Με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Αυγούστου, στο γραφείο του, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να τον ενημερώσει για την πυρκαγιά που συνεχίζει για 8η μέρα να κατακαίει τη Βόρεια Εύβοια και να θέσει το ζήτημα των εμπρησμών, αλλά και των εγκληματικών κρατικών παραλείψεων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη και παρέμεινε στη Βόρεια Εύβοια από το Σάββατο 7 Αυγούστου έως αργά το βράδυ της Δευτέρας 9 Αυγούστου, βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές και στα πύρινα μέτωπα, στο πλευρό των κατοίκων, που δίνουν τη μάχη σε χωριά και δασικές εκτάσεις και των εθελοντών των γύρω περιοχών που συνδράμουν, δίπλα στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έχοντας διαμορφώσει σαφή, προσωπική αντίληψη της κατάστασης και της πεισματικής άρνησης της απαιτούμενης κρατικής συνδρομής για την κατάσβεση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τόσο για την ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, τον δασικό πλούτο, στα ζώα, στις καλλιέργειες, στις κατοικίες και περιουσίες των απλών ανθρώπων, όσο και για την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη παράλειψη αποτελεσματικής επίγειας και εναέριας συνδρομής από πλευράς του Κράτους, αλλά και για την σημασία της εξονυχιστικής διερεύνησης των συνθηκών πρόκλησης των πυρκαγιών, που παραπέμπουν ευθέως σε εμπρησμό.

Παράλληλα, η κυρία Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι στο επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των ερευνών που εκείνος διέταξε από χθες, η ίδια θα καταθέσει στοιχεία που ήδη συγκεντρώνονται από τους κατοίκους, ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση τόσο των συνθηκών και αιτίων πρόκλησης των πυρκαγιών και της βέβαιης δράσης εμπρηστών, όσο και των εγκληματικών παραλείψεων από πλευράς κρατικών μηχανισμών για την κατάσβεσή τους.


Εξερχόμενη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η κα Κωνσταντοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έχοντας μόλις επιστρέψει από την Εύβοια, που εγκαταλείφθηκε επί μέρες στις φλόγες, πραγματοποίησα προφορικό διάβημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το ζήτημα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, και ιδίως στην Εύβοια και για δύο ξεχωριστά ζητήματα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης.Tο ζήτημα των οργανωμένων εμπρησμών, που θα πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, και το ζήτημα των εγκληματικών παραλείψεων από πλευράς του κρατικού μηχανισμού. Παραλείψεων, οι οποίες απέβησαν μοιραίες για το δάσος, για τα ζώα, για τις περιουσίες, για το φυσικό πλούτο και το φυσικό κάλλος της χώρας μας, για την ίδια την πατρίδα μας.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ήδη διατάξει από χθες, την έρευνα και των δύο αυτών παραμέτρων και από πλευράς μου, με όλες μου τις δυνάμεις, και με τη νομική μου ιδιότητα, θα συμβάλω και θα συνδράμω στην έρευνα αυτή, συγκεντρώνοντας στοιχεία με τη βοήθεια των κατοίκων, οι οποίοι έζησαν και ζουν τα γεγονότα, έχουν βιωματική σχέση με τα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει, κανείς δεν μπορεί να τους καθησυχάσει και, δυστυχώς, κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τους παρηγορήσει για την τεράστια καταστροφή. Το άδικο τους πνίγει και αυτό που όλοι απαιτούν είναι Δικαιοσύνη.»Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Χθες, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, με παρέμβασή της, σχολίασε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Για το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, σε συνθήκες άπνοιας, με τους κατοίκους να δίνουν υπεράνθρωπες μάχες:

Οι εμπρησμοί ΔΕΝ είναι «φυσική καταστροφή».

Η επί 7 ημέρες εγκατάλειψη της Βόρειας Εύβοιας στην πυρκαγιά και η πεισματική άρνηση ουσιαστικής επίγειας και εναέριας συνδρομής ΔΕΝ είναι «κλιματική αλλαγή».

Μια «συγνώμη» δεν σβήνει τις ευθύνες. Ούτε τη φωτιά».
Στον σύνδεσμο, η χθεσινή παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου: https://www.facebook.com/zoe.konstantopoulou.official/posts/398187671669987
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.