Φρένο στην εφετειακή απόφαση που επικύρωσε την οριστική απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή Τσαΐρια Περαίας, στη Θεσσαλονίκη βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές στη Voria.gr, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Εφετείου κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, οι Ρομά προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ επικαλούμενοι τον κανονισμό 39 του Δικαστηρίου ούτως ώστε να μην απομακρυνθούν από την περιοχή.

Με απόφασή του που εκδόθηκε εχθές, το ΕΔΑΔ καλεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό κράτος να απέχει από οποιοδήποτε μέτρο δίωξης των Ρομά έως και τις 23 Φεβρουαρίου. Μέχρι να παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία, το ελληνικό κράτος αλλά και οι Ρομά οφείλουν, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνίσουν εάν υπάρχει εναλλακτική λύση στέγασής τους.

Το Δικαστήριο ζητεί από τις δύο πλευρές, τόσο από τους Ρομά όσο και από το ελληνικό κράτος να προσκομμίσουν περαιτέρω πληροφορίες έως τις 16 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο καλεί τους Ρομά να εξηγήσουν τις ακριβείς συνθήκες υγείας και διαβίωσής τους.

Από το ελληνικό κράτος ζητεί να πιστοποιηθεί ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει την παρούσα υπόθεση και ερωτά αν είναι η έξωση των αιτούντων είναι εφαρμόσιμη, καθώς και εάν έχει δρομολογηθεί από τις αρχές.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το ΕΔΑΔ ερωτά το ελληνικό κράτος εάν έχει προσφέρει εναλλακτική λύση στέγασης στους εφεσιβαλλόμενους Ρομά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020 το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είχε ακυρώσει το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής των Ρομά από τα Τσαΐρια που είχε αποφασίσει ο δήμος Θερμαϊκού



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.