Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων που αφορούν περιορισμούς και απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους πολίτες. Μέτρα και «απαγορεύεται» που στόχο έχουν να προστατεύσουν την κοινωνία από την μετάδοση του κορονοϊού.

Ένας σαφής διαχωρισμός των πολιτών με βάση το υγειονομικό τους φρόνημα, του οποίου βέβαια έχει προηγηθεί σαφής (αντι)θέση των πολιτών που δεν εμβολιάζονται. Ένας διαχωρισμός ο οποίος αν δεν διαπνέεται από τις αρχές και το πνεύμα του Συντάγματος αλλά και από την ανάγκη ενός μεγάλου αριθμού πολιτών να προστατευθούν με κάθε τρόπο, εκτός από το εμβόλιο, κινδυνεύει εν έτει 2021 να εξελιχθεί σε ένα φακέλωμα των πολιτών με βάση τα Υγειονομικά τους Φρονήματα.

Οι αρνητές του εμβολίου δεν είναι αρνητές την πανδημίας. Ένα σύγχρονο κράτος καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα με μέτρα που πρέπει όλοι να ευχηθούμε να μην διχάσουν και να μην διαχωρίσουν τους Έλληνες πολίτες. Η λαγνοφοβία και αριθμοκρατία δεν είναι καλοί σύμβουλος ούτε και ο ακτιβιστικός ευφησυχασμός ή ο αγανακτισμένος ατομισμός. Το Κράτος θα αποδείξει αν μπορεί να διαχειριστεί μια υγειονομική κοινωνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να διαχειριστεί τις υγειονομικές συνέπειες μιας νόσου αλλά τις συνέπειες μιας πανδημίας στην κοινωνία, την οικονομία και τελικά στην φυσιογνωμία της Ελλάδας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε:

Τι θα ισχύει για τους κλειστούς χώρους
  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες
  • Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι
  • Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες – Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% χωρητικότητα.
  • Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες στα κλειστά γυμναστήρια αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες πριν
  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους
Με τεστ για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και φοιτητές.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Υποστήριξε πως θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Επίσης είπε από 13 Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2022:
  • Οι ανεμβολίαστοι έργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα σε ιδιωτικά εργαστήρια με χρέωση 10 ευρώ.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, τηλεοπτικές, θεατρικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ αντιγόνου, σε ιδιωτικά εργαστήρια με χρέωση 10 ευρώ.
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test, τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές υποχρεωόνονται σε δύο rapid test με αντίτιμο 10 ευρώ, τα οποία θα τα κάνουν σε ιδιωτικα έργαστήρια.
  • Για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και τεστ: υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Και αυτό με δαπάνη των πολιτών.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν συμπτώματα.

Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Εφόσον υπάρχει επιλογή δεν μπορεί να αναστέλλεται η κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους για δύο λόγους:
  • Να σταματήσουμε τη διασπορά των μεταλλάξεων
  • Να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας από τη βαριά νόσηση».

«Πανδημία ανεμβολίαστων»


«Σε αντίθεση με το περυσινό φθινόπωρο (…) ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευθεί και να προστατέψει. Έχουμε τα εμβόλια. Ζούμε μέσα στο τοίχος ανοσίας που χτίζουμε ή έξω από αυτό; Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των τελευταίων δύο μηνών δείχνουν ότι περνάμε μια πανδημία ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ COVID, είναι ανεμβολίαστοι. Μια βασική διαφορά είναι ότι χάρη στο εμβόλιο, δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών κορονοϊού», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.