Άλλο ένα σκάνδαλο που καλύπτεται από τα ΜΜΕ.

Άσχημες στιγμές για τη Big Pharma. Εν μέσω της «πανδημίας του κορωνοϊού», τα κράτη και τα δικαστικά όργανα φαίνεται να καταδιώκουν φαρμακευτικές εταιρείες των οποίων οι πρακτικές μερικές φορές θεωρείται ότι δεν συμμορφώνονται με την αρχή της δεοντολογίας. Έτσι, μετά την Pfizer, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 75 εκατομμυρίων δολαρίων, σειρά έχει η Novartis (που καταδικάστηκε πρόσφατα το 2020 σε 678 εκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά δικαστήρια) να την μηνύσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή είναι τουλάχιστον η πληροφορία που μεταδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και θάφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Πράγματι, σύμφωνα με την OCCRP, μια κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων που ειδικεύονται στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί 225 εκατομμύρια δολάρια (214 εκατομμύρια ευρώ) από το ελβετικό εργαστήριο για διαφθορά. Η καταγγελία επιβεβαιώθηκε με δελτίο τύπου του ελληνικού υπουργείου Υγείας, το οποίο συμβουλεύτηκε το Lecourrier-du-soir.com και εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του εν λόγω υπουργείου.

Στο επίμαχο δελτίο τύπου μπορεί κανείς να διαβάσει: «σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε καταγγελία κατά της Novartis διεκδικώντας το ποσό των 214 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη η ελληνική κυβέρνηση σε αναγνωρισμένη από το ίδιο το εργαστήριο και συνδεδεμένη στη χρηματοδότηση (διαφθορά) των γιατρών».

Η δήλωση δεν παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του ελβετικού εργαστηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κοινοπραξία OCCRP, είναι το σκάνδαλο Novartis που ξέσπασε το 2016 και ενέπλεξε υπουργούς και πρωθυπουργούς, όλοι τους ύποπτους ότι έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελβετικό εργαστήριο για βοήθεια αυτής της εταιρείας να διογκώσει τις τιμές των φαρμάκων της. «Αυτή η πρακτική είχε αντίκτυπο στις τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει η OCCRP.

Το μέγεθος αυτού του σκανδάλου είναι τεράστιο. Διότι, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της OCCRP που επικαλούνται τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, νούμερο 2 του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Οι απώλειες αυτής της γιγαντιαίας απάτης (από την οποία υπέστη η Ελλάδα) αποτιμήθηκαν σε περίπου 3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η OCCRP, αυτή η καταγγελία, που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2022, έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την παραδοχή της Novartis ότι δωροδοκούσε στις ελληνικές υγειονομικές αρχές. Κρίθηκε ένοχη, η Novartis καταδικάστηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια σε πρόστιμο 347 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το ελβετικό εργαστήριο συλλαμβάνεται στην πράξη της απάτης. Το 2020, όπως αποκάλυψε το Lecourrier-du-soir.com στις 6 Αυγούστου, η Novartis είχε διαταχθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια να πληρώσει 678 εκατομμύρια δολάρια επειδή δωροδόκησε γιατρούς ώστε να διαφημίσουν τα φάρμακά της στους καταναλωτές.

Όμως, όπως φαίνεται, δεν θα ήταν ο μόνος. Επειδή, τον περασμένο Ιούλιο, το Lecourrier-du-soir.com ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στη Γαλλία που αποκάλυψε το πρόστιμο 75 εκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην Pfizer (από τη βρετανική κυβέρνηση) επειδή εξαπάτησε το βρετανικό κράτος διογκώνοντας (υπερβολικά) τις τιμές ενός φαρμάκου για την επιληψία.

Το Lecourrier-du-soir.com παρακολουθεί στενά αυτή τη δικαστική διαμάχη μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Novartis και δεν θα παραλείψει να σας μεταφέρει νέα για την εξέλιξη της υπόθεσης.

πηγή: The Evening Mail

μέσω του Jacob's Ladder


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.