Με σημερινή ανάρτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Γιώργος Χατζηβαλάσης, περιγράφει λεπτομερώς, και ιδιαίτερα γλαφυρά, τον τρόπο με τον οποίο οι άρχοντες του Δήμου Θερμαϊκού μετέρχονται διαφόρων μεθοδεύσεων και χρησιμοποίηση φίλα προσκείμενων "λαγών" προκειμένου να απαλλαγούν από υποσχέσεις, δυστυχώς προς απογοήτευση κοινωνικών ομάδων ευάλωτων πολιτών.

Όταν πέρσι, ο δήμαρχος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για μείωση των Δημοτικών Τελών (ΔΤ) μόνο κατά 12%, τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του ζητήσαμε να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να προχωρήσει σε μείωση των ΔΤ κατά 24%, (όπως είχε δημοσίως υποσχεθεί), προταση την οποία κατέθεσαν οι 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Μπροστά στον κίνδυνο, να περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης που συγκέντρωνε περισσότερες ψήφους, εφευρέθηκε η δήθεν συμβιβαστική πρόταση του κ Καπλάνη, ο οποίος εισηγήθηκε την αποδοχή της πρότασης του δημάρχου και την χορήγηση ειδικού μειωμένου τιμολογίου σε ευπαθείς ομάδες δημοτών, το κόστος των οποίων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ Κούτουκας, προσδιόρισε με βεβαιότητα στο ποσό των 500.000 €!
Οι δυο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία. Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Αδαμίδης, Αντ. Ζαβέρκος και Θ. Μπίρος συμπαρατάχθηκαν με την πρόταση του δημάρχου και Δ. Καπλάνη. Οι δυο προτάσεις ισοψήφησαν και τελικά έγινε δεκτή η πρόταση του δημάρχου, γιατί μέτρησε διπλή η ψήφος της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Προκειμένου να προσδιορίσουμε τα ΔΤ του 2022, ζητήσαμε από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου, να μας ενημερώσει για το συνολικό ποσό των μειώσεων που χορηγήθηκαν στους δημότες σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης. Δεν μας εξέπληξε καθόλου η απάντηση: 13.000€!!! Καλά το διαβάζετε. Δεκατρείς χιλιάδες Ευρώ έναντι των 500.000 € που είχαν τάξει!
Ο δήμαρχος λοιπόν και ο αμετανόητος αντιδήμαρχος Οικονομικών, αφού πιάστηκαν για άλλη μια φορά ψευδόμενοι, έπρεπε φέτος να βγάλουν άλλο λαγό από το καπέλο τους, για να δικαιολογήσουν την διαφαινόμενη σύμπραξη των «ανεξάρτητων», ώστε να έχουν τις ελάχιστες έστω ελπίδες να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο η νέα πρόταση τους. Έτσι, εκτόξευσαν το πυροτέχνημα της απαλλαγής από ΔΤ των νοικοκυριών που έχουν νεογέννητο τέκνο και βρέθηκε εκ των υστέρων ο πάντα πρόθυμος κ Καπλάνης να το εισηγηθεί, με αναδρομική μάλιστα ισχύ.
Είναι προφανές ότι το νέο εφεύρημα αποσκοπεί στην κάλυψη του τεράστιου κενού μεταξύ λόγων και έργων. Το μέτρο είναι ευπρόσδεκτο. Είναι, όμως, ικανό να καλύψει την τεράστια διαφορά μεταξύ των 500.000 που υποσχέθηκαν και των 13.000 που έδωσαν; Στον δήμο μας γεννιούνται 200 περίπου παιδιά το χρόνο. Ο μέσος όρος των ΔΤ μαζί με τον ΔΦ (δημοτικό φόρο) ανέρχονται στο πόσο των 150 € το χρόνο. Το συνολικό κόστος λοιπόν του «πυροτεχνήματος» δεν ξεπερνά τις 30.000€ το πολύ, το οποίο -όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο κ Τζέκος- ούτε αναδρομικά μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν είναι σύννομο.
Η προχειρότητα και η τσαπατσουλιά των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής απηχεί το επίπεδο των εμπνευστών της ενώ ταυτόχρονα αποτελούν προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης των δημοτών αλλά και του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Εμείς θα δώσουμε κι εφέτος τον αγώνα για μείωση των Δημοτικών Τελών κατά το υπολειπόμενο 12% με την βάσιμη ελπίδα ότι θα αποτελέσει κοινό στόχο όλης της αντιπολίτευσης. Από εδώ και πέρα καθένας ας επιλέξει τις ευθύνες και τον ρόλο του. Και λαγός και κυνηγός, δεν γίνεται!



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.