Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται λυσσασμένα στους εργαζόμενους ενώ τάζει δωράκια και ελαφρύνσεις σε εργοδότες. Το Υπουργείο Εργασίας με νέα Τροπολογία που θα έχει ισχύ έως 15 Απριλίου μεταξύ άλλων περικόπτει το 50% των ημερομίσθιων για τις μέρες που υποχρεούται ο εργοδότης να πληρώσει την άδεια ειδικού σκοπού. Με λίγα λόγια βάζει το μαχαίρι στο λαιμό στους γονείς που πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά και την οικογένεια τους σε περίπτωση κρούσματος της νόσου.

Συγκεκριμένα η νέα τροπολογία αναφέρει:

«Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας …Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα… Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.» Οι τέσσερις μέρες άδεια είναι πολύ λίγες δεδομένου ότι η καραντίνα και η ανάρρωση των νοσούντων διαρκεί πολύ περισσότερο. Εκ των πραγμάτων, όσοι εργαζόμενοι γονείς αναγκαστούν να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους πρέπει να ξοδέψουν μέρες και από την κανονική τους άδεια (αν έχουν). Σαν να μην έφτανε αυτό, περικόπτουν κατά 50% τις απολαβές αποθαρρύνοντας όσους έχουν ανάγκη να κάνουν χρήση της άδειας.

Την ίδια ώρα που το κύμα ακρίβειας τσακίζει τα εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να απομυζήσει ότι μπορεί από τους εργαζόμενους και να τα χαρίσει στους εργοδότες. Τώρα που πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά, που το ρεύμα και το φυσικό αέριο έχει φτάσει στα ύψη, οποιαδήποτε περικοπή μισθού είναι όχι απλά άδικη αλλά εγκληματική. Η άδεια ειδικού σκοπού και η άδεια νόσησης είναι απαραίτητες, ειδικά αφού τα σχολεία, τα ΜΜΜ και οι εργασιακοί χώροι (παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το κρύψει) είναι κύριες εστίες διάδοσης του ιού με κυβερνητική και εργοδοτική ευθύνη! Αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, η επικίνδυνη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη μας φέρνει μονίμως αντιμέτωπους με ένα σωρό αντεργατικές διατάξεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας που προστίθενται στη φρίκη που σκορπά ο νόμος Χατζηδάκη.

Η αναίσχυντη κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτα όρθιο. Με τους αγώνες και την αλληλεγγύη μας, με οργάνωση στους χώρους δουλειάς να τους τελειώσουμε πριν μας εξοντώσουν! Να παλέψουμε όλοι μαζί για πραγματικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για ενίσχυση της υγείας, για την οικονομική ανακούφιση όλων όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.