης Ντέμπλας, ερμηνεύει τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει οι ξαπλώστρες να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων από εκεί που σκάει το κύμα. Κρίνει πως είναι  απαράδεκτη ησυμπεριφορά των υπευθύνων του beach bar, αποποιείται ευθυνών της δημοτικής αρχής και "καρφώνει" την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την αδειοδότηση και την ευθύνη της λειτουργίας του μπιτσόμπαρου.

Επειδή το ίδιο έργο το έχουμε δει να παίζεται σε πολλές βερσιόνς, η είσπραξη ενοικίων από παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου στις ακτές γίνεται και από τους δήμους και από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου (συνιδιοκτήτες) και επειδή τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα παραλιακά μέρη, μη εξαιρουμένων των μπιτσόμπαρων αλλά και καταστημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλο τον Θερμαϊκό θα συστήναμε στους δημάρχους ανά την επικράτεια να ελέγχουν με τις υπηρεσίες τους τη νομιμότητα ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και να επαναφέρουν τους παραβάτες στα όριά τους.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.