Ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς στην Ουκρανία εν μέσω κλιμάκωσης με τη Ρωσία «σκέτο τσαρλατανισμό», προσθέτοντας ότι ο Πλένκοβιτς «θα καταφύγει στις Βρυξέλλες εάν τα πράγματα χοντρύνουν».

«Αυτή η επίσκεψη στην Ουκρανία ενίσχυσε τη φιλία μεταξύ Κιέβου και Ζάγκρεμπ, αλλά αυτή η σχέση δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Πλένκοβιτς στο Λβιβ στο τέλος της διήμερης επίσημης επίσκεψης.

Ο Πλένκοβιτς είπε ότι η Κροατία και η Ρωσία διατηρούν τόσο τον πολιτικό διάλογο όσο και την οικονομική συνεργασία.

Οι σχέσεις Μιλάνοβιτς και Πλένκοβιτς έχουν κλιμακωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τον πρώτο να ασκεί δριμεία κριτική σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Πρόσφατα επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει 12 Rafale από την Γαλλία.

Οι Ρώσοι επιδιώκουν προσέγγιση με Ζάγκρεμπ

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ είπε ότι μετά τη δέκατη σύνοδο της διακυβερνητικής κροατο-ρωσικής επιτροπής για την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία, η Κροατία είναι ένας από τους «θεμελιώδεις εταίρους της Ρωσίας στην ΕΕ».

Ο Πατρούσεφ είναι γιος του Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, FSB, και τώρα Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ντμίτρι εργάστηκε επίσης στην κρατική τράπεζα VTB, η οποία έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κροατία.

Ο Πατρούσεφ είπε ότι η Ρωσία και η Κροατία συνεργάζονται περισσότερο στην ενέργεια, ειδικά το φυσικό αέριο, τις υποδομές, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, και ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας είναι υψηλές.

Η Κροατία θα βοηθήσει την Ουκρανία να επιτύχει δύο κορυφαίες προτεραιότητες – να επανενσωματώσει τα κατεχόμενα εδάφη της και να ενταχθεί ειρηνικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε επίσης ο Πλένκοβιτς στο Λβιβ.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.