Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία έχει τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο ΕΕ στους εμβολιασμούς, θα καταργήσει πλήρως το πιστοποιητικό για τον COVID στις 20 Μαρτίου και θα αρχίσει να χαλαρώνει πολλά μέτρα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

Η απόφαση ελήφθη μόλις δύο ημέρες πριν από μια μεγάλη διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το ακροδεξιό φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane (Αναγέννηση), το οποίο χρησιμοποιεί την αντίσταση του πληθυσμού στα μέτρα COVID-19 για να δημιουργήσει δυσπιστία έναντι της ΕΕ.

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το κύμα Όμικρον χωρίς μαζικό κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων», δήλωσε ο Πετκόφ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.

«Θα δώσουμε κίνητρα στους Βούλγαρους να εμβολιαστούν, ώστε τα επόμενα κύματα να είναι μικρότερα και να έχουν μικρότερη επίδραση στο σύστημα υγείας», δήλωσε επίσης ο Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία είναι η χώρα της ΕΕ με τους λιγότερους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Μόνο το 30% των Βουλγάρων έχει λάβει δύο δόσεις και μόλις πάνω από το 10% έχει λάβει τρεις δόσεις. Η χώρα έχει 35.000 θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19 και κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην κατά κεφαλήν θνησιμότητα μετά το Περού.

Οι περιορισμοί θα αρθούν σε τρία στάδια, με την κύρια χαλάρωση των μέτρων να ξεκινά στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων θα εξυπηρετούν πελάτες χωρίς πιστοποιητικό κατά την κρίση τους. Η απαίτηση για πιστοποιητικό παραμένει μόνο για τους εργαζόμενους.

Από τις 5 Μαρτίου, όλοι οι πελάτες θα εξυπηρετούνται χωρίς την απαίτηση υπόδειξης πιστοποιητικού, ανεξάρτητα από την προσωπική προτίμηση των ιδιοκτητών. Η απαίτηση για το προσωπικό να έχει πιστοποιητικό παραμένει.

Από τις 20 Μαρτίου, το πιστοποιητικό θα καταργηθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και τις εξετάσεις στα σχολεία.

Παρά την κατάργηση του πιστοποιητικού, τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των βουλγαρικών επιχειρήσεων θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.