Εκτροφή εντόμων: η γαλλική foodtech InnovaFeed συγκεντρώνει 250 εκατομμύρια ευρώ

Αυτά τα νέα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πρωτεϊνών μύγας του μαύρου στρατιώτη, στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2016.

Του Laurence Girard/ lemonde.fr/


Η όρεξη των επενδυτών για εκτροφή εντόμων είναι αδιαμφισβήτητη. Το μαρτυρεί το InnovaFeed, με νέο έρανο 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιχείρηση, που ανακοινώθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από αυτή τη γαλλική τεχνολογία τροφίμων που δημιουργήθηκε το 2016. Η πρόκληση: να συνεχίσουμε να καθαρίζουμε μια νέα παιδική χαρά στον αγροτοβιομηχανικό κόσμο, αυτή της ανατροφής του μαύρου στρατιώτη μύγα, αλλιώς γνωστή ως Hermetia illucens .

Για να αναπτύξει τα φτερά της παραγωγής πρωτεϊνών εντόμων στη γαλλική επικράτεια, η InnovaFeed επέλεξε να εγκατασταθεί στο Nesle, στο Somme . Το εργοστάσιο εγκαινιάστηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. «Βρισκόμαστε στη φάση της ράμπας. Στόχος μας, που έχει τεθεί για το 2024, είναι να φτάσουμε σε παραγωγή 100.000 τόνων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων 15.000 τόνων πρωτεΐνης. Έχουμε ήδη επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε αυτόν τον ιστότοπο και πρόκειται να διπλασιάσουμε το στοίχημα» , εξηγεί ο Clément Ray, συνιδρυτής.

Στα εγκαίνια ανέφερε στόχο τζίρου μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. « Είναι [σήμερα] κάτω από αυτό το εύρος» , αντιδρά ο κ. Ρέι, χωρίς άλλη ακρίβεια. Προτιμά να αναφέρει τα δισεκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια που διαπραγματεύτηκαν επί δέκα χρόνια με τους μεγάλους πελάτες του. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Αμερικανών ADM και Cargill, που επιθυμούν να ενσωματώσουν αυτή την πρωτεΐνη εντόμου στις ζωοτροφές, είτε πρόκειται να ταΐσουν χοίρους, ψάρια είτε σκύλους και γάτες.

Ανθρώπινη τροφή

Ακριβώς, η ADM και η Cargill αποτελούν μέρος του νέου στρογγυλού τραπεζιού της foodtech, ακόμα κι αν η επένδυσή τους παραμένει περιορισμένη, και τα δύο μαζί ζυγίζουν λιγότερο από το 5% του κεφαλαίου. Εάν αυτή η νέα συγκέντρωση κεφαλαίων διεξήχθη από την QIA, το κρατικό ταμείο του Κατάρ, ενδιέφερε επίσης ιστορικούς επενδυτές της InnovaFeed, όπως το κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης, Temasek ή Creadev, την επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Mulliez. Αυτά τα νέα χρήματα θα πρέπει να προωθήσουν την ανάπτυξη της παραγωγής στη Γαλλία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κατασκευή μιας τοποθεσίας θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, σε συνεργασία με την ADM.


«Πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία. Στο εργατικό μας δυναμικό των 400 ατόμων, υπάρχουν πολλοί μηχανικοί και έχουμε καταθέσει περίπου είκοσι πατέντες », λέει ο κ. Ray. Οι ομάδες εργάζονται επί του παρόντος για την εισαγωγή πρωτεΐνης μύγας μαύρου στρατιώτη στα πιάτα των ευρωπαίων καταναλωτών. Στις αρχές του 2022, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για ανθρώπινα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Οι προνύμφες του Tenebrio molitor, πιο γνωστές ως αλευροσκουλήκι, είχαν ήδη αποκτήσει το πολύτιμο σουσάμι ένα χρόνο νωρίτερα. Αρκετά για να δώσουν φτερά στη γαλλική εταιρεία Agronutris, πρωτοπόρο στην αγορά των εντόμων. Και στη γαλλική Ynsect, που πόνταρε τα πάντα στο αλευροσκουλήκι. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτές οι δύο foodtechs προσελκύονται επίσης από επενδυτές, παρασυρόμενοι από προοπτικές που ελπίζουν ότι είναι ευκρινείς. Έτσι, η Ynsect συγκέντρωσε 360 εκατ. ευρώ και η Agronutris 100 εκατ. ευρώ. Η καθεμία χτίζει το εργοτάξιο παραγωγής της, το ένα στο Poulainville, στο Somme, το άλλο στο Rethel, στις Αρδέννες. Τα έργα αναπαραγωγής εντόμων αφθονούν στη Γαλλία…

Laurence Girard

 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.