Στις 11 Οκτωβρίου, Η ΑγγλικήΦούτμπολΛιγκ (EFL) ανακοίνωσε την έναρξη του «EFL Green Clubs», ενός νέου προγράμματος που θα βοηθήσει τουςσυλλόγους σε όλη τη χώρα να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές πρακτικές και λειτουργίες τους ώστε να γίνουν πιο βιώσιμοι.

Σε πρώτη φάση για το ποδόσφαιρο, το πρόγραμμα βλέπει την EFL να ενώνει τις δυνάμεις της με το GreenCode. Αυτό είναι το νέο σύστημα περιβαλλοντικής διαπίστευσης που γεννήθηκε από το έργο του επιχειρηματία Ντέιλ Βινς και υπέρμαχου των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και της ομάδας του της Φόρεστ Γκριν Ρόβερς που σύμφωνα με το στοίχημα bwin βρίσκεται στην κορυφή της Λιγκ 2. Μάλιστα, ως πρωτοπόρος στις πράσινες δράσεις, η ΦόρεστΓκριν αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη FIFA ως ο πιο ‘πράσινος’ ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο.

Με στόχο να μοιραστεί αυτή την τεχνογνωσία στα 72 μέλη της, το πρόγραμμα “EFL Green Clubs” θα συμπεριλάβει ένα σύστημα διαπίστευσης που θα συγκρίνει τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις των συλλόγων, θα παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσει τουςσυλλόγους να εφαρμόσουν τις αλλαγές, και θα αναγνωρίζει όσους που διαπρέπουν σε αυτόν τον τομέα.

Μέσω του προγράμματος “EFL Green Clubs” η Αγγλική Φούτμπολ Λιγκ θα παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτρέψει σε οποιονδήποτε σύλλογο να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα, ενώ ως οργανισμός θα προβεί επίσης σε αξιολόγηση του GreenCode για να βοηθήσει στη βελτίωση της δικής του περιβαλλοντικής πρακτικής.

Οι συμμετέχοντες σύλλογοι θα λάβουν μια ανεξάρτητη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών τους διαπιστευτηρίων, ενώ οι σύλλογοι που έχουν ήδη καλές επιδόσεις όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα θα λάβουν το σήμα GreenCode. Παράλληλα, θα παρέχεται υποστήριξη μέσω ενός σχεδίου δράσης σε όσους χρειάζονται βελτίωση.

Επιπλέον, το EFL Trust, ο φιλανθρωπικός βραχίονας Αγγλική Φούτμπολ Λιγκ, θα δημιουργήσει έναν Συντονιστή Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα ενθαρρύνει όλους τους Οργανισμούς της Κοινότητας Λέσχης να προσλάβουν έναν Υπεύθυνο Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω του εκτεταμένου προγράμματος Kickstart. Αυτοί οι ρόλοι θα έχουν επίσης πρόσβαση σε διαπιστευμένο τίτλο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο Trevor Birch, Διευθύνων Σύμβουλος της EFL δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα και επομένως είναι ζωτικής σημασίας η EFL και οι σύλλογοι της να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών μας.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα είναι άτρωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντική στιγμή για την EFL και τους συλλόγους της να αναλάβουν συλλογική δέσμευση σε αυτόν τον τομέα.

Ορισμένοι σύλλογοί μας κάνουν ήδη πρακτικά βήματα για να γίνουν πιο βιώσιμοι και χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του παγκόσμιου ηγέτη στις τάξεις μας, ελπίζουμε ότι οι πράσινοι σύλλογοι EFL θα δώσουν την ευκαιρία σε κάθε σύλλογο στον διαγωνισμό μας να συνεχίσει, να ενισχύσει ή να ξεκινήσει το ταξίδι του για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Ο Ντέιλ Βινς, ιδρυτής του GreenCode, πρόσθεσε: «Το GreenCode αποστάζει όλα όσα μάθαμε από μια δεκαετία ‘πράσινων’ δράσεων και πρακτικών στη Φόρεστ Γκριν Ρόβερς - και δημιουργίας του παγκόσμιου προτύπου για τη βιωσιμότητα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε οποιονδήποτε στο δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα – γι' αυτό είναι το GreenCode. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία και το κερασάκι στην τούρτα για εμάς είναι να ξεκινήσουμε με το δικό μας πρωτάθλημα. Αποδεχόμενοι τη βιωσιμότητα ως ζήτημα και ως συλλογική ευθύνη, λειτουργεί ως τέλειο παράδειγμα για τους άλλους».

Ο υπουργός Αθλητισμού Νάιτζελ Χάντλστον δήλωσε: «Οι Φόρεστ Γκριν Ρόβερς έχουν αναγνωριστεί δικαίως από τον ΟΗΕ και τη FIFA ως πρωτοπόροι του πράσινου ποδοσφαίρου και είναι φανταστικό να βλέπουμε τους πρωτοποριακούςτρόπους τους να υιοθετούνται τώρα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Το COP26 στηΓλασκώβη είναι τώρα προ των πυλών και η πρωτοβουλία EFL Green Clubs δικαίως βάζει τους ποδοσφαιρικούς  συλλόγους μπροστά και στο επίκεντρο αυτών των τομέων που κάνουν το δικό τους για τον πλανήτη».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.