Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ίσως το πιο σημαντικό εμβόλιο για τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, γιατί σε αντίθεση με τα δύο mRNA και της Johnson, είναι ένα εμβόλιο φθηνό, που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Στο ξεκίνημά του θεωρείτο η καλύτερη επιλογή και αποτέλεσε ένα βρετανικό success story. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ωστόσο, είχε γίνει ανεπιθύμητο λόγω περιπτώσεων θρόμβων στο αίμα σε ανθρώπους ηλικίας 40 ετών και κάτω.

Τα ποσοστά βέβαια ήταν σχεδόν μηδενικά. Όμως, τα κράτη στην Ευρώπη υποχώρησαν στην πίεση της κοινής γνώμης και επέλεξαν να μειώσουν τις δόσεις χορήγησης του AstraZeneca. Αυτό μπορεί να ήταν η αιτία να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον καθηγητή του Oxford University, Τζον Μπελ.

Ο Μπελ υποστήριξε μιλώντας στο BBC ότι αυτή η κακή φήμη του εμβολίου και η μη στήριξη του από επιστήμονες και πολιτικούς, οδήγησε σε μια απόφαση που είναι μοιραία.

«Έχουν βλάψει τη φήμη του εμβολίου με τρόπο που αντηχεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Νομίζω ότι με την κακή συμπεριφορά τους, επιστήμονες και πολιτικοί σκότωσαν πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – και για αυτή (την κριτική) δεν μπορούν να είναι περήφανοι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί, ότι στη Μεγάλη Βρετανία οι σύμβουλοι της κυβέρνησης συνέστησαν να προσφέρεται μια εναλλακτική λύση στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές χώρες να σταματήσουν άμεσα τη χρήση του ή να το χορηγούν μόνο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, κάτι που μήνες μετά κρίνεται ως λάθος απόφαση.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.