Στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και κάνουν λόγο για ξένες μεγάλες επενδύσεις Αιολικής ενέργειας, μέσα η κοντά σε πρώην προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους, θέτουν αμείλικτα ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ των επενδύσεων αυτών και τις φωτιές, που ξέσπασαν προσφάτως σ’ αυτές.

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο έντονα, όταν, για να καταστεί δυνατή η παραχώρηση αδειών αναπτύξεως Αιολικών πάρκων στις περιοχές αυτές, αποχαρακτηρίσθηκαν επτά προστατευόμενες περιοχές και οι φορείς διαχειρίσεώς τους καταργήθηκαν.

Συγκεκριμένα, στις 27 Δεκεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Αμυράς κατήργησε, με υπουργικές αποφάσεις , τους εξής φορείς προστατευόμενων περιοχών:

α. Δρυμός Πάρνηθος

β. Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνος, Υμηττού και ΝΑ Αττικής

γ. Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

δ. Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου

ε. Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

στ. Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων.

ζ. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.

Υποτίθεται ότι οι αρμοδιότητες των παραπάνω φορέων μεταφέρθηκαν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Το σημαντικό όμως είναι ότι, με την κατάργηση των φορέων, καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ως προστατευόμενων, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη σ’ αυτές οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η επιχειρούμενη τώρα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κορυφή των Αγράφων, με τη βοήθεια των ΜΑΤ, παρά την αντίδραση των κατοίκων.

Για να δει κανείς πόσο μεγάλη είναι η σπουδή των υπευθύνων προς αυτή την κατεύθυνση, με άνωθεν εντολές, η Δανέζικη εταιρεία European Wind Farms εξασφάλισε 19 άδειες παραγωγής Αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 652,65 MW, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και του Σουφλίου, ήδη από τις 15 Ιουλίου 2021, πριν δηλαδή τον αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων περιοχών, τον Δεκέμβριο του 2021. Άδειες εξασφάλισε, κοντά στο δάσος της Δαδιάς και θυγατρική της Γερμανικής εταιρείας Siemens. Οι άδειες περιλαμβάνουν και έργα διανοίξεως δρόμων και δημιουργίας άλλων αναγκαίων υποδομών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.